Driemaal is scheepsrecht


Pagina uit het logboek van Uisge Beatha

  • 4 min.
  • jan 18, 2020
  • Logboek
  • Tochten
  • Gregor Gregor
Driemaal is scheepsrecht | Rondje Kanaal, Boulogne sur Mer, Duinkerken, Nieuwpoort, Douane, Getij, Solozeilen

Driemaal is scheepsrecht

 geplaatst
  • sep 15, 2012

Met argusogen naar het weer gekeken om vandaag te vertrekken naar Nieuwpoort.

Deel op  


Driemaal is scheepsrecht

Water spuit erover, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Water spuit erover
(klik voor grote foto)

Na dagen van veel wind, storm op momenten, is de afgelopen nacht de wind gaan liggen, zoals voorspeld. De deining zal er nog zeker zijn, maar ik vertrek, ik wil weg. Lig hier sinds afgelopen zondag en hoewel een leuk plaatsje is het niet weg kunnen (durven?) niet de juiste motivatie voor me om in een plaats te blijven. Wellicht had ik van de week al weg gekund, maar zoals Arjen me gisterenavond voorhield, moet een overlevingstocht niet de afsluiting van deze trip zijn. Ik denk dat hij daar gelijk in heeft.

Oude stad, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Oude stad
(klik voor grote foto)

Om 12.20 is het HW en volgens de havenmeester zou je 2h20 voor HW weg moeten om het tij mee te hebben. Ik kies ervoor eerder te gaan en het laatste stukje van het tij tegen te hebben en daarmee vast mijlen te maken. Het wordt een lange rit vandaag, ongeveer 60Nm tot Nieuwpoort.

Kunst, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Kunst
(klik voor grote foto)

In de buitenhaven is de deining nog merkbaar, maar het is goed te doen op de motor. De wind laat het tot zover afweten. De verwachting is dat deze later vandaag aantrekt, dat zou wel prettig zijn. Eerst maar eens de boot op koers leggen. Toch staat al vrij gauw de SOG op 7kn, eerder dan ik had verwacht. Mogelijk als ik dichter onder de kust was gebleven dan de 1Nm die het is, dat ik nog eerder en meer stroom zou hebben mee gehad. De keerzijde is, dat de rafelingen het water ook veel onrustiger maken en met nauwelijks wind, de boot helemaal een skippybal wordt. Mij incluis.

Cap Gris-Nes, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Cap Gris-Nes
(klik voor grote foto)

Na de ronding van Cap Gris-Nes hoor ik een helikopter aankomen. Jawel, controle vanuit de lucht. Ze draaien een paar cirkels om me, nemen foto's, net als ik, en vertrekken weer. Gaat nu het wachten beginnen op het douanebezoek? Benieuwd of de stempel in mijn logboek indruk maakt, maar zou het ook niet erg vinden als ze gewoon wegblijven.

Smile..., Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Smile...
(klik voor grote foto)

Al motorend gaan de mijlen voorbij met op het hoogtepunt 3kn stroom mee. Dat schiet op. De top die ik een paar jaar geleden haalde van 10,5kn SOG, gaat het deze keer niet worden, want daarvoor staat er te weinig wind en de motor nog sneller laten lopen voegt weinig toe.

Close call, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Close call
(klik voor grote foto)

Het duurt tot Duinkerken voordat de wind aantrekt en het grootzeil erbij kan en als de wind tot 15kn is aangetrokken ook de motor uit kan. Eerder het al wel geprobeerd, maar vaar de wind dood en houd alleen een klapperend grootzeil over. Nog even wat uitwijkmanoeuvres voor een paar vrachtschepen, maar daarna kan ik door richting Nieuwpoort. Koers is nagenoeg voor de wind en de stuurautomaat doet zijn best om de boot op koers te houden.

Too close, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Too close
(klik voor grote foto)

Langzamerhand komt Nieuwpoort in zicht. Inmiddels al op Belgisch watergebied. Het vlaggetje wisselen komt straks wel. Het laatste stuk vind ik wel lastiger omdat je de geul vrij nauwkeurig moet volgen, het is inmiddels afgaand water, maar nog steeds stroom mee. Die geul gaat ook weer een stuk naar buiten om daarna zich te verleggen richting kust. Inmiddels al een scheldkanonnade over me heen gehad van een Belg omdat hij vond dat ik niet voldoende SB-wal zou houden. Ehhh, er ligt alleen een rode boei en tussen ons zat een slordige 150 meter. "Denk aan je hart man".

Youtube

De wind zet door tot een 17-19kn. Bijna pal voor de wind stukje zelf sturen om lekker de golven af te surfen, iets dat de stuurautomaat niet kan. Het blijft super als je de boot voelt versnellen als het lukt om de boot op de golf mee te laten varen. Nog 2Nm tot de haveningang. Naar binnen zeilen of buiten de zeilen laten zakken?

Het lijkt wel of alle op het water zijnde boten op hetzelfde moment naar binnen willen. Dan de zeilen buiten maar naar beneden. In de opgebouwde golven is het niet eenvoudig de boot in de wind te houden. Nu is de stuurautomaat te traag om te reageren. Wat ik eigenlijk het meest gevaarlijke van het hele stuk vind, is dat ik toch naar de mast moet om het laatste stuk van het grootzeil binnen te halen en er dan een zwiepende giek is. In de ideale wereld houd je de boot dan iets van de wind af en trek je het grootzeil naar beneden terwijl de wind de giek naar een zijde drukt, Maar zoals gezegd, de ideale wereld. Laag blijven is het devies.

Mooi verschijnsel, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Mooi verschijnsel
(klik voor grote foto)

Om 19.10u heb ik een plek gevonden en aangelegd bij WSVKLuM. Ik ben gaar. Op zoek naar een havenmeester. Die vind ik aan de bar van het restaurant. Gelukkig wil ze me helpen aan een toegangskaart. Blijf vanavond lekker aan boord, eet daar, maar eerst een welkomsbiertje uit de koelkast halen.

De track mist stukjes. Op de een of andere manier heeft de gps een aantal keren onderweg geen "fix" gehad.

Gevaren mijlen

Logboek begin1380,1 Nm
Logboek eind1428,3 Nm
Afgelegde afstand48 Nm

Gerelateerde artikelen

Wat cijfers over 2019

Wat cijfers over 2019

Enkele cijfers over mijn zeil-, hardloop- en fitnessjaar....

Lees verder
Artikel "Dilemma's bij Solozeilen" door HISWA-RAI geplaatst

Artikel "Dilemma's bij Solozeilen" door HISWA-RAI geplaatst

Geheel onverwacht kreeg ik een heel leuke vraag van HISWA-RAI of zij een artikel van mij mogen......

Lees verder
Opstapper tijdens Rondje Engeland kijkt terug

Opstapper tijdens Rondje Engeland kijkt terug

Het laatste stuk van mijn zeiltocht rond Engeland stapt Roy op in Southampton en kijkt terug op......

Lees verder


 Reacties

 Zijn benieuwd naar uw reactie