Pagina uit het logboek van Uisge Beatha

  • 2 min.
  • mrt 26, 2019
  • Zeilen
  • Logboek
  •  Gregor
Maiden voyage

Maiden voyage

 geplaatst
  • aug 12, 2013

Voor het eerst naar de overkant, voor sommige dan...

Deel op  


Maiden voyage

Wisselend weer, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport

Wisselend weer
(klik voor grote foto)

Het is net na vijven als ik uit mijn kooi stap, redelijk fit. Als ik opsta ben ik over het algemeen ook wel direct wakker, heb alleen tijd nodig om weer even op deze planeet te komen. Om daar te komen douchen en koffie zetten. Omdat ik de eerste ben die de douche deze ochtend gebruik duurt het 4 van de beschikbare 7 minuten voordat ik warm water heb. Van koud water ga ik niet wakker worden.

Smile, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport

Smile
(klik voor grote foto)

Nog even de laatste gribfiles ophalen. Het zal er om hangen of het bezeild is. Eenmaal buiten een fraaie zonsopgang boven Zeebrugge die tussen de staketsels heen schijnt. Voorbode voor een mooie zeildag. De beloofde wind is niet meer dan 5knts. Voor de stabiliteit het grootzeil op en al motorend vertrekken we naar de overkant. Verderop nog een boot die zeil zet richting Engeland. Verder is het rustig. Tijd voor een kop koffie en een boterham.

Schout bij dag, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport

Schout bij dag
(klik voor grote foto)

De eerste uren is het hoog aan de wind motoren tot de wind iets ruimt, de fok erbij kan en de motor uit. Let ik even niet op zegt Petra dat ze twee vinnetjes ziet. We turen en ja hoor, twee bruinvissen laten zich even zien. Ze blijven op afstand.

Close call, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport

Close call
(klik voor grote foto)

Motoren en zeilen wisselen elkaar af en zal de zon dan ook in kracht toeneemt is een zwembroek en reddingsvest voldoende terwijl het water onder de boot bruist en we regelmatig de 6knts (SOG) aantikken. Petra slaapt.

Lang blijven we België zien. Gisteren vertelde de havenmeester van Blankeberge dat als zij richting Gravelines of zuidelijker gaan, bij wind uit Westelijke richting eerst naar Ramsgate varen en dan daar overstag gaan om naar de bestemming varen. Zij zeilen min of meer een driehoek.

Heerlijk!, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport

Heerlijk!
(klik voor grote foto)

Het loopt al tegen het eind van de middag als we Ramsgate in zicht krijgen. Nog een paar uur voordat we binnen zijn. De wind draait tot West en trekt aan tot 14knts. Op een onrustige zee hobbelen we verder, allebei snaaitrek hebbend.

Petra vaart de boot de haven in terwijl ik met havenmeester overleg waar te gaan liggen. Het is nogal druk vanwege een zeilrace. We worden aan de weststeiger gelegd, een langssteiger. We wisselen van roer vanwege de drukte. De Nederlanders staan al op de steiger om een lijntje aan te pakken. Tijd om de meegebrachte fles champagne te ontkurken en het glas te heffen op Petra's eerste overtocht. Ze vond het allemaal erg relaxed, een eitje. Gelukkig zijn er meerdere beelden op de werkelijkheid...

Raise the flag, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport

Raise the flag
(klik voor grote foto)

Na een poosje hebben liggen rollen met de havenmeester in overleg of we aan de oostzijde mogen gaan liggen. Ik heb daar een plaatsje gezien. De havenmeester, druk om alles in goede banen te leiden, past in stappen de ruimte af. Wij tellen er 11 en hij 10. Het zal iets meer dan tien meter zijn. Moet passen dus. En dat doet het ook. In het laatste restje van de zon eten we in de kuip.

Cheers, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport

Cheers
(klik voor grote foto)

Allebei bekaf, nog steeds. Morgen zeker nog in Ramsgate en misschien nog wel een dag. Beetje afhankelijk ook van de wind. Londen zou leuk zijn, maar met de heersende westelijke wind is het redelijke motortocht. Richting Eastborne zou logischer zijn. Eerst maar eens een beetje bijkomen. 22.00u te kooi.

Gevaren mijlen

Logboek begin223,81 Nm
Logboek eind285,59 Nm
Afgelegde afstand62 Nm

Gerelateerde artikelen

Toiletwaterlozing aangepakt

Toiletwaterlozing aangepakt

Artikel uit de Toerzeilen (feb. '19) over de stand van zaken rondom het lozen van toiletwater op......

Lees verder
Klapschroef schoonmaken

Klapschroef schoonmaken

Het blinkend schoonmaken van de Featherstream 3-blads klapschroef en op maat maken van een......

Lees verder
Wat cijfers over 2018

Wat cijfers over 2018

Enkele cijfers over mijn zeil-, hardloop- en zwemjaar....

Lees verder
Blauwe romp schilderen

Blauwe romp schilderen

Het schuren van de romp van Uisge Beatha is achter de rug en kan worden begonnen aan het......

Lees verder


 Reacties

 Zijn benieuwd naar uw reactie