Verbouwing koelbox - 5


Pagina uit het logboek van Uisge Beatha

 • 2 min.
 • dec 6, 2023
 • apr 24, 2013
 • Binnenboord
 • Onderhoud
 • Gregor Gregor
Verbouwing koelbox - 5 | Koelbox, R134a, Compressor, Keukenblad, Waeco,

Verbouwing koelbox - 5

 geplaatst
 • apr 24, 2013

De metamorfose nadert zijn voltooiing.

Deel op  


Verbouwing koelbox - 5

Begel wasbak, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Begel wasbak
(klik voor grote foto)

In de gedachten dat alles zonder sloopwerk demonteerbaar moet zijn, zijn de wasbakken die oorspronkelijk met kit vastzaten, geen optie. Steunen lassen op de buitenzijde van de wasbak levert lelijke plekken aan de binnenzijde. Na het nodige puzzelwerk is bedacht om beugels te maken die met kit op de bakken worden geplakt. Door die beugels gaat een draadeind met moeren om zo de bak vanaf de onderzijde tegen het keukenblad te trekken. Als afdichting gaat er een waterbestendig tape tussen. Dit geheel had wel wat voeten in de aarde, maar uiteindelijk is het gelukt om de beide bakken nauwsluitend op het blad te trekken.

RVS strips, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
RVS strips
(klik voor grote foto)

De spoelbakken zijn door de tijd heen toch beschadigd. Om dit enigszins te herstellen heb ik met heel fijn waterproof schuurpapier (grofte 2000) de binnenzijde met ruim water geschuurd. Eerst op de buitenzijde een test gedaan en toen dat weer glanzend werd met de binnenzijde begonnen. Je ziet het onder je handen gaan glanzen en de krassen verdwijnen.

Glanzend, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Glanzend
(klik voor grote foto)

Alle onderdelen zitten nu op zijn plaats, tijd om het vacuüm van de compressor en verdamper te controleren. Nu deze nog steeds op 0,5bar onderdruk staat kan ik aan het vullen beginnen. Na de bus met slang te hebben gewogen vul ik de compressorset tot er rond de 35gram aan R134a inzit. Dit mengsel een minuut of dertig laten rusten, compressor een paar minuten laten draaien en opnieuw meten wat er aan mengsel inzit. Het metertje op de vulset had ik afgetekend en er lijkt nu minder druk in te zitten dan voor het aanzetten van de compressor. Nog een paar maal bijvullen i.c.m. aan- en uitzetten van de compressor en de meter blijft hetzelfde aangeven. In de bus zit nog voldoende gas om over een paar weken nogmaals de druk te controleren en zonodig bij te vullen.

Dikke deksel, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Dikke deksel
(klik voor grote foto)

Samengevat de genomen stappen:

 • alles opnieuw aangesloten na de verplaatsing;
 • juiste nippels gezocht en met vacuümcompressor de Waeco tot een 0,5bar vacuüm gezogen;
 • bus met R134a gas aangesloten en al wegend met een digitale weegschaal er 34gr gas in gespoten. Stand van de wijzer van de vulmeter markeren;
 • laten rusten, ongeveer een half uurtje;
 • compressor aan en 5 minuten draaien;
 • nameten met gasbus en vullen tot markering. Dit een paar maal herhaald.
Waeco ingebouwd, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Waeco ingebouwd
(klik voor grote foto)

Zo langzamerhand begint de werkplaats weer op een kombuis te lijken, het gasfornuis hangt op zijn plaats, leidingen zijn gecontroleerd en dicht, de koelbox staat al even aan waarbij de thermometer een temperatuur van -4gr C aangeeft (binnen is het 12gr), bij het openen van de deksel gaan de led's aan en de kitrand ligt straks langs de randen. De kleur van het blad past perfect bij het kersenhouten interieur. Iets wat ik steeds heel lastig heb gevonden te bepalen en nu hartstikke goed uitvalt.

Metamorfose, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Metamorfose
(klik voor grote foto)

Terugkijkend heb ik als een stevige klus ervaren waar ik alleen veel meer tijd voor nodig zou hebben gehad en het maar de vraag is of ik het strak voor elkaar had gekregen als het nu is met de onuitputtelijke hulp, creativiteit en inzet van LdP. Om zijn quote te gebruiken:

Je kunt alles zelf en daar heb je maar 2 dingen voor nodig nl. kennis en gereedschap


Gerelateerde artikelen

Vanuit Burnham on Crouch naar Ramsgate Crossing Thames Estuary

Vanuit Burnham on Crouch naar Ramsgate Crossing Thames Estuary

Het is ook in deze haven gelukt om weer een klus aan de boot te hebben, omkleed met een leuk......

Lees verder
Met moeite weg uit Southwold richting Burnham on Crouch

Met moeite weg uit Southwold richting Burnham on Crouch

Er zijn van die vertrekken die minder makkelijk zijn en je dat dan eigenlijk de hele tocht met je......

Lees verder
Southwold-Getij-en een blauwe romp

Southwold-Getij-en een blauwe romp

Southwold, een mooi landelijk plaatsje waar een delivery skipper zijn boot niet kan aanleggen....

Lees verder


 Reacties

 Zijn benieuwd naar uw reactie