Windstil tot 5Bft tot windstil


Pagina uit het logboek van Uisge Beatha

  • 3 min.
  • apr 26, 2024
  • Logboek
  • Tochten
  • Gregor Gregor
Windstil tot 5Bft tot windstil | Rondje Kanaal, Dieppe, Le Treport, St-Valery-sur-Somme, Boulogne Sur Mer, Getij, Solozeilen

Windstil tot 5Bft tot windstil

 geplaatst
  • sep 9, 2012

Roerig vertrek naar een stille zee om laat in de middag stevige wind te krijgen en al klotsend binnen te lopen.

Deel op  


Windstil tot 5Bft tot windstil

Afscheid, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Afscheid
(klik voor grote foto)

Redelijk bijtijds wakker om de verschillende routemogelijkheden naast elkaar te houden. De weerinformatie die ik op dit moment heb laat een verslechtering zien die vooral voor veel wind en windstoten gaat zorgen. Le Treport is een mijl of 13 verderop, en zou een aardige tussenstop zijn, echter het tij gaat zich ook tegen me keren omdat ik met laagwater een haven moet/wil verlaten om de stroom mee te hebben naar de volgende haven. Boulogne sur Mer, 50Nm vanaf Dieppe is een stevige dagtocht en hoewel de haven goed is aan te lopen wil ik er geen nachtwerk van maken. Blijft eigenlijk over om vandaag anderhalf uur voor laagwater te vertrekken en naar Boulogne te motoren.

En weg is tie, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
En weg is tie
(klik voor grote foto)

De stemming is wat bedrukt omdat we allebei weten zo afscheid te moeten nemen, Ik word er niet beter in, zo ik dat zou willen. Eerst maar eens douchen en een stevig ontbijt in elkaar zetten met bijbehorend luchpakketje.

Kade is lang..., Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Kade is lang...
(klik voor grote foto)

Lopend door Dieppe moet ik mijn beeld toch bijstellen t.o.v. de vorige keer dat ik hier was met Roy, alweer drie jaar geleden. Het beeld was een vieze havenstad en nu kijk je naar een schone boulevard, gezellig ogende restaurants, een modern en van alle faciliteiten voorzien douche- en toiletgebouw. En bij het afrekenen blijkt dat er een forse prijsreductie is doorgevoerd. Kortom ineens een plaats om naar terug te gaan.

Kites, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Kites
(klik voor grote foto)

Om 11.15u nemen we afscheid, terwijlPetra me uitzwaait houd ik het niet droog. Langs de kade nazwaaien en dan de havenmonding door en koers zetten naar Boulogne. Buiten doe ik een poging te zeilen, maar in de wind vaar ik de wind "dood". Het ijzeren paard mag het gaan doen vandaag, vrees ik.

Stilte..., Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Stilte...
(klik voor grote foto)

In het begin van de middag ontdek ik dat de houder waarin de pin van de stuurautomaat valt, los zit. Met een paar lijnen de helmstok vastgezet, niet dat dat een koersvaste koers oplevert, maar het is beter dan in de brandende zon te gaan zitten. Hoewel ik dacht epoxy aan boord te hebben, blijkt dat het niet te zijn. Gelukkig nog ergens constructielijm en de pin daarmee vastgezet. Hoop dat dit een poosje houdt om het dan t.z.t. met epoxy in de bank vast te zetten.

Na 20kn, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Na 20kn
(klik voor grote foto)

Rond vijf uur trekt de wind ineens aan tot 12kn en kan het ijzeren paard uit en wordt het weer een zeilboot. Nog steeds de stroom mee, ik maak 6,5kn SOG. Het duurt geen half uur en het eerste rif gaat erin nadat ik 7,2kn door het water en 9kn SOG had. Had overigens meteen het tweede rif moeten steken want binnen de 2Nm staat er 20kn op de klok en mag ik mijn inmiddels droge rug weer nat maken om het tweede rif te steken.

Regen ver weg?, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Regen ver weg?
(klik voor grote foto)

Boot loopt zo op het halvewindse rak erg lekker, maar helaas van korte duur. De wind valt langzaamaan weg en de gestoken riffen mogen er weer uit. Hoezo is zeilen geen sport? Het baat alleen niet, de wind zakt in tot een knoop of 2 en wat overblijft is deining, veel deining. Opruimen van de zeilen komt straks wel; nu geen trek om in het gangboord te gaan staan om een lazyjack dicht te ritsen.

Invallen avond, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Invallen avond
(klik voor grote foto)

Het hobbelen duurt een kleine anderhalf uur, maar dan kan ik ook de haveningang van Boulogne sur Mer indraaien en richting haven varen. In de lege haven is een box gauw gevonden en een hulpvaardige Fransman steekt een helpende hand toe. Hij leent me zelfs later zijn douchekaart. Als er naast een biertje iets is waar ik behoefte aan heb, dan is het wel een douche.

Alleen, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Alleen
(klik voor grote foto)

Het is 21.00u als ik zit en terugdenk aan de grilligheid van het weer van de afgelopen uren. Is dit een voorbode voor de komende dagen? Met de aanwezige (gratis) internetverbinding straks maar eens wat weerfiles ophalen en skypen met Petra. Douchen en eten. Rond middernacht plat. Het lukte niet om eerder te gaan slapen, nog veel te energiek.

Gevaren mijlen

Logboek begin1327,9 Nm
Logboek eind1375,4 Nm
Afgelegde afstand48 Nm

Gerelateerde artikelen

Vanuit Burnham on Crouch naar Ramsgate Crossing Thames Estuary

Vanuit Burnham on Crouch naar Ramsgate Crossing Thames Estuary

Het is ook in deze haven gelukt om weer een klus aan de boot te hebben, omkleed met een leuk......

Lees verder
Met moeite weg uit Southwold richting Burnham on Crouch

Met moeite weg uit Southwold richting Burnham on Crouch

Er zijn van die vertrekken die minder makkelijk zijn en je dat dan eigenlijk de hele tocht met je......

Lees verder
Southwold-Getij-en een blauwe romp

Southwold-Getij-en een blauwe romp

Southwold, een mooi landelijk plaatsje waar een delivery skipper zijn boot niet kan aanleggen....

Lees verder


 Reacties

 Zijn benieuwd naar uw reactie