Pagina uit het logboek van Uisge Beatha

  • 2 min.
  • apr 22, 2019
  • Motor
  • Binnenboord
  • Onderhoud
  •  Gregor
Vervangen LCD urenteller

Vervangen LCD urenteller

 geplaatst
  • apr 9, 2013

Defecte display urenteller vervangen voor een nieuwe digitale urenteller.

Deel op  


Vervangen LCD urenteller

Defect LCD, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport

Defect LCD
(klik voor grote foto)

Een veelgehoorde klacht is dat de LCD display van de urenteller ermee ophoudt. Dit Volvo Penta display wordt door VDO geleverd, en is niet goedkoop. Op het internet is te vinden dat het display door Philips zou worden geproduceerd en van het type LPH3930-1 is. Nu is dit type niet in de elektronicawinkels te vinden. De oorzaak van het probleem is vocht. Het display zou niet helemaal waterdicht afgekit zijn en de flatcable waarmee het lcd op de print zit, kan gecorrodeerd raken. Dit laatste is op te lossen door de contacten van de kabel te reinigen.

Testje, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport

Testje
(klik voor grote foto)

Het type display dat passend gemaakt kan worden heeft als typenummer 185-6107. Belangrijk hierbij is de maatvoering van het display om het in het bestaande plastic huis van de urenteller te krijgen. In dit plastic moet wel een gat gemaakt worden; dit is de enige manier om het bestaande lcd eruit te krijgen. Bij elektronicagroothandel rs-online is de urenteller o.m. te bestellen: Where to order the display

LCD past, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport

LCD past
(klik voor grote foto)

In deze beschrijving is te lezen hoe het display kan worden vervangen door een nieuwe urenteller. Description on how to change LCD display. De laatste foto in de beschrijving geeft een getal van 95 aan. Dit is niet het aantal uren dat uit de elektronica van VDO-urenteller komt, maar een getal dat is ontstaan door het laten aanstaan van de teller en zo uren te laten tellen. Gewoon lange tijd rechtstreeks op de 12v aansluiten tot de waarde overeenkomt met het aantal draaiuren dat wordt verwacht.

Het werkt, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport

Het werkt
(klik voor grote foto)

Het oude LCD zit met dubbelzijdig tape vast en is zo losgewipt. Na de maat te hebben afgetekend, met een dremel en los ijzerzaagje het gat op maat gemaakt, zodanig dat de behuizing van het LCD in het gat valt. Draadjes aan pennen gesoldeerd waarbij de + is verbonden met de pin van de teller. Blijven er twee draden over, die heb ik aan de + en - van die vierkante steker gesoldeerd. Let wel, dit dus aan de binnenzijde van de meter doen en niet buitenaf ergens 12v vandaan pakken; de teller zal dan permanent lopen.

Ergens jammer dat het (nog) niet gelukt een display met flat cable te vinden als equivalent voor het originele display. Een chatsessie met een Philipsmedewerker mocht niet baten. Foto's staan in het album.


Gerelateerde artikelen

Klapschroef in de antifouling

Klapschroef in de antifouling

Na alle aangroei op de klapschroef, dit jaar een poging om deze schoon te houden met PropOne......

Lees verder
Inbouwen boiler

Inbouwen boiler

Voor warm water is het geen Quooker geworden, maar een Isotemp Basic boiler....

Lees verder
Nieuwe uitlaat elleboog

Nieuwe uitlaat elleboog

Een week geleden de gecorrodeerde uitlaat elleboog verwijderd en deze week gaat er een nieuw......

Lees verder


 Reacties

 Zijn benieuwd naar uw reactie