Pagina uit het logboek van Uisge Beatha

  • 3 min.
  • apr 22, 2019
  • sep 19, 2012
  • Logboek
  • Tochten
  •  Gregor
Naar Nederland

Naar Nederland

 geplaatst
  • sep 18, 2012

Stuiterend en rollend de Nederlandse wateren in om in het rustige Middelburg te eindigen.

Deel op  


Naar Nederland

Wat kan een mens soms slecht slapen, afgelopen nacht was (weer) zo'n nacht. Diverse malen wakker geweest, de wind horen gieren langs masten, gebouwen en verstagingen. Boot ligt wel zodanig dat ze rustig ligt, dus daar ligt het niet aan. Houd het maar op dat het onrust is. Gedachten om vandaag te vertrekken komen wel direct bij me boven.

Blankenberge, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport

Blankenberge
(klik voor grote foto)

Tegen half acht opgestaan, eerst de weerfiles opgehaald. Het beeld is redelijk constant, vandaag en morgen tussen de 15 en 20kn uit een westelijke richting en een toenemende golfhoogte. Vandaag rond de 1.7mtr en morgen rond de 2mtr. Pas donderdag wordt het rustiger. Heel even de overweging om dan weg te gaan, maar realiseer me iets later dat het dan wel een "racepartij" wordt om vrijdagmiddag in Herkingen aan te leggen; er schijnen wat mensen op de steiger te (willen) staan.

Vannacht had ik gezien dat de elektra uit was en ben ik naar buiten gegaan om de zekering te controleren. Niets aan de hand. Gisterenmiddag heb ik de stekker ingeprikt en nooit die automaat gezien en daar ook niet opgelet omdat ik elektra had. Enfin, vanochtend wil ik sinaasappelen uitpersen en steek de steker van mijn citruspers in het stopcontact. Niks. Hoe wakker kun je zijn...

Opklaring, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport

Opklaring
(klik voor grote foto)

Na de boodschappen bij de havenmeester langs. Hij is afwezig, maar een van de mensen die aan de vereniging is gelieerd, gemeld dat ik wil vertrekken en nog moet afrekenen. Hij wenst me een fijne dag en zegt dat het zo goed is. Verbaasd bedank ik de man en neem afscheid.

Twee riffen gestoken, spullen opgeruimd en om half 11 vertrokken. Zodra ik de geul uit ben duikt de boot in de opgebouwde golven. Ik vind dat er stevige kuilen staan. Dit gaat het worden de komende uren. Nog een stukje stroom tegen, ongeveer een uur.

Shipping lane, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport

Shipping lane
(klik voor grote foto)

De wind is W en na Zeebrugge is de koers bijna plat voor de lap. Bootje maakt stevige schuivers, als ik zelf stuur kan ik het redelijk opvangen, de stuurautomaat houdt de boot wel goed op koers, maar kan niet snel genoeg corrigeren. We wisselen elkaar af.

Komt tie, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport

Komt tie
(klik voor grote foto)

Schuin achter me zie ik een Engelse zeilboot aankomen onder vol tuig. Zij lopen met regelmaat uit het roer. Ik vraag me ondertussen af of ik niet te weinig zeil heb staan en daardoor te weinig snelheid heb om de golven beter te nemen. De snelheid door het water varieert tussen de 4 en 5kn. Later spreek ik Arjen en die bevestigt mijn gedachte, maar begrijpt ook dat ik alleen niet bij de mast een grootzeil ga hijsen in een zee als deze. Ik ben blij dat ik in Boulogne het besluit heb genomen om terug te gaan; de zee had een vergelijkbaar tafereel opgeleverd.

En omhoog, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport

En omhoog
(klik voor grote foto)

Naarmate ik meer stroom meekrijg wordt opvallend genoeg het surfen ook makkelijker en tik ik een enkele keer de 8,2kn SOG aan. Toch ben ik op de golfslag niet helemaal gerust en dat blijkt terecht als er op enig moment een golf me vanachter optilt en een fractie later een golf tegen de zijkant breekt en ik een plens zoutwater over me krijg. Gelukkig is dit maar eenmalig.

Hard werken, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport

Hard werken
(klik voor grote foto)

Rond 13.30 stuiter ik NL-vaarwater in. Hiervan ben ik me pas bewust wanneer ik de ingang bij Vlissingen invaar. Rond het moment dat het gebeurde was ik druk met de boot en had geen aandacht voor de grensovergang, meer aandacht voor een vrachtschip dat druk doende was op het wit van mijn ogen te richten: ik buiten de vaargeul en hij ook. Het lukte me om zonder gijpen zo diep te varen dat ik hem ruim kon ontwijken. Was dit dan de laatste beproeving? (zie mijn "eerste" beproeving 's nachts naar Ramsgate)

Youtube video from Uisge Beatha

Voor de haveningang van Vlissingen ga ik werkelijk als een krab naar binnen, heb een verzet van 40gr en moet steeds verder aan de wind gaan varen om vooruit te komen richting de ingang en het wordt duidelijk dat ik het op zeil alleen niet ga redden vanuit deze hoek, de motor mag de rest doen. Het is 15.00u als ik de sluis invaar. Binnen en opgelucht. Eerst maar eens wat telefoontjes doen om te laten weten dat ik weer op NL grondgebied ben, een gebied dat ik drie maanden geleden heb verlaten. Raar idee om hier nu weer te varen, maar vooral te weten dat het einde in zicht is.

Het kolkt, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport

Het kolkt
(klik voor grote foto)

Via het Kanaal door Walcheren naar Middelburg, gas halen bij Jos Boone, waar ik niet aan de steiger mag blijven liggen; ben eigenlijk wel een beetje klaar voor vandaag en ik leg de boot om de hoek aan de boodschappensteiger. Morgen weer een dag. Boot opruimen, eten, logboek bijwerken en dan slapen.

Gevaren mijlen

Logboek begin1442,6 Nm
Logboek eind1466 Nm
Afgelegde afstand24 Nm

Gerelateerde artikelen

Zeilen met Pasen

Zeilen met Pasen

Een zonnige Pasen voorspeld en de boot is net weer te water gegaan en daarmee een mooi......

Lees verder
De 8 Uur van de Oosterschelde

De 8 Uur van de Oosterschelde

8 uur zeilen op de Oosterschelde, zoveel mogelijk mijlen maken over vooraf bepaalde rakken en......

Lees verder
Huiswaarts na drie weken zeilvakantie

Huiswaarts na drie weken zeilvakantie

Nog een mooie zeildag als we van St. Annaland naar Herkingen vertrekken. De vakantie zit er bijna......

Lees verder


 Reacties

 Zijn benieuwd naar uw reactie