Naar Nederland


Pagina uit het logboek van Uisge Beatha

  • 3 min.
  • jun 15, 2024
  • sep 19, 2012
  • Logboek
  • Tochten
  • Gregor Gregor
Naar Nederland | Rondje Kanaal, Blankenberge, Vlissingen, Middelburg, Herkingen, Ramsgate, Getij, Solozeilen

Naar Nederland

 geplaatst
  • sep 18, 2012

Stuiterend en rollend de Nederlandse wateren in om in het rustige Middelburg te eindigen.

Deel op  


Naar Nederland

Wat kan een mens soms slecht slapen, afgelopen nacht was (weer) zo'n nacht. Diverse malen wakker geweest, de wind horen gieren langs masten, gebouwen en verstagingen. Boot ligt wel zodanig dat ze rustig ligt, dus daar ligt het niet aan. Houd het maar op dat het onrust is. Gedachten om vandaag te vertrekken komen wel direct bij me boven.

Blankenberge, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Blankenberge
(klik voor grote foto)

Tegen half acht opgestaan, eerst de weerfiles opgehaald. Het beeld is redelijk constant, vandaag en morgen tussen de 15 en 20kn uit een westelijke richting en een toenemende golfhoogte. Vandaag rond de 1.7mtr en morgen rond de 2mtr. Pas donderdag wordt het rustiger. Heel even de overweging om dan weg te gaan, maar realiseer me iets later dat het dan wel een "racepartij" wordt om vrijdagmiddag in Herkingen aan te leggen; er schijnen wat mensen op de steiger te (willen) staan.

Vannacht had ik gezien dat de elektra uit was en ben ik naar buiten gegaan om de zekering te controleren. Niets aan de hand. Gisterenmiddag heb ik de stekker ingeprikt en nooit die automaat gezien en daar ook niet opgelet omdat ik elektra had. Enfin, vanochtend wil ik sinaasappelen uitpersen en steek de steker van mijn citruspers in het stopcontact. Niks. Hoe wakker kun je zijn...

Opklaring, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Opklaring
(klik voor grote foto)

Na de boodschappen bij de havenmeester langs. Hij is afwezig, maar een van de mensen die aan de vereniging is gelieerd, gemeld dat ik wil vertrekken en nog moet afrekenen. Hij wenst me een fijne dag en zegt dat het zo goed is. Verbaasd bedank ik de man en neem afscheid.

Twee riffen gestoken, spullen opgeruimd en om half 11 vertrokken. Zodra ik de geul uit ben duikt de boot in de opgebouwde golven. Ik vind dat er stevige kuilen staan. Dit gaat het worden de komende uren. Nog een stukje stroom tegen, ongeveer een uur.

Shipping lane, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Shipping lane
(klik voor grote foto)

De wind is W en na Zeebrugge is de koers bijna plat voor de lap. Bootje maakt stevige schuivers, als ik zelf stuur kan ik het redelijk opvangen, de stuurautomaat houdt de boot wel goed op koers, maar kan niet snel genoeg corrigeren. We wisselen elkaar af.

Komt tie, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Komt tie
(klik voor grote foto)

Schuin achter me zie ik een Engelse zeilboot aankomen onder vol tuig. Zij lopen met regelmaat uit het roer. Ik vraag me ondertussen af of ik niet te weinig zeil heb staan en daardoor te weinig snelheid heb om de golven beter te nemen. De snelheid door het water varieert tussen de 4 en 5kn. Later spreek ik Arjen en die bevestigt mijn gedachte, maar begrijpt ook dat ik alleen niet bij de mast een grootzeil ga hijsen in een zee als deze. Ik ben blij dat ik in Boulogne het besluit heb genomen om terug te gaan; de zee had een vergelijkbaar tafereel opgeleverd.

En omhoog, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
En omhoog
(klik voor grote foto)

Naarmate ik meer stroom meekrijg wordt opvallend genoeg het surfen ook makkelijker en tik ik een enkele keer de 8,2kn SOG aan. Toch ben ik op de golfslag niet helemaal gerust en dat blijkt terecht als er op enig moment een golf me vanachter optilt en een fractie later een golf tegen de zijkant breekt en ik een plens zoutwater over me krijg. Gelukkig is dit maar eenmalig.

Hard werken, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Hard werken
(klik voor grote foto)

Rond 13.30 stuiter ik NL-vaarwater in. Hiervan ben ik me pas bewust wanneer ik de ingang bij Vlissingen invaar. Rond het moment dat het gebeurde was ik druk met de boot en had geen aandacht voor de grensovergang, meer aandacht voor een vrachtschip dat druk doende was op het wit van mijn ogen te richten: ik buiten de vaargeul en hij ook. Het lukte me om zonder gijpen zo diep te varen dat ik hem ruim kon ontwijken. Was dit dan de laatste beproeving? (zie mijn "eerste" beproeving 's nachts naar Ramsgate)

Youtube

Voor de haveningang van Vlissingen ga ik werkelijk als een krab naar binnen, heb een verzet van 40gr en moet steeds verder aan de wind gaan varen om vooruit te komen richting de ingang en het wordt duidelijk dat ik het op zeil alleen niet ga redden vanuit deze hoek, de motor mag de rest doen. Het is 15.00u als ik de sluis invaar. Binnen en opgelucht. Eerst maar eens wat telefoontjes doen om te laten weten dat ik weer op NL grondgebied ben, een gebied dat ik drie maanden geleden heb verlaten. Raar idee om hier nu weer te varen, maar vooral te weten dat het einde in zicht is.

Het kolkt, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Het kolkt
(klik voor grote foto)

Via het Kanaal door Walcheren naar Middelburg, gas halen bij Jos Boone, waar ik niet aan de steiger mag blijven liggen; ben eigenlijk wel een beetje klaar voor vandaag en ik leg de boot om de hoek aan de boodschappensteiger. Morgen weer een dag. Boot opruimen, eten, logboek bijwerken en dan slapen.

Gevaren mijlen

Logboek begin1442,6 Nm
Logboek eind1466 Nm
Afgelegde afstand24 Nm

Gerelateerde artikelen

Vanuit Burnham on Crouch naar Ramsgate Crossing Thames Estuary

Vanuit Burnham on Crouch naar Ramsgate Crossing Thames Estuary

Het is ook in deze haven gelukt om weer een klus aan de boot te hebben, omkleed met een leuk......

Lees verder
Met moeite weg uit Southwold richting Burnham on Crouch

Met moeite weg uit Southwold richting Burnham on Crouch

Er zijn van die vertrekken die minder makkelijk zijn en je dat dan eigenlijk de hele tocht met je......

Lees verder
Southwold-Getij-en een blauwe romp

Southwold-Getij-en een blauwe romp

Southwold, een mooi landelijk plaatsje waar een delivery skipper zijn boot niet kan aanleggen....

Lees verder


 Reacties

 Zijn benieuwd naar uw reactie