Blog categories

EBBM | dé webshop voor elektrische buitenboordmotoren
BACK
09 apr 2013 |
Motor, Binnenboord, Onderhoud,  |
Gregor |
1 reactie | 8710 keer bekeken. | Leestijd: 2 min.

Vervangen LCD urenteller

Defecte display urenteller vervangen voor een nieuwe digitale urenteller.

Vervangen LCD urenteller

Uisge Beatha, Zeilen, WatersportDefect LCD(klik voor grote foto)

Een veelgehoorde klacht is dat de LCD display van de urenteller ermee ophoudt. Dit Volvo Penta display wordt door VDO geleverd, en is niet goedkoop. Op het internet is te vinden dat het display door Philips zou worden geproduceerd en van het type LPH3930-1 is. Nu is dit type niet in de elektronicawinkels te vinden. De oorzaak van het probleem is vocht. Het display zou niet helemaal waterdicht afgekit zijn en de flatcable waarmee het lcd op de print zit, kan gecorrodeerd raken. Dit laatste is op te lossen door de contacten van de kabel te reinigen.

Uisge Beatha, Zeilen, WatersportTestje(klik voor grote foto)

Het type display dat passend gemaakt kan worden heeft als typenummer 185-6107. Belangrijk hierbij is de maatvoering van het display om het in het bestaande plastic huis van de urenteller te krijgen. In dit plastic moet wel een gat gemaakt worden; dit is de enige manier om het bestaande lcd eruit te krijgen. Bij elektronicagroothandel rs-online is de urenteller o.m. te bestellen: Where to order the display

Uisge Beatha, Zeilen, WatersportLCD past(klik voor grote foto)

In deze beschrijving is te lezen hoe het display kan worden vervangen door een nieuwe urenteller. Description on how to change LCD display. De laatste foto in de beschrijving geeft een getal van 95 aan. Dit is niet het aantal uren dat uit de elektronica van VDO-urenteller komt, maar een getal dat is ontstaan door het laten aanstaan van de teller en zo uren te laten tellen. Gewoon lange tijd rechtstreeks op de 12v aansluiten tot de waarde overeenkomt met het aantal draaiuren dat wordt verwacht.

Uisge Beatha, Zeilen, WatersportHet werkt(klik voor grote foto)

Het oude LCD zit met dubbelzijdig tape vast en is zo losgewipt. Na de maat te hebben afgetekend, met een dremel en los ijzerzaagje het gat op maat gemaakt, zodanig dat de behuizing van het LCD in het gat valt. Draadjes aan pennen gesoldeerd waarbij de + is verbonden met de pin van de teller. Blijven er twee draden over, die heb ik aan de + en - van die vierkante steker gesoldeerd. Let wel, dit dus aan de binnenzijde van de meter doen en niet buitenaf ergens 12v vandaan pakken; de teller zal dan permanent lopen.

Ergens jammer dat het (nog) niet gelukt een display met flat cable te vinden als equivalent voor het originele display. Een chatsessie met een Philipsmedewerker mocht niet baten. Foto's staan in het album.

Deel deze pagina


Reacties

Op dit artikel zijn nog geen reacties... Laat als eerste een reactie achter!

Klik om op dit artikel te reageren.
 Voeg een beoordeling toe voor deze reactie 
Opmerking titel:
Uw naam:
Uw E-mail adres:
Houd mij op de hoogte van nieuwe reacties op deze pagina:
Uw waardering:

This is a captcha-picture. It is used to prevent mass-access by robots. (see: www.captcha.net)
 

Deel deze pagina

Vraag of opmerking?

This is a captcha-picture. It is used to prevent mass-access by robots. (see: www.captcha.net)