Blog categories

EBBM | dé webshop voor elektrische buitenboordmotoren
BACK
09 sep 2012 |
Logboek, Tochten,  |
Gregor |
Nog geen reacties | 2631 keer bekeken. | Leestijd: 3 min.

Windstil tot 5Bft tot windstil

Roerig vertrek naar een stille zee om laat in de middag stevige wind te krijgen en al klotsend binnen te lopen.

Windstil tot 5Bft tot windstil
Afscheid(klik voor grote foto)

Redelijk bijtijds wakker om de verschillende routemogelijkheden naast elkaar te houden. De weerinformatie die ik op dit moment heb laat een verslechtering zien die vooral voor veel wind en windstoten gaat zorgen. Le Treport is een mijl of 13 verderop, en zou een aardige tussenstop zijn, echter het tij gaat zich ook tegen me keren omdat ik met laagwater een haven moet/wil verlaten om de stroom mee te hebben naar de volgende haven. Boulogne sur Mer, 50Nm vanaf Dieppe is een stevige dagtocht en hoewel de haven goed is aan te lopen wil ik er geen nachtwerk van maken. Blijft eigenlijk over om vandaag anderhalf uur voor laagwater te vertrekken en naar Boulogne te motoren.

Uisge Beatha, Zeilen, WatersportEn weg is tie(klik voor grote foto)

De stemming is wat bedrukt omdat we allebei weten zo afscheid te moeten nemen, Ik word er niet beter in, zo ik dat zou willen. Eerst maar eens douchen en een stevig ontbijt in elkaar zetten met bijbehorend luchpakketje.

Uisge Beatha, Zeilen, WatersportKade is lang...(klik voor grote foto)

Lopend door Dieppe moet ik mijn beeld toch bijstellen t.o.v. de vorige keer dat ik hier was met Roy, alweer drie jaar geleden. Het beeld was een vieze havenstad en nu kijk je naar een schone boulevard, gezellig ogende restaurants, een modern en van alle faciliteiten voorzien douche- en toiletgebouw. En bij het afrekenen blijkt dat er een forse prijsreductie is doorgevoerd. Kortom ineens een plaats om naar terug te gaan.

Uisge Beatha, Zeilen, WatersportKites(klik voor grote foto)

Om 11.15u nemen we afscheid, terwijlPetra me uitzwaait houd ik het niet droog. Langs de kade nazwaaien en dan de havenmonding door en koers zetten naar Boulogne. Buiten doe ik een poging te zeilen, maar in de wind vaar ik de wind "dood". Het ijzeren paard mag het gaan doen vandaag, vrees ik.

Uisge Beatha, Zeilen, WatersportStilte...(klik voor grote foto)

In het begin van de middag ontdek ik dat de houder waarin de pin van de stuurautomaat valt, los zit. Met een paar lijnen de helmstok vastgezet, niet dat dat een koersvaste koers oplevert, maar het is beter dan in de brandende zon te gaan zitten. Hoewel ik dacht epoxy aan boord te hebben, blijkt dat het niet te zijn. Gelukkig nog ergens constructielijm en de pin daarmee vastgezet. Hoop dat dit een poosje houdt om het dan t.z.t. met epoxy in de bank vast te zetten.

Uisge Beatha, Zeilen, WatersportNa 20kn(klik voor grote foto)

Rond vijf uur trekt de wind ineens aan tot 12kn en kan het ijzeren paard uit en wordt het weer een zeilboot. Nog steeds de stroom mee, ik maak 6,5kn SOG. Het duurt geen half uur en het eerste rif gaat erin nadat ik 7,2kn door het water en 9kn SOG had. Had overigens meteen het tweede rif moeten steken want binnen de 2Nm staat er 20kn op de klok en mag ik mijn inmiddels droge rug weer nat maken om het tweede rif te steken.

Uisge Beatha, Zeilen, WatersportRegen ver weg?(klik voor grote foto)

Boot loopt zo op het halvewindse rak erg lekker, maar helaas van korte duur. De wind valt langzaamaan weg en de gestoken riffen mogen er weer uit. Hoezo is zeilen geen sport? Het baat alleen niet, de wind zakt in tot een knoop of 2 en wat overblijft is deining, veel deining. Opruimen van de zeilen komt straks wel; nu geen trek om in het gangboord te gaan staan om een lazyjack dicht te ritsen.

Uisge Beatha, Zeilen, WatersportInvallen avond(klik voor grote foto)

Het hobbelen duurt een kleine anderhalf uur, maar dan kan ik ook de haveningang van Boulogne sur Mer indraaien en richting haven varen. In de lege haven is een box gauw gevonden en een hulpvaardige Fransman steekt een helpende hand toe. Hij leent me zelfs later zijn douchekaart. Als er naast een biertje iets is waar ik behoefte aan heb, dan is het wel een douche.

Uisge Beatha, Zeilen, WatersportAlleen(klik voor grote foto)

Het is 21.00u als ik zit en terugdenk aan de grilligheid van het weer van de afgelopen uren. Is dit een voorbode voor de komende dagen? Met de aanwezige (gratis) internetverbinding straks maar eens wat weerfiles ophalen en skypen met Petra. Douchen en eten. Rond middernacht plat. Het lukte niet om eerder te gaan slapen, nog veel te energiek.

Log begin: 1327,9 Nm
Log eind: 1375,4 Nm

Deel deze pagina


Reacties

Op dit artikel zijn nog geen reacties... Laat als eerste een reactie achter!

Klik om op dit artikel te reageren.
 Voeg een beoordeling toe voor deze reactie 
Opmerking titel:
Uw naam:
Uw E-mail adres:
Houd mij op de hoogte van nieuwe reacties op deze pagina:
Uw waardering:

This is a captcha-picture. It is used to prevent mass-access by robots. (see: www.captcha.net)
 

Deel deze pagina

Vraag of opmerking?

This is a captcha-picture. It is used to prevent mass-access by robots. (see: www.captcha.net)