Douane aan boord


Pagina uit het logboek van Uisge Beatha

  • 4 min.
  • jan 22, 2020
  • sep 27, 2012
  • Logboek
  • Tochten
  • Gregor Gregor
Douane aan boord | Rondje Kanaal, Boulogne sur Mer, Calais, Duinkerken, Nieuwpoort, Douane, Getij, Solozeilen

Douane aan boord

 geplaatst
  • sep 13, 2012

Tweede poging voor vertrek en bij terugkomst de Douane aan boord.

Deel op  


Douane aan boord

Na een stormachtige nacht met weinig slaap omdat het nogal schommelde in de haven besloten toch "buiten" te gaan kijken. Wel met het idee, dat als het me te wild is dat ik weer terug ga. Zelfverwachtingenmanagement, zeg maar. Spullen gepakt en om 08.30u losgegooid.

In de geul naar de buitenhaven tikt de windmeter met regelmaat de 27kn aan en eigenlijk weet ik dan al dat 'm dat niet gaat worden. Buiten de eerste pieren duikt de boot met regelmaat recht de golven in spat het water aan alle kanten over de boot. Voorspelde golfhoogte van het vlak voor vertrek opgehaalde weerbericht is dan tussen de 1.5 en 1.8mtr. Ik zet nog een stukje door naar een stuk waar de golven ook meer ruimte hebben en wellicht rustiger zijn. Helaas, dit is een utopie. In een rustig dal gekeerd en met rollers van achteren terug de haven in. Uitgespeeld voor vandaag. Het volgende tij is vanavond rond 23.00u, geen tijdstip om te vertrekken, althans voor mij.

In de haven wel een rustigere box opgezocht. Als ik goed en wel lig en mijn spullen bij elkaar heb gezocht om te gaan douchen, word ik aangesproken door een douanier. Dezelfde groep die gisteren ook op de haven bezig was. Na een vriendelijke begroeting vraagt hij met hoeveel ik aan boord ben en of ik al eerder controle heb gehad. Die heb ik zeker gehad, maar is wel even geleden. Juist op het moment dat ik van boord wil gaan, besluiten zij dat ik maar moet blijven en wat vragen mag beantwoorden. Zucht.

Drie man sterk stappen ze aan boord. Geven wel een hand, maar stellen zich niet voor. Dit is om veiligheidsredenen, zeggen ze. Ik leg uit dat ik eens eerder om identiteitspapieren heb gevraagd (zoek op de site maar eens op douane en Helgoland) en waarom. Begrijpend laten de woordvoerder zijn identiteitspapieren zien. Zijn wedervraag is om de bootpapieren en mijn paspoort.

Naar binnen om de papieren en een kop thee te pakken, want dit gaat wel even duren. Alles wordt doorgelezen, vragen gesteld, waar kom ik vandaan, hoelang ben ik al weg, waar ben ik naartoe op weg en waar mijn vlaggenbrief is. Die laatste heb ik niet en overleg een print van de ANWB waarin staat dat er per 01/01/2006 geen vlaggenbrief meer nodig is. Hij laat me weten dat dit niet klopt. Europa mag dit zo besloten hebben, maar hier in Frankrijk heb je die nog steeds nodig. Ik kan het niet helpen dat ik in de lach schiet en zeg dat ik dit nogal verwarrend vind. Hij begrijpt dit, maar wil toch graag bevestigd zien dat dit mijn boot is.

Het logboek dat ik ook had gepakt wordt ondertussen druk doorgebladerd. Een collega ziet dat ik in Cherbourg ben geweest en of ik daar ben gecontroleerd. "Nee", zeg ik en vertel dat ik zijn collegae wel heb gezien en het zo stuiterde in/op de Race of Alderny dat ik hoopte dat ze niet daar aan boord zouden komen. Waarop hij uitlegt dat ze om veiligheidsredenen dat ook niet zouden doen, net zoals ze vandaag niet naar buiten zijn gegaan. Goed besluit??

Ondertussen is daar nog steeds een issue dat ik niet kan aantonen dat het mijn boot is. BTW is voldaan, verzekeringspapieren zijn er, logboek, brandstofrekeningen, maar net niet dat ene document. Ik denk dat de verbazing wel van mijn gezicht was te lezen dat ik dat wel moest hebben.

Als de woordvoerder op de marifoon wordt opgeroepen begrijp ik dat er iets met een engineer is die weggebracht moet worden. Hij verdwijnt met een deel van mijn papieren en twee collegae blijven achter. Daar zit je dan, de chef verdwijnt en rest blijft achter en beginnen na een minuut of wat te draaien en schuiven. Ik vraag of ze thee willen, maar dat hoeven ze niet. Ik moet vooral doorgaan waar ik mee bezig was. Nou, dat zou een wandeling naar de douche zijn, maar die wacht maar even en ik begin een praatje. Dat helpt wel en beiden antwoorden allervriendelijkst en stellen vragen, er ontstaat zowaar een gesprek.

Na een half uur komt de chef terug. Papieren zijn gecontroleerd. Zou hij werkelijk denken dat ik zijn engineer-verhaal geloofde?? Hij vertelt dat ze geconstateerd hebben dat het mijn boot is. Toch fijn te horen. Ik beloof plechtig dat ik voor een registratie- of identificatiebewijs zal zorgen. Toch heb ik nog een laatste verzoek aan hem, nl. of hij in mijn logboek wil aantekenen dat ze mij hebben gecontroleerd en dat alle spullen ok zijn. "You're a clever guy", zegt hij en plaatst stempel en handtekening in mijn logboek.

Afgetekend logboek, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Afgetekend logboek
(klik voor grote foto)

Zij vertrekken naar een andere boot en ik naar de douche.

's Middags in een stralende zon en nauwelijks wind naar het strand gelopen. Het naastgelegen aquarium heeft een toegangsprijs gelijk aan een overnachting, dat maar even gelaten voor wat het is. Zeehonden en een dolfijn heb ik al naast de boot gehad, toch bijzonderder dan deze vanachter glas bekijken.

Zo wild als het water bij de staketsels vanochtend was, zo rustig is het nu. Eigenlijk een heel mooie zeilmiddag. Een minpuntje, de stroom staat nogal hard zuidwaarts. De voorspelling voor vannacht is 4-5Bft met windstoten tot 8Bft en morgenochtend 6Bft met windstoten tot 8Bft. Hoef in ieder geval geen wekker te zetten.

Morgen maar eens gaan puzzelen of het Duinkerken wordt (40Nm) of Nieuwpoort (58Nm). Het weer voor de komende week lijkt weinig stabiel en ik streef ernaar om vrijdag de 21ste in Herkingen aan te leggen. Het einde komt in zicht, het einde van een tocht waar ik heel erg naar heb uitgekeken.


Gerelateerde artikelen

Wat cijfers over 2019

Wat cijfers over 2019

Enkele cijfers over mijn zeil-, hardloop- en fitnessjaar....

Lees verder
Artikel "Dilemma's bij Solozeilen" door HISWA-RAI geplaatst

Artikel "Dilemma's bij Solozeilen" door HISWA-RAI geplaatst

Geheel onverwacht kreeg ik een heel leuke vraag van HISWA-RAI of zij een artikel van mij mogen......

Lees verder
Opstapper tijdens Rondje Engeland kijkt terug

Opstapper tijdens Rondje Engeland kijkt terug

Het laatste stuk van mijn zeiltocht rond Engeland stapt Roy op in Southampton en kijkt terug op......

Lees verder


 Reacties

 Zijn benieuwd naar uw reactie