Verbouwing koelbox - 3


Pagina uit het logboek van Uisge Beatha

  • 2 min.
  • apr 17, 2024
  • feb 3, 2013
  • Binnenboord
  • Onderhoud
  • Gregor Gregor
Verbouwing koelbox - 3 | Koelbox, Compressor, Freon, R134a

Verbouwing koelbox - 3

 geplaatst
  • feb 2, 2013

Het testen van de compressor...

Deel op  


Verbouwing koelbox - 3

Compressor, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Compressor
(klik voor grote foto)

De Waeco compressor die in de boot zit, heeft geen koppelingen die zichzelf sluiten als deze losgehaald worden. Het gevolg was dat het aanwezige gas verdampte. Hoe deze dus opnieuw te vullen? Een monteur laten komen is bijna net zo duur als een nieuwe compressor kopen. Daarom opzoek gegaan naar de mogelijkheid om deze zelf te vullen. Ik ben geen koelmonteur, dus dit heeft het nodige zoekwerk met zich meegebracht en navragen op het zeilersforum hoe dit moet worden gedaan.

Gasbus R134a, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Gasbus R134a
(klik voor grote foto)

Het koelgas, freon, is in busjes te koop. In mijn compressor zit R134a gas. Te koop via ebay, Marktplaats en sommige garages die nog achterstallige voorraad hebben. Het busje gas was snel geregeld. Daarbij hoort een slang met vulmeter erop, er zit teveel gas in de bus om de compressor mee te vullen. Op het typeplaatje staat met hoeveel gewicht gas de compressor moet worden gevuld. In mijn geval iets van 35 gram. Het eigenlijke vullen zal nog wel even duren tot de compressor is gemonteerd.

Vulmeter, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Vulmeter
(klik voor grote foto)

Voor het vullen van de compressor is een speciale nippel nodig. Na enig zoeken was die bij een aircostation te koop. Deze nippel past op de schroefdraad van de vulstang die aan de motorzit. Het zou zo handig zijn als die nippels meer gestandaardiseerd zijn. Heb het als een hele klus ervaren om de juiste nippels te vinden. Want, met de nippel voor die vulstang is het nog niet klaar. Hier moet nl. een snelkoppeling op die weer aan de slang zit die bij het busje gas zit. Deze snelkoppeling heeft ook zo weer zijn eigen maat. Deze koppeling uiteindelijk op ebay gevonden.

Vacuum!, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Vacuum!
(klik voor grote foto)

Waarom is nu speciale snelkoppeling nodig? Op enig moment kwam ik erachter dat ik de compressor eerst moet vacumeren tot max. 0,5bar. Nu blijkt een vriend van me een vacuümpomp te hebben die prima geschikt is voor dit doel. Een voetpomp die ook kan zuigen zou ook gekund hebben, echter dat vraagt nog meer koppelingen maken. Nu blijkt die vacuümpomp een schroefdraadaansluiting te hebben waar geen vacuümmeter op past. Getogen met de nodige verloopstukjes, slang, vacuümeter en nippel een slang gemaakt die past op vacuümpomp en compressor. Toch een mooi moment als het dan lukt om de compressor vacuüm te trekken en dat het gehele systeem niet lekt.

Wordt vervolgd.


Gerelateerde artikelen

Vanuit Burnham on Crouch naar Ramsgate Crossing Thames Estuary

Vanuit Burnham on Crouch naar Ramsgate Crossing Thames Estuary

Het is ook in deze haven gelukt om weer een klus aan de boot te hebben, omkleed met een leuk......

Lees verder
Met moeite weg uit Southwold richting Burnham on Crouch

Met moeite weg uit Southwold richting Burnham on Crouch

Er zijn van die vertrekken die minder makkelijk zijn en je dat dan eigenlijk de hele tocht met je......

Lees verder
Southwold-Getij-en een blauwe romp

Southwold-Getij-en een blauwe romp

Southwold, een mooi landelijk plaatsje waar een delivery skipper zijn boot niet kan aanleggen....

Lees verder


 Reacties

 Zijn benieuwd naar uw reactie