Nieuw reefsysteem


Pagina uit het logboek van Uisge Beatha

  • 4 min.
  • feb 27, 2020
  • Zeilen
  • Logboek
  • Tochten
  • Gregor Gregor
Nieuw reefsysteem | Single line reef, Eenlijnsreefsysteem, Middelharnis, Dintelmond, Haringvliet

Nieuw reefsysteem

 geplaatst
  • okt 21, 2012

Een eenlijnsreefsysteem kan blijkbaar verder verbeterd worden.

Deel op  


Nieuw reefsysteem

Reefsysteem, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Reefsysteem
(klik voor grote foto)

Uisge Beatha is uitgerust met een zogeheten eenlijnsreefsysteem, met een lijn trek je een rif in het hele grootzeil. De lijn loopt over verschillende blokken en door ogen waardoor er de nodige kracht nodig is om de wrijving te overwinnen. Deels had ik dit al opgelost door een blokje te bevestigen aan het reefoog op het grootzeil nabij de mast. Hiermee liep het wel iets lichter, maar het kostte nog steeds de nodige kracht om een rif te steken.

In Ouistreham sprak ik iemand die de suggestie deed om het systeem te vervangen voor een systeem waarbij er in de giek een blok wordt gemaakt en daarmee de trekkracht gehalveerd. Het plaatje verduidelijkt hoe dit er in concept uitziet. Voor de duidelijkheid, het blok zit aan de binnenzijde van de giek.

Op de site van Cox Engineering trof ik het volgende artikel, :

I have used this single line reefing system for the past 20 years, on two different boats, without problems of excessive friction or clashing balance blocks. One person can reef, on almost any point of sail, within one minute without leaving the cockpit.
I installed the same system on both boats (Westerly GK29 and Sadler 34) in the original Kemp square-section booms. This arrangement for reefing will not fit into a round boom. Two reefing lines can be accommodated, but the maximum leech length that can be hauled down is only a little more than the boom length. A third reef will have to be set up using a different system.
The only additional equipment needed, apart from the rope, is two balance blocks, two additional turning blocks above the boom at the tack, and two fairleads to take the reefing pennant through the boom. Balance blocks, also known as shuttle blocks, are a Seasure item, no.09.60 or 29.60 double block. An alternative is Barton's double back-to-back blocks, or you can simply shackle two small blocks together. The turning blocks are standard items: mine are simply attached to the tack shackle but they can be riveted to the boom.
The fairleads are a Selden standard item known as a slot fitting. The boom needs to be slotted to fit one on each side. Mine are about 100 mm long and 15 mm wide. This is easy to do. Simply drill a 15 mm hole to correspond with each end and join them by cutting with a fine-toothed hacksaw blade.
Please note that in the diagram the balance block is shown near the centre of the boom for clarity. In practice it needs to be set well aft when no reefs are set, to enable the system to work efficiently.
Misty Middelharnis, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Misty Middelharnis
(klik voor grote foto)

Na overleg met Neutmast te Middelharnis besloten om het hem te laten inbouwen. Een popnageltang is ook na mijn tocht van afgelopen zomer nog steeds niet in mijn bezit en de materialen... En zo togen we (Roy en ik) op een koude en deels natte zondag richting Middelharnis. De tijdsdruk lag op de openingstijden van de Haringvlietbrug en het keersluisje voor Middelharnis.

Vervangen..., Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Vervangen...
(klik voor grote foto)

Al motorend naar de Haringvlietbrug om daarna het zeil te hijsen voor een lekker en rustig zeiltochtje naar Middelharnis. Vlak voor de keersluis zit een zogeheten neer, dit is een put die dateert uit de tijd dat er nog een sterk getij op het Haringvliet stond. Deze is ontstaan door de kolk die ontstond rond de strekdam die vanaf het keersluisje loopt. Al kijkend op de dieptemeter zien we die snel oplopen van een paar meter onder tot bijna 30 meter om daarna weer terug te lopen. Om half zeven hebben we een plekje in de nauwe geul gevonden en leggen we als derde in de rij. Na een aankomstbiertje richting het dorp gewandeld om daar een pizza te eten.

Maandag 22 nov

Open giek, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Open giek
(klik voor grote foto)

Na een onrustige nacht, bijtijds de giek eraf gehaald; in de loods de werkzaamheden verrichten is een stuk eenvoudiger dan aan boord. Begonnen werd om de popnagels van de eindstukken eruit te boren en beugels aan het einde van de giek te bevestigen waar straks de reeflijn aan wordt geknoopt.

Reefsysteem, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Reefsysteem
(klik voor grote foto)

In het eindstuk van de giek worden twee extra rollen aangebracht. Meteen wordt duidelijk dat er bijna strak tegen de bovenzijde van het eindstuk nog vier rolletjes zitten die de lijnen uit te giek moeten gelijden. Dat dat bij het onderlijk niet goed is gegaan blijkt wel uit de foto.

Ogen, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Ogen
(klik voor grote foto)

In de giek worden twee vrijliggende blokken geplaatst die bedoeld zijn om respectievelijk het eerste en tweede rif te steken. Het blok wordt naar voren getrokken waardoor het achterlijk van het grootzeil strak tegen de giek komt. In dezelfde gang wordt ook het voorlijk naar beneden getrokken en daarmee ontstaat een vlak onderlijk dat netjes op de giek aankomt.

Popnageltang, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Popnageltang
(klik voor grote foto)

Een par uur later en na de verplichte koffiepauze waar een ieder zijn eigen stoel heeft, kan de giek er weer op. De wind laat het vandaag afweten wat wel een mooie gelegenheid geeft om te controleren of alles naar behoren loopt. Dit blijkt het geval en na alles te hebben opgeruimd vertrekken we richting Haringvlietbrug. De mist wordt langzaamaan ingewisseld voor zon.

Zuinig motorend gaan we richting brug om daarna bij Dintelmond te gaan tanken. We moeten even wachten omdat er voor ons nog een motorboot aan het tanken is. Wij worden tussendoor geholpen en als we weggaan staat de euroteller al op 1240euro, en zij zijn nog niet afgetankt.

Onderweg worden we door een passerende zeilboot aangesproken. Blijkt dit de nieuwe eigenaar te zijn van mijn genua. Zeil zit netjes op de roller, toch een beetje een gok of het past. Na een kort praatje varen we door.

Terwijl donkere wolken naderen worden we geschut en kunnen we terugkijken op een paar lekkere dagen op het water. Het comfort van het reefsysteem ga ik de komende tijd ervaren.

Gevaren mijlen

Logboek begin1502,2 Nm
Logboek eind1549,9 Nm
Afgelegde afstand47 Nm

Gerelateerde artikelen

Aanpassen koelbox Dehler 36 JV (deel 2)

Aanpassen koelbox Dehler 36 JV (deel 2)

Lijmen van de PIR-platen in de koelbox en aanbrengen van een eerste triplex afwerklaag....

Lees verder
Aanpassen koelbox Dehler 36 JV (deel 1)

Aanpassen koelbox Dehler 36 JV (deel 1)

De koelbox in de Dehler 36 JV beter isoleren met PIR-platen om zo efficiënter met energie om......

Lees verder
Wat cijfers over 2019

Wat cijfers over 2019

Enkele cijfers over mijn zeil-, hardloop- en fitnessjaar....

Lees verder


 Reacties

 Zijn benieuwd naar uw reactie