Pagina uit het logboek van Uisge Beatha

  • 3 min.
  • apr 22, 2019
  • Zeilen
  • Logboek
  •  Gregor
Clubwedstrijd

Clubwedstrijd

 geplaatst
  • sep 21, 2013

Gezellige zeildag tijdens de jaarlijkse clubwedstrijd.

Deel op  


Clubwedstrijd

Vrijdagavond aan boord na een intensieve werkweek. De eerste nachtelijke migraties zitten erop. Ook de eerste successen met het internationale team in een project waar vanuit de klant vele ogen op zijn gericht en het belang navenant is. Vanuit mijn nieuwe werkomgeving lijken de werkzaamheden vertrouwd en toch ook nieuw omdat ik nu bij de leverancier aan het werk ben. Morgen de jaarlijkse zeilwedstrijd van de WSV Herkingen, mooie gelegenheid om de focus te verleggen.

Zaterdagochtend, net terug met nieuwe bootschoenen, de vorige hadden een dermate gladde zool, dat het te gevaarlijk was nog op te lopen, is Arjen al aan boord. Goed elkaar weer te zien. Kop koffie en beginnen om de boot klaar te maken voor de wedstrijd. Marcel belt, hij is ook gearriveerd en daarmee is de crew voor vandaag compleet. De tijd tot het palaver gebruiken we om lijnen klaar te leggen en zeilen klaar te leggen.

Focus, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport

Focus
(klik voor grote foto)

Het palaver is aangekleed met koffie en Zeeuwse Bolussen. Afgekeken van de 40 Mijl van Bru? Hoe dan ook ik vind het een welkome traktatie. Gelijk vorig jaar wordt de starttijd bepaald op basis van de handicap die de boot heeft. Met de weinige wind die er staat en de opgegeven voorzeilen heb ik relatief slechte handicap gekregen. Het voordeel van de ondiepe kiel is eruit gehaald doordat we het vaarwater moeten respecteren. M.a.w. geen boeien afsnijden omdat de ondiepe kielen daar voordeel uit zouden kunnen halen.

Terug aan boord klaarmaken voor vertrek, ook al duurt het nog even voordat het 12.21u, die tijd gebruiken we voor uitleg en oefenen om die grote lappen te hijsen, strijken en wisselen. Geeft ook de gelegenheid te wennen aan de rolverdeling en kunnen voordekker en trimmer ook aan elkaar wennen.

Gaat lekker, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport

Gaat lekker
(klik voor grote foto)

Starten op tijd haalt ook wel de spanning van een start eruit, drukte op de startlijn, de aandacht die dat vraagt en eigenlijk soms ogen en oren tekort komen maakt het ook wel spannend. Mede daarom is gekozen voor een start op tijd wat tot gevolg heeft dat er een groeiend aantal deelnemers is. We timen nog een keer de afstand tot de start, maken een rondje en hijsen de genaker. Die gaat niet lekker open.

Eenmaal geopend kunnen we het eerste rak onder genaker varen, en het loopt lekker, we liggen ook nog eens goed in het veld. Zichtbaar genieten we en is er gelegenheid te zoeken naar de geschikte positie om te trimmen en het beschermen van handen. Een blaar is vrij snel opgelopen, zoals werd ervaren.

Trim!, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport

Trim!
(klik voor grote foto)

Na de boei naast de haveningang een zeilwissel van genaker naar Code 0 waarbij de koers steeds hoger aan de wind worden. Een beetje knijpen om rond de 60 graden aan de wind te blijven. Leuk te zien dat het hanteren van de grotere zeilen steeds soepeler gaat. Lang tijd om ervan te genieten hebben we niet, de volgende zeilwissel dient zich weer aan voor het aandewindse rak. Met de high aspect blijft het moeilijk hoogte halen en houden, mede omdat er daarvoor ook iets te weinig wind staat.

Youtube video from Uisge Beatha

We steken al kruisend de Geul van Herkingen over, rond ons heen kijkend en constateren dat we hoogte verliezen op de omstanders. Nog even stoeien met BB-/SB-regels bij de bovenboei daardoor halen het net niet en moet verder doorvaren. Overstag en voor de wind al afkruisend onder genaker naar beneden om daarna hoog aan de wind naar de volgende boei te gaan. De koers is alleen richting ondiepte en er zit niets anders op dan overstag te gaan en daarmee een koers te gaan varen die ongeveer haaks op de gewenste richting staat. Hier worden we door een van de tegenstanders dan ook fijntjes op gewezen.

Wat ik me al enige tijd zit af te vragen of het op de schoot voeren van de keerfok niet voor een te grote spleet zorgt t.o.v. het grootzeil en we daardoor te weinig hoogte kunnen houden. Wie het weet mag het zeggen. De fok is al eens nagekeken en is tamelijk vlak gesneden en "gewaagd" uitgebouwd. Hetgeen zoveel betekende als dat de bevraagde zeilmaker het niet zou hebben gedaan.

Vanaf de bovenboei is het een lijn naar beneden, strak sturen omdat het toch wel hoog aan de wind is. De sfeer aan boord is ontspannender geworden, handelingen gaan meer vanzelf en we worden zo hier en daar ingehaald. We hebben ons best gedaan om eruit te halen wat erin zat en moeten enkele tegenstanders als onze meerdere erkennen.

Startschip, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport

Startschip
(klik voor grote foto)

In de hogere regionen was redelijk ondoenlijk, bleek 's avonds; er deed een skiff mee waar de wedstrijdleiding nog heeft geprobeerd tijdens het spel de regels aan te passen, maar helaas lieten de bewuste schippers zich daar niet toe verleiden en werden glansrijk eerste. Wij moesten met een 15e plaats genoegen nemen. Misschien wel belangrijker dat we het allen naar onze zin hebben gehad.

Gevaren mijlen

Logboek begin609,1 Nm
Logboek eind644,33 Nm
Afgelegde afstand35 Nm

Gerelateerde artikelen

Zeilen met Pasen

Zeilen met Pasen

Een zonnige Pasen voorspeld en de boot is net weer te water gegaan en daarmee een mooi......

Lees verder
De 8 Uur van de Oosterschelde

De 8 Uur van de Oosterschelde

8 uur zeilen op de Oosterschelde, zoveel mogelijk mijlen maken over vooraf bepaalde rakken en......

Lees verder
Huiswaarts na drie weken zeilvakantie

Huiswaarts na drie weken zeilvakantie

Nog een mooie zeildag als we van St. Annaland naar Herkingen vertrekken. De vakantie zit er bijna......

Lees verder


 Reacties

 Zijn benieuwd naar uw reactie