Onderwaterschip bekijken


Pagina uit het logboek van Uisge Beatha

  • 2 min.
  • nov 19, 2019
  • Logboek
  • Onderhoud
  • Gregor Gregor
Onderwaterschip bekijken

Onderwaterschip bekijken

 geplaatst
  • okt 7, 2012

Kijkje in de wondere onderwaterwereld van de haven.

Deel op  


Onderwaterschip bekijken

Krap aan, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Krap aan
(klik voor grote foto)

Na een aantal dagen van regen en koude besloten om zondag de uitgestelde duik te nemen voor een kijkje onder water. Mijn duikspullen zijn inmiddels zo oud dat ik ze of niet meer heb of niet meer passen. Die neopreen pakken schijnen na 17jr ook te krimpen...

Eerst spullen met begeleidster opgehaald om me aan boord vervolgens in een iets te krap 3mm pak te hijsen. Ineens wordt me ook weer duidelijk waarom ik ben gestopt met duiken in de Nederlandse wateren, nl. het gedoe en gesjor om die uitrusting aan te krijgen. Het zweet loopt al in druppels over me rug terwijl ik nauwelijks iets heb gedaan. Nu helpt een te krap pak hier niet bij, maar voor het doel voor nu is het prima.

Jump!, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Jump!
(klik voor grote foto)

Na een half uurtje worstelen en strenge controle kan ik het water in. Dit is wel heel lang gelden dat ik met fles en al het water in ben gesprongen. Eenmaal erin voelt het ook wel weer vertrouwd. Terwijl het koude water, het is 14gr., door mijn pak stroomt, spartel ik richting boot. Eenmaal mijn hoofd onder water constateer ik dat ik teveel lood om heb. Trimmen, hoe ging dat ook alweer? Half op de bodem liggend zoek ik de knop om lucht in het vest te blazen terwijl ik met ingehouden adem probeer boven de zanderige bodem te blijven. Ik wil straks nog wel wat zien.

Het zwemt..., Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Het zwemt...
(klik voor grote foto)

Waarom nu deze hele exercitie? In de afgelopen maanden ben ik noodgedwongen een paar keer onder water geweest en ik meende dat er op de kiel een plek zonder anti fouling was, dat het had losgelaten. Dat wilde ik controleren om daarmee te bepalen of dit op de gemetalliseerde kiel voor problemen zou zorgen. Daarom gewapend met filmcamera onderwater gegaan.

Het geflapper met mijn vinnen heeft het zicht er niet beter opgemaakt, maar er is nog voldoende zicht om een rondje langs het onderwaterschip te maken en te zien dat er eigenlijk alleen maar wat slijm op zit. De plek waarvan ik dacht dat er geen anti fouling meer opzat, blijkt door een aantal lichte schelpjes of zo te zijn bezet. Onderwater lijkt dat net op de kleur van het gemetalliseerde deel. Niks aan de hand, gelukkig!

Youtube

Nu ik er toch in lig meteen de onderkant en zijkant schoon geboend. Een klus die veel lucht kost, want na een half uurtje heb ik een slordige 100bar gebruikt. Tijd om te gaan douchen en nog een paar uurtjes te zeilen.


Gerelateerde artikelen

Artikel "Dilemma's bij Solozeilen" door HISWA-RAI geplaatst

Artikel "Dilemma's bij Solozeilen" door HISWA-RAI geplaatst

Geheel onverwacht kreeg ik een heel leuke vraag van HISWA-RAI of zij een artikel van mij mogen......

Lees verder
Opstapper tijdens Rondje Engeland kijkt terug

Opstapper tijdens Rondje Engeland kijkt terug

Het laatste stuk van mijn zeiltocht rond Engeland stapt Roy op in Southampton en kijkt terug op......

Lees verder
Cijfers bij zeilen Rond Engeland

Cijfers bij zeilen Rond Engeland

Het rondje zeilen om Engeland, Schotland en Ierland in cijfers en een overzicht van de route met......

Lees verder


 Reacties

 Zijn benieuwd naar uw reactie