Pagina uit het logboek van Uisge Beatha

  • 3 min.
  • mrt 26, 2019
  • dec 29, 2012
  • Binnenboord
  • Onderhoud
  •  Gregor
Verbouwing koelbox - 2

Verbouwing koelbox - 2

 geplaatst
  • dec 29, 2012

In het vorige deel heb ik de demontage van de bestaande koelbox beschreven. In dit deel meer over de bouw van de nieuwe box.

Deel op  


Verbouwing koelbox - 2

Bouwen, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport

Bouwen
(klik voor grote foto)

Voor het maken van de nieuwe box zou ik een mal hebben gemaakt van karton. Hier werd door LdP iets anders over gedacht; je neemt de buitenmaten en gaat daarmee in een zeer goed geoutilleerde werkplaats aan de slag om die box te bouwen. Tja, wie ben ik om dat tegen te spreken. Maar met welk materiaal ga je zo'n box bouwen?

Bouwen, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport

Bouwen
(klik voor grote foto)

De wereld van isolatiemateriaal is redelijk nieuw voor me. Als je je daarin verdiept gaat er een nieuwe wereld open. Zo had ik had gelezen over Aerogel - Spaceloft Insulation, hoge isolatiewaarde en goede resultaten mee behaald bij andere bootprojecten. Een koelbox zou dan met dit materiaal omwikkeld moeten worden. Mede gezien de beperkte ruimte zou dit ten koste gaan van de inhoud van de koelbox en daarmee niet echt een optie.

Verzwaren, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport

Verzwaren
(klik voor grote foto)

Het idee ontstond om van PUR- of PIR-schuim platen, welke 6cm dik zijn, de box te maken. Daarbij heeft PIR-schuim de voorkeur omdat het een iets hogere isolatie waarde heeft. De warmtegeleidingscoëfficiënt is voor beide materialen gelijk, dus dat zou niet uitmaken. Nadeel is wel dat het tamelijk broos is en je dus niet alleen de box hiervan kunt maken, maar dat er versteviging om en in moet. Hier is voor 3mm triplex gekozen.

Deksel, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport

Deksel
(klik voor grote foto)

De bouw heeft zich vooral in eerder genoemde werkplaats afgespeeld en ik werd door een fotoverslag op de hoogte gehouden van de vorderingen. Steeds werd er weer een plaat tegen de andere gelijmd, verzwaard om het geheel aan te drukken en zo vorderde de box door de dagen heen. Kwam daar dan toch het moment om aan boord te gaan passen.

Stutten, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport

Stutten
(klik voor grote foto)

Bij het inpassen ontdekte we dat de rechter spoelbak in de weg zat. Deze bak zit met kit aan het keukenblad vast. De zojuist door mij geslepen beitel werd tussen bak en keukenblad gezet en heel voorzichtig werd de kit losgesneden en kon de bak omhoog worden gewerkt. Een gevaarlijk klusje omdat vingers erg dicht op beitel en mes zaten. Zonder bloedvergieten hield ik ineens een bak in mijn handen.

Deksel, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport

Deksel
(klik voor grote foto)

Ik zou me niet hebben mogen verbazen, maar nadat de spoelbak weg was kon de koelbox zo onder het blad op zijn plaats worden geschoven. Hierna werd ook zichtbaar waar de nieuwe deksel ongeveer moest komen en dat de leidingen die naar de watertank gaan, iets verplaatst moeten worden. Eerst verder met het bekleden van de PIR-schuimen box met triplex.

Deksel, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport

Deksel
(klik voor grote foto)

De deksel zou uit twee delen gaan bestaan, nl. een deksel die schuin wegloopt en een plaat waar de deksel invalt. Het schuinweglopen van de deksel zorgt ervoor dat er een nauw sluitende constructie ontstaat. Hierdoor hoeven we niet met tochtband o.i.d. te gaan werken. Het deel waar de deksel invalt is apart gemaakt om zo de verdamper erin te krijgen en te zorgen dat de opening niet te groot wordt omdat dat ten koste gaat van de afzetruimte op het keukenblad.

Past!, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport

Past!
(klik voor grote foto)

Nadat de gehele box van binnen en van buiten was bekleed met triplex kon opnieuw worden gepast. Prachtig te zien hoe dit project steeds verder vordert. Ik ben ervan overtuigd dat het er straks weer strak uitziet. Voor nu vraagt het van me om door al het breekwerk heen te kijken. Best een uitdaging voor me....

Wordt vervolgd.


Gerelateerde artikelen

Toiletwaterlozing aangepakt

Toiletwaterlozing aangepakt

Artikel uit de Toerzeilen (feb. '19) over de stand van zaken rondom het lozen van toiletwater op......

Lees verder
Klapschroef schoonmaken

Klapschroef schoonmaken

Het blinkend schoonmaken van de Featherstream 3-blads klapschroef en op maat maken van een......

Lees verder
Wat cijfers over 2018

Wat cijfers over 2018

Enkele cijfers over mijn zeil-, hardloop- en zwemjaar....

Lees verder
Blauwe romp schilderen

Blauwe romp schilderen

Het schuren van de romp van Uisge Beatha is achter de rug en kan worden begonnen aan het......

Lees verder


 Reacties

 Zijn benieuwd naar uw reactie