Naar buiten en naar binnen


Pagina uit het logboek van Uisge Beatha

  • 3 min.
  • mei 27, 2024
  • sep 14, 2012
  • Logboek
  • Tochten
  • Hardlopen
  • Gregor Gregor
Naar buiten en naar binnen | Rondje Kanaal, Boulogne sur Mer, Calais, Duinkerken, Getij, Solozeilen

Naar buiten en naar binnen

 geplaatst
  • sep 11, 2012

Na een rustdag 's ochtends vertrokken om daarna weer terug te keren.

Deel op  


Naar buiten en naar binnen

Maandag zou ik in ieder geval in Boulogne sur Mer blijven en zo mogelijk dinsdag vertrekken. Na het hardlopen bij een kop koffie met een heerlijke honingwafel uit NL eerst maar eens mijn site bijgewerkt om daarna een wandeling te maken. Een paar jaar geleden ben ik hier voor het eerst geweest en het voelt wel vertrouwd om hier te zijn.

Winderig, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Winderig
(klik voor grote foto)

Bij het havenkantoor hangt een scherm met daarop de weersinformatie en -voorspelling. Als ik daar 's avonds sta te kijken word ik aangesproken door een Belg of ik morgen ook vertrek. Dat is wel het plan, het lijkt rustiger te worden om daarna weer hard terug te komen met uitschieters naar 7Bft. Het is morgen of anders op zijn vroegst donderdag.

De keuze is nog wel Calais of door naar Duinkerken, respectievelijk 20Nm of 40Nm. Die keuze kan ik op het water maken, net na de ronding van Cap Gris-Nez. De Belgische schipper heeft het over "tussen de banken doorvaren" als hij richting Nieuwpoort gaat. Helaas te laat om het op de kaart uit te leggen. Krijg wel de indruk dat het een route is die bij de locals meer bekend is.

Winderig, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Winderig
(klik voor grote foto)

Dinsdag om 05.45u opgestaan om richting Duinkerken te gaan. Het waait in de haven behoorlijk. De voorspelling is dat het afneemt. Ben vooral benieuwd hoe het buiten is. De Belgische boot naast me gaat richting Nieuwpoort, 62Nm verderop, en is ook doende om vaarklaar te geraken. Achter elkaar aan varen we de haven uit om in het rustige deel het grootzeil te hijsen. Hij vol tuig, ik twee riffen.

Havenhoofd, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Havenhoofd
(klik voor grote foto)

Zo varen we richting havenuitgang. In de buitenhaven rolt het nogal en er staat de windmeter op 20kn. Net buiten de havenhoofden komen de rollers me tegemoet, golven hoger dan mijn boot. De koers is een ruimewindse koers en nog voor ik goed en wel op koers lig staat er al 6,5kn aan snelheid op de klok. Ondertussen rolt en stuitert de boot alle kanten. "Dit gaat het worden de komende uren", denk ik bij mezelf. Hier heb ik geen trek in en keer om. Mogelijk als er een tweede aan boord was geweest dat we hadden doorgezet, maar alleen voel ik me hier niet senang bij. Om 07.45u lig ik weer in box. Erin terecht komen en doorzetten is iets anders dan het opzoeken en eraan beginnen...

Winderig, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Winderig
(klik voor grote foto)

Het overige deel van de dinsdag voor een groot deel van de dag bezig geweest mijn site in de lucht te krijgen omdat de provider had besloten de afgelopen nacht een serverupdate op de databases uit te voeren. Jammer genoeg is er daar iets verkeerd gegaan waardoor de site niet meer in de lucht was. Het geluk wil, dat de haven inmiddels een gratis internetmogelijkheid heeft.

Ik heb het geprobeerd uit te stellen, er niet aan toe te geven, maar vond eigenlijk dat het na drie maanden toch een keer tijd werd, een bezoek aan de kapper. In het Frans is dat best een uitdaging, maar de dame deed erg haar best om te begrijpen wat ik wilde. Dit leidde tot het nodige gelach in de zaak. Moest er zelf ook wel om lachen, maar na een goed half uur weer buiten eigenlijk wel tevreden over het resultaat.

Stormy Weather Boulogne sur Mer

's Avonds een wandeling over de pier gemaakt. Er staat nog altijd een windkracht 5 en de vissers klagen daar ook over omdat ze zo niets vangen; het water is te onrustig. Zo heeft iedere hobby/sport wel iets waardoor het niet lukt. Tegen de havenwal spat het water in fonteinen uit elkaar. Heerlijk om even een frisse neus te halen. Blijf nog een dagje hier: voorspelling golfhoogte 2-2.5mtr en 6Bft die later 7Bft wordt.


Gerelateerde artikelen

Vanuit Burnham on Crouch naar Ramsgate Crossing Thames Estuary

Vanuit Burnham on Crouch naar Ramsgate Crossing Thames Estuary

Het is ook in deze haven gelukt om weer een klus aan de boot te hebben, omkleed met een leuk......

Lees verder
Met moeite weg uit Southwold richting Burnham on Crouch

Met moeite weg uit Southwold richting Burnham on Crouch

Er zijn van die vertrekken die minder makkelijk zijn en je dat dan eigenlijk de hele tocht met je......

Lees verder
Southwold-Getij-en een blauwe romp

Southwold-Getij-en een blauwe romp

Southwold, een mooi landelijk plaatsje waar een delivery skipper zijn boot niet kan aanleggen....

Lees verder


 Reacties

 Zijn benieuwd naar uw reactie