Antwerps Vluggertje - 2


Pagina uit het logboek van Uisge Beatha

  • 5 min.
  • jan 20, 2020
  • mrt 22, 2013
  • Zeilen
  • Logboek
  • Tochten
  • Gregor Gregor
Antwerps Vluggertje - 2 | Antwerpen, Westerschelde, Royesluis, Oosterschelde, Wemeldinge, Zierikzee, Eenlijnsreefsysteem, Single line reef

Antwerps Vluggertje - 2

 geplaatst
  • nov 6, 2012

Vanuit Antwerpen naar Zierikzee of toch Wemeldinge, met daar een bijzondere ontmoeting...

Deel op  


Antwerps Vluggertje - 2

Zondag 5 november

Ochtendgloren, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Ochtendgloren
(klik voor grote foto)

De wekker gaat om 05.45u! Om mijn enigszins duffe hoofd na weer een rustige nacht op te frissen, zoek ik mijn weg door de donkere ochtend en verlichte steigers naar het luxueuze douchegebouw. Binnen is het behaaglijk en het water warm, maar de tijd dringt.

We zijn niet de enige vroege vogels, een Amerikaan doet een poging de brugwachter op te roepen, maar krijgt geen reactie. Als ik de brugwachter oproep, denkt de Amerikaan dat ik de brugwachter ben. Uitgelegd hoe vork en steel in elkaar zitten waarna hij het verzoek doet hem op de hoogte te houden. Brug en sluis kunnen we zonder veel oponthoud door en met een kop koffie in de hand motoren we het eerste stuk van de Westerschelde op.

Wakend oog, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Wakend oog
(klik voor grote foto)

Waarom zo kort in Antwerpen? De windvoorspelling voor vandaag loopt uiteen van 12knts met windstoten tot 40knts. Voor morgen is het niet meer dan rond de 7-9kn, hetgeen een motorboottocht zou gaan betekenen. De stormwaarschuwing voor vandaag gaat vooral voor vanmiddag gelden. Als we niet onverwachts droogvallen of anderszins gekke dingen doen, zijn we ergens tussen 11 en 12 bij Hansweert. Vandaar het kanaal op en dan, als het erg wild wordt, er bij Wemeldinge in. Met dit in het achterhoofd hijsen we de zeilen en zien de SOG zienderogen toenemen. Zeilen op stromend water kan zo leuk zijn!

Continu bedrijf, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Continu bedrijf
(klik voor grote foto)

Langzaamaan gaat het wat harder uit zuidelijke richting waaien en scheuren we met ruime wind tot voordewind richting Hansweert. De snelheid loopt op tot 9kn en tikken zelfs een paar keer de 9.3kn aan. Super! Het blijft goed opletten met deze snelheden, want niet alleen wij hebben stroom mee. Terwijl het weer opklaart, er zelfs een zonnetje verschijnt, genieten we van een geweldige zeiltocht.

Wolken of rook, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Wolken of rook
(klik voor grote foto)

Ter hoogte van Hansweert begint de wind aan te trekken, het idee om door te varen naar Vlissingen was al terzijde geschoven en met de donker wordende lucht is dat ook wel zo verstandig. Zierikzee is de bestemming voor vandaag.

Gaandeweg het kanaal De Zeelandbrug opgeroepen. Je komt dan uit bij verkeerspost Vlissingen. Hoewel ze op gestelde tijden draaien, waardeerden ze wel dat wel belden; het was onderbemand en ter plekke was er dichte mist. We melden ons wel als we voor de brug zijn. De wolken geven wel een weersverandering aan, maar mist was wel het laatste wat we verwachtten.

Wake up, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Wake up
(klik voor grote foto)

Wachtend op de laatste brug in het kanaal begint het steeds harder te regen en omdat het windstil is een maar eens een paraplu opgezet, klein experimentje om te kijken of ik zo wat droger blijf. We mopperen wat over het weer en constateren dat een paraplu op er niet uitziet. Voor nu wel handig om recht neerdalende plensbui enigszins te ontwijken.

Rechtop, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Rechtop
(klik voor grote foto)

Het doel is Zierikzee, dus we zetten door, ondertussen de regen trotserend. Ik stel nog voor Wemeldinge, maar een toch wat stil dorp voor deze zondag, daarom varen we door. Met een aantrekkende wind gaan de zeilen omhoog. Voordewinds koersje en de regen pal in de kuip. Schuilen is er niet meer bij. Als dan na een paar mijl de lucht steeds verder dichttrekt en de Zeelandbrug uit zicht is verdwenen, stellen we ons plan bij en keren om naar Wemeldinge. We kunnen er gelukkig om lachen.

Energie..., Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Energie...
(klik voor grote foto)

Wemeldinge invarend krijgen we geen gehoor bij de havenmeester op Ch.31 en zoeken we een vrije box, er zijn er genoeg leeg. Eenmaal aangelegd meldt Arjen ons bij de havenmeester. Nu de tijd afwachten tot de bui is overgetrokken en we onze natte zooi buiten kunnen hangen. Binnen beslaat alles door de hoeveelheid vocht die we erin brengen.

Gierende stroom, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Gierende stroom
(klik voor grote foto)

De fles Botterik is net geopend en we proosten op een veilige binnenkomst als er ineens hard op de boot wordt gebonkt. Schrik me een ongeluk en ga naar buiten. De man die er staat kijk ik aan vraag 'm of het nodig is zo hard op de boot de bonken. Vervolgens wordt mij de les gelezen dat ik op zijn plek lig. Enigszins verbaasd, want er is geen boot langs gevaren sinds wij er liggen, wordt mij de les gelezen dat ik op zijn plek lig en dat het respectloos is, enfin hier te kort en daar te breed.

Genieten, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Genieten
(klik voor grote foto)

Arjen is in de tussentijd naar de havenmeester gelopen om te vragen of we aan de overkant wel kunnen liggen. Eigenlijk ook wel boos over de reactie verleggen we de boot naar de overkant. Blijkt dat we aan dezelfde steiger liggen als deze Belg. Krijgen we weer een woordenstroom over ons heen. Arjen loopt naar zijn vrouw toe om de situatie uit te leggen. Zij lijkt begripvol terwijl hij tekeer blijft gaan. Ik meng me erin en zeg hem dat ie ook anders kan reageren. Misschien niet helemaal de goede tekst, maar ik was er ook wel klaar mee. Dreigt hij vervolgens om met zijn hond onze kant op te komen. Tijd om naar binnen te gaan en stoom af te blazen.

Gierende stroom, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Gierende stroom
(klik voor grote foto)

Op de tafel staat nog een paar glazen en een fles, de fles Botterik. Ik kijk naar Arjen en schiet vreselijk in de lach. Ik ze dat ik deze fles met water vul en met een vriendelijk briefje morgen op zijn boot leg. We komen niet meer bij van het lachen. Later horen we van de havenmeester dat als die man problemen heeft hij naar hem moet komen en hij zich waarschijnlijk niet heeft teruggemeld na zijn eerdere vertrek. Ondertussen giert de wind over de haven en komt de windsnelheid regelmatig boven de 30kn. Wij liggen lekker beschut in de haven terwijl de kachel snort.

Na het eten kruipen we bij het plaatselijke restaurant aan de bar hebben het pratende vaten, illustreren dat met bierglazen en bierpul en kletsen zo de avond vol. Tegen half 11 is het wel een beetje klaar met deze dag en kruipen rozig ons bed in. Nog een laatste knipoog naar de fles.

Het regent, het regent..., Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Het regent, het regent...
(klik voor grote foto)

Maandag 6 november

Een rustige ochtend, nog een paar uurtjes wachten op het tij terwijl de lucht van eieren met spek de kajuit vult. Is er een lekkerder ontbijt voor aan boord te bedenken? Rond tienen de boot klaarmaken voor vertrek. Van de storm van gisterenmiddag en -avond is niks meer over. De laatste actie voor vertrek is om fles met briefje bij de Belg aan boord te leggen. Nu een camera om zijn/hun reactie te zien...

Heel ambitieus hijsen we de zeilen, maar zonder motor is het niet meer dan een drijfpartij bij het laatste restant van de stroom. Met een kop koffie en bitterkoekjes gaan we via het Brabants Vaarwater de Oosterschelde weer op. Het is redelijk druk met vrachtverkeer en een enkele zeilboot.

Alsof het duiveltje ermee speelt, werkzaamheden van de Grevelingensluis, onaangekondigd. Het zou nog een klein halfuur duren, volgens de sluiswachter. Dit wordt uiteindelijk ruim een uur. Door deze wachttijd redden we het niet om droog Herkingen binnen te varen.

Nog even opruimen en dan wachten ons de ritten huiswaarts. Kijken beiden terug op een mooi weekend samen met lekker zeilen, bijkletsen en veel lachen.

Gevaren mijlen

Logboek begin1609 Nm
Logboek eind1649,1 Nm
Afgelegde afstand40 Nm

Gerelateerde artikelen

Wat cijfers over 2019

Wat cijfers over 2019

Enkele cijfers over mijn zeil-, hardloop- en fitnessjaar....

Lees verder
Artikel "Dilemma's bij Solozeilen" door HISWA-RAI geplaatst

Artikel "Dilemma's bij Solozeilen" door HISWA-RAI geplaatst

Geheel onverwacht kreeg ik een heel leuke vraag van HISWA-RAI of zij een artikel van mij mogen......

Lees verder
Opstapper tijdens Rondje Engeland kijkt terug

Opstapper tijdens Rondje Engeland kijkt terug

Het laatste stuk van mijn zeiltocht rond Engeland stapt Roy op in Southampton en kijkt terug op......

Lees verder


 Reacties

 Zijn benieuwd naar uw reactie