Blog categories

EBBM | dé webshop voor elektrische buitenboordmotoren
BACK
02 feb 2013 |
Binnenboord, Onderhoud,  |
Gregor |
Nog geen reacties | 5929 keer bekeken. | Leestijd: 2 min.

Verbouwing koelbox - 3

Het testen van de compressor...

Verbouwing koelbox - 3
Uisge Beatha, Zeilen, WatersportCompressor(klik voor grote foto)

De Waeco compressor die in de boot zit, heeft geen koppelingen die zichzelf sluiten als deze losgehaald worden. Het gevolg was dat het aanwezige gas verdampte. Hoe deze dus opnieuw te vullen? Een monteur laten komen is bijna net zo duur als een nieuwe compressor kopen. Daarom opzoek gegaan naar de mogelijkheid om deze zelf te vullen. Ik ben geen koelmonteur, dus dit heeft het nodige zoekwerk met zich meegebracht en navragen op het zeilersforum hoe dit moet worden gedaan.

Uisge Beatha, Zeilen, WatersportGasbus R134a(klik voor grote foto)

Het koelgas, freon, is in busjes te koop. In mijn compressor zit R134a gas. Te koop via ebay, Marktplaats en sommige garages die nog achterstallige voorraad hebben. Het busje gas was snel geregeld. Daarbij hoort een slang met vulmeter erop, er zit teveel gas in de bus om de compressor mee te vullen. Op het typeplaatje staat met hoeveel gewicht gas de compressor moet worden gevuld. In mijn geval iets van 35 gram. Het eigenlijke vullen zal nog wel even duren tot de compressor is gemonteerd.

Uisge Beatha, Zeilen, WatersportVulmeter(klik voor grote foto)

Voor het vullen van de compressor is een speciale nippel nodig. Na enig zoeken was die bij een aircostation te koop. Deze nippel past op de schroefdraad van de vulstang die aan de motorzit. Het zou zo handig zijn als die nippels meer gestandaardiseerd zijn. Heb het als een hele klus ervaren om de juiste nippels te vinden. Want, met de nippel voor die vulstang is het nog niet klaar. Hier moet nl. een snelkoppeling op die weer aan de slang zit die bij het busje gas zit. Deze snelkoppeling heeft ook zo weer zijn eigen maat. Deze koppeling uiteindelijk op ebay gevonden.

Uisge Beatha, Zeilen, WatersportVacuum!(klik voor grote foto)

Waarom is nu speciale snelkoppeling nodig? Op enig moment kwam ik erachter dat ik de compressor eerst moet vacumeren tot max. 0,5bar. Nu blijkt een vriend van me een vacuümpomp te hebben die prima geschikt is voor dit doel. Een voetpomp die ook kan zuigen zou ook gekund hebben, echter dat vraagt nog meer koppelingen maken. Nu blijkt die vacuümpomp een schroefdraadaansluiting te hebben waar geen vacuümmeter op past. Getogen met de nodige verloopstukjes, slang, vacuümeter en nippel een slang gemaakt die past op vacuümpomp en compressor. Toch een mooi moment als het dan lukt om de compressor vacuüm te trekken en dat het gehele systeem niet lekt.

Wordt vervolgd.

Deel deze pagina


Reacties

Op dit artikel zijn nog geen reacties... Laat als eerste een reactie achter!

Klik om op dit artikel te reageren.
 Voeg een beoordeling toe voor deze reactie 
Opmerking titel:
Uw naam:
Uw E-mail adres:
Houd mij op de hoogte van nieuwe reacties op deze pagina:
Uw waardering:

This is a captcha-picture. It is used to prevent mass-access by robots. (see: www.captcha.net)
 

Deel deze pagina

Vraag of opmerking?

This is a captcha-picture. It is used to prevent mass-access by robots. (see: www.captcha.net)