Uitbreiding bergruimte


Pagina uit het logboek van Uisge Beatha

  • 2 min.
  • jun 15, 2024
  • dec 18, 2012
  • Binnenboord
  • Onderhoud
  • Gregor Gregor
Uitbreiding bergruimte | Hondekooi, Bergruimte, Lakken

Uitbreiding bergruimte

 geplaatst
  • dec 18, 2012

Extra bergruimte in de hondekooi gemaakt.

Deel op  


Uitbreiding bergruimte

Hondekooi, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Hondekooi
(klik voor grote foto)

De Hanse 311 is niet voorzien van veel bergruimte. Je kunt ook zeggen dat ik teveel meeneem. Laat ik daar niks over zeggen. Nu had ik op een andere Hanse een oplossing gezien om in de hondekooi een schap te maken waar je bijv. kleding in kunt leggen. Dit vraagstuk werd m.n. duidelijk toen ik een paar maanden met de boot op pad was. Deze tocht was ook aanleiding om nog een andere verbouwing te gaan uitvoeren.

Inmeten, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Inmeten
(klik voor grote foto)

Bij terugkomst stond ook LdP op de kade en na enig vocht ook mijn idee aan hem voorgelegd. Nu is hij niet iemand die voor het halve werk gaat en het idee voor een schap langs de SB-zijde werd al snel uitgebreid tot een L-vormig schap, rekening houdend voldoende ruimte om er nog steeds te kunnen slapen. De winterklus begon steeds concreter te worden.

Bouw, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Bouw
(klik voor grote foto)

Zodra het zeilweer begon af te nemen aan boord afgesproken om bij koffie en met karton een mal te gaan maken. Niets is recht aan boord en dan is karton een handig hulpmiddel om de rondingen te volgen, maar ook om inzichtelijk te maken hoe het eindresultaat eruit komt te zien. Duidelijk is wel dat er ook een aantal steunlatten moet komen omdat de wanden weinig houvast bieden aan schroeven. Hiervoor gaat epoxy gebruikt worden.

Bouw, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Bouw
(klik voor grote foto)

In de werkplaats wordt de mal overgezet naar hout. Dan zie je ook ineens het belang van goed gereedschap; een vierkant balkje overlangs doorzagen zodanig dat er een driehoek ontstaan die in hoek kan worden gelijmd waardoor twee planken haaks op elkaar blijven vaststaan, is niet iets wat je even met een handzaag doet. Deze laatste heb ik overigens, toen ik 'm in het volgende project wilde gebruiken, weg mogen gooien. "Hij is bot", was de nuchtere opmerking. Ik nog heel enthousiast dat ik deze wellicht kon slijpen, maar dat vond geen gehoor. Het zijn geharde punten en die vijl je niet meer scherp.

Passen, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Passen
(klik voor grote foto)

Het credo van LdP is, althans een van de, dat iets weer uit elkaar moet kunnen. Dit denken helpt bij de vervoerbaarheid van materiaal, maar ook bij het inpassen. Al meermalen heb ik ondervonden dat aan boord dingen zo in elkaar zijn gezet, dat je alleen met zagen iets los kunt krijgen. Dus op een regenachtige zaterdag togen we naar de boot om het schap in te passen en de steuntjes aan de wanden vast te maken. Thuis heb ik vervolgens alle houtdelen in de lak gezet, welke ik met rood-pigment iets op kleur heb gebracht.

Lakken, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Lakken
(klik voor grote foto)

Na zes laklagen is het geheel teruggegaan naar de boot en gemonteerd. Hier nog een laatste verbindingshoek, die al in de werkplaats was gemaakt, erin gemaakt en daarmee was er ook een stijve hoek tussen de afzonderlijke delen. Het geheel kan nog steeds uit elkaar, maar het geeft wel een stevige constructie.Â

Fraai!, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Fraai!
(klik voor grote foto)

In een droom die ik later had, trok ik mij op aanhet schap en hield een plank in mijn hand. Gelukkig zijn dromen bedrog en heeft Uisge Beatha er een prachtige bergruimte bij!


Gerelateerde artikelen

Vanuit Burnham on Crouch naar Ramsgate Crossing Thames Estuary

Vanuit Burnham on Crouch naar Ramsgate Crossing Thames Estuary

Het is ook in deze haven gelukt om weer een klus aan de boot te hebben, omkleed met een leuk......

Lees verder
Met moeite weg uit Southwold richting Burnham on Crouch

Met moeite weg uit Southwold richting Burnham on Crouch

Er zijn van die vertrekken die minder makkelijk zijn en je dat dan eigenlijk de hele tocht met je......

Lees verder
Southwold-Getij-en een blauwe romp

Southwold-Getij-en een blauwe romp

Southwold, een mooi landelijk plaatsje waar een delivery skipper zijn boot niet kan aanleggen....

Lees verder


 Reacties

 Zijn benieuwd naar uw reactie