Wachten op het tij


Pagina uit het logboek van Uisge Beatha

  • 2 min.
  • feb 23, 2024
  • Logboek
  • Tochten
  • Gregor Gregor
Wachten op het tij | Rondje Kanaal, Veerse Meer, Herkingen, Bruinisse, Grevelingen, Getij, Solozeilen

Wachten op het tij

 geplaatst
  • sep 20, 2012

In alle rust wachten op het tij om richting Bruinisse te gaan.

Deel op  


Wachten op het tij

Heerlijk om hier wakker te worden, wat een rust en stilte. Alle tijd om te wachten op een gunstig tij om naar Bruinisse te zeilen. Om de tijd "door te komen", vast begonnen met opruimen en inpakken van dingen die straks van boord moeten.

Rond elf uur vertrek ik richting de Zandkreeksluis, weinig wind en rustig motorend kom ik er ook. In de sluis een poosje wachten op een vrachtschip alvorens we worden geschut. Aan de sluizen is onderhoud gaande, want met regelmaat horen we de omroepinstallatie en het blijft dan ook niet uit totdat het vrachtschip via de marifoon begint te antwoorden, wat dan wel weer lachwekkende reacties oplevert.

Windhoosje, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Windhoosje
(klik voor grote foto)

De wind trekt aan en de zoute lucht is goed te ruiken. Opvallend dat ik dat nu sterker lijk te ruiken dan dat ik op zee zat. Zeilen hijsen en met een gunstige koers richting de Zeelandbrug om via het Engelsche Vaarwater en de ,i>Keet de Oosterschelde op te varen. Goed beschouwd heb ik, zonder op de meter nauwkeurig te willen zijn, nu een rondje gevaren en is de Oosterschelde het stuk wat ik twee keer vaar. Het eind komt steeds dichterbij, net als de regen, maar gelukkig blijft die westelijk van me. Ter afleiding maar wat telefoontjes doen.

Nog een laatste sluis en dan ben ik op de Grevelingen. Afgesproken om pas vrijdag in Herkingen aan te komen, dus tot die tijd een plek zoeken. De steigers voor de sluizen mogen niet meer gebruikt worden voor overnachtingen. Regelgeving is een, handhaving een andere, zeker buiten het seizoen. De BB-zijde kies ik voor een overnachting. Watersporters zullen het wel aan zichzelf te danken hebben dat de steigers volgezet zijn met verbodsborden, aan de andere kant vind ik het ook een vorm van overregulering.

Het wachten is op LdP, zij zijn met de boot onderweg en willen er graag bij zijn als ik vrijdag aankom. Geweldig dat ze daar de moeite voor nemen. In het begin van de avond spreken we elkaar en word ik uitgenodigd mee te gaan eten in Bruinisse. Geheel tegen mijn verwachting om een deel van de avond niet aan boord te zijn en ik merk dat ik het eigenlijk ook wel een prettig idee vind om niet alleen aan boord te zijn. Noem het vluchtgedrag ;)

Intiem stel, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Intiem stel
(klik voor grote foto)

Nu ben ik niet zo bekend met de restaurants in Bruinisse, kwam nog wel eens op de haven toen het nog niet verbouwd was, maar verder eigenlijk nooit iets anders gevonden. Blijkt dat er aan de oostzijde van de sluis een prima restaurant zit, sfeervol en heerlijk eten. Hier hebben we met elkaar een heel gezellige avond waarbij het ene na het andere verhaal over tafel gaat. De tijd vliegt en rond half elf is het welletjes. Laatste nacht aan boord.

Gevaren mijlen

Logboek begin1474,7 Nm
Logboek eind1490,6 Nm
Afgelegde afstand16 Nm

Gerelateerde artikelen

Vanuit Burnham on Crouch naar Ramsgate Crossing Thames Estuary

Vanuit Burnham on Crouch naar Ramsgate Crossing Thames Estuary

Het is ook in deze haven gelukt om weer een klus aan de boot te hebben, omkleed met een leuk......

Lees verder
Met moeite weg uit Southwold richting Burnham on Crouch

Met moeite weg uit Southwold richting Burnham on Crouch

Er zijn van die vertrekken die minder makkelijk zijn en je dat dan eigenlijk de hele tocht met je......

Lees verder
Southwold-Getij-en een blauwe romp

Southwold-Getij-en een blauwe romp

Southwold, een mooi landelijk plaatsje waar een delivery skipper zijn boot niet kan aanleggen....

Lees verder


 Reacties

 Zijn benieuwd naar uw reactie