Dwalen door Londen


Pagina uit het logboek van Uisge Beatha

  • 5 min.
  • feb 23, 2024
  • Zeilen
  • Logboek
  • Gregor Gregor
Dwalen door Londen | Londen, South Dock Marina, Thames

Dwalen door Londen

 geplaatst
  • aug 15, 2013

Boot deels ingeruild om ons per voet of fiets te verplaatsen door het drukke Londen.

Deel op  


Dwalen door Londen

Geklop op de boot, het is 11.45u en de havenmeester vraagt of we de boot toch iets willen verleggen. Even wakker worden uit een diepe slaap. De man zal wel gedacht hebben toen hij mijn slaperige hoofd boven het luik zag komen. Wel een aardig moment om meteen op te staan en een plan te maken wat we de verder in Londen willen gaan doen. Eerst maar eens douchen en om de steiger af te komen heb je een kaart nodig. Die ontbrak nou juist in de stapel informatie die we van de sluiswachter hadden gekregen. Om een kaart te krijgen diverse malen van hot naar her gestuurd, maar uiteindelijk hebben we er een en kunnen ons vrijelijk bewegen.

Thames, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Thames
(klik voor grote foto)

De missie voor vandaag is, naast een werkende internet dongle, fietsen huren en een kaart van Londen. Over dat eerste schrijf ik nog wel eens een apart artikel. We nemen de vleugelboot naar de Tower Bridge en drinken een biertje in St. Katherina's Dock, iets dat niet ongebruikelijk is na een zeildag en ook al is het nog vroeg in de middag, we hebben er al een lange dag opzitten. Bij een Turks lunchhuis (met wifi) bestellen we twee Corona. Petra slaat stijl achterover als er voor die twee flesjes bier GBP8,60 moet worden afgerekend. Inderdaad niet weinig, maar de ervaring leert dat biertjes in een pub evenmin voordelig zijn.

Herinnering, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Herinnering
(klik voor grote foto)

We brengen de dag wandelend door Londen door, eigenlijk nog moe van de afgelopen nacht. Ploffen in een pub neer, genaamd Sherlock Holmes waar het interieur ook helemaal in stijl is. Prachtige gelegenheid met verschillende manuscripten en relikwieën uit de voorstellingen / films. Op de terugweg Petra kwijtgeraakt bij Trafalgar Square. Gelukkig is daar de mobiele telefoon. Mijn opmerking over Akela viel niet helemaal in goede aarde, dit terwijl zij in Engeland heeft gewoond en bij padvindersgroep The Brownies heeft gezeten.

Vrijdag 16-8

In Londen kun je bij Barclays fietsen huren, deze kun je op punt A meenemen en op punt B terugbrengen. Handig voor 2u, maar langer wordt ook navenant duurder. Daarom op zoek naar een fietsenwinkel. Verstopt in het souterrain en omgeven met de lucht van gebraden worsten vinden we er een prima winkel. We krijgen er twee mountain bikes met helmen mee. In NL draag ik die nooit, maar hier lijkt me dat geen overbodige luxe.

Grote Ben, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Grote Ben
(klik voor grote foto)

Vorig jaar was me al opgevallen dat er met fietser nauwelijks rekening wordt gehouden; auto's rijden strak langs je en fietsmarkeringen zijn er nauwelijks. In Londen lijkt de fietser helemaal vrij wild. Dit maakt ook dat het geruime tijd duurt voordat ik me senang voel en me makkelijker door het verkeer beweeg. Onderwijl moet ik ook kaartlezen en de richting aangeven terwijl Petra achter me aan fietst. We raken elkaar dan ook wel eens kwijt...

Zonder echt doel crossen we door de stad, langs de Thames, bekijken de Big Ben maken een pub-stop om een verbrande tartaar te krijgen in een pub, die op een gangenstelsel staat dat in vroeger dagen als ontsnappingsroute is gebruikt en waar nu geesten huizen, maar ons niet in rekening wordt gebracht omdat we geen verbrand vlees willen eten en de ober zegt dat dat nodig is omdat het vlees anders niet gaar wordt.

Indrukwekkend, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Indrukwekkend
(klik voor grote foto)

Na een paar uur fietsen keren we bootwaarts via het zogeheten Thames path, een route langs achtertuinen van de aan de Thames gelegen huizen. Opvallend is, dat het niet alleen de grote/luxe huizen zijn die daar staan, maar ook de kleine huizen, soms wat armoedig aandoend. Hoewel ik niet weet wat een m2 aan de Thames kost, maar dat zal niet weinig zijn. In Ramsgate lag het al rond de GBP4000/m2

Vrijdagavond op aanraden van de havenmeester gegeten bij Wibbley Wobbley, een drijvende pub die vlakbij de haven ligt. Op verzoek wordt er vlees op de bbq voor je klaar gemaakt en gebracht door de dochter van de kok. Het blijkt dat we vlees van de eigen boerderij krijgen en dat laten we ons ook heerlijk smaken. Het geheel wordt met een pint en karaoke omkleed. Gelukkig zitten we buiten.

BBQ, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
BBQ
(klik voor grote foto)

Toch even reclame maken voor South Dock Marina. Hoewel de voorkeur eigenlijk was/is om in Limehouse Dock te liggen, is deze marina een prima alternatief, heel rustig gelegen, winkelcentrum vlakbij net als het openbaar vervoer. Of er plaats is in het hoogseizoen lijkt af te hangen wie je aan de telefoon krijgt.

Zaterdag 17-8

De fietsen hebben een minimale huurtermijn van 24u dus we kunnen er tot begin van de middag nog gebruik van maken. Eerst maar eens een paar liter diesel halen. Dat gaat op deze fiets makkelijker dan op mijn vouwfiets waar ik gisteren 12ltr mee heb gehaald.

Fraai pand, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Fraai pand
(klik voor grote foto)

's Ochtends begonnen om bij Starbucks op St. Katherina koffie te drinken om daarna op zoek te gaan naar een simkaart voor mijn dongle. Zoals gezegd schrijf ik daar nog wel een apart verhaal over, maar ik deze video is een aardige illustratie:

Youtube

Zaterdagmiddag door de stad gewandeld nadat we de fietsen hebben teruggebracht. Ons verbaasd over de drukte en soms zelfs wachtrijen om een winkel in te komen. Als je hier de drukte in de exclusieve winkels ziet, dan zou je niet denken dat Engeland met een behoorlijke crises te kampen heeft; er staat zelfs een rij voor een Pizzahut. Niet dat we hier naar binnen wilde, slechts ter illustratie.

Schuilen voor de korte en hevige bui's middags doen we in een pub in Carnaby street. Ik blijf me erover verbazen dat de pub's waar we langskomen, en soms zelfs binnenkomen, ook allemaal klandizie hebben, waarbij het niet alleen binnen vol is, maar ook op straat nog vele gasten staan. Toch wel anders dan bij de cafés in NL.

Wonen op de Thames, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Wonen op de Thames
(klik voor grote foto)

's Avonds bij Ship & Whale een pub meal gegeten. Eigenlijk wel blij dat we een extra dag in Londen hebben. Gisteren kreeg ik het benauwd van alles wat zou 'moeten' in deze twee weken vakantie. Om hier ruimte in te krijgen besloten een dag extra te blijven en niet iedere dag of twee dagen een andere haven willen aandoen. Morgen vertrekken we naar de River Medway om daar voor anker te gaan.

Was leuk om weer in Londen te zijn. Zeker op eigen kiel.


Gerelateerde artikelen

Vanuit Burnham on Crouch naar Ramsgate Crossing Thames Estuary

Vanuit Burnham on Crouch naar Ramsgate Crossing Thames Estuary

Het is ook in deze haven gelukt om weer een klus aan de boot te hebben, omkleed met een leuk......

Lees verder
Met moeite weg uit Southwold richting Burnham on Crouch

Met moeite weg uit Southwold richting Burnham on Crouch

Er zijn van die vertrekken die minder makkelijk zijn en je dat dan eigenlijk de hele tocht met je......

Lees verder
Southwold-Getij-en een blauwe romp

Southwold-Getij-en een blauwe romp

Southwold, een mooi landelijk plaatsje waar een delivery skipper zijn boot niet kan aanleggen....

Lees verder


 Reacties

 Zijn benieuwd naar uw reactie