Blog categories

EBBM | dé webshop voor elektrische buitenboordmotoren
BACK
13 aug 2012 |
Logboek, Tochten,  |
Gregor |
Nog geen reacties | 2131 keer bekeken. | Leestijd: 2 min.

Terug naar een kanaaleiland

Mooie zeilmiddag vanuit Granville naar Jersey.

Terug naar een kanaaleiland
Uisge Beatha, Zeilen, WatersportRainy day(klik voor grote foto)

Slecht geslapen, was om 04.00u nog wakker. De reden? Ik lag in de binnenzijde van een trommel door het binnenkomende water en de wind die pal op de ingang stond, maakte dat bij het rijzen van het water het voortdurend tegen de achterzijde van de boot aan het klotsen was. Om 03.00u verhuisd naar de kajuit, alleen ben ik dan al zo druk geweest dat van slapen weinig meer komt.

Uisge Beatha, Zeilen, WatersportSunny day(klik voor grote foto)

Het is wachten tot er voldoende water staat om over de drempel te gaan. Dit is om 14.00u. We vertrekken met een rif gestoken omdat het lastig is in te schatten wat er van de stevige wind van afgelopen nacht nog over is.

Eenmaal over de plaat heen die voor Granville ligt gaat het rif eruit en leggen we koers richting Jersey. Het is ongeveer 30Nm, wat betekent dat we mogelijk voor de haven van Jersey moeten wachten om ergens in de nacht over de drempel te gaan en een plek in de haven te zoeken. Hoewel de pilots duidelijk verhalen over situaties ter plaatse, bijv. dat je ook de Q-vlag moet hijsen (de douane kan dan aan boord komen), maar als ik dan ter plaatse vaar vind ik het meestal weer puzzelen om netjes binnen te komen.

Uisge Beatha, Zeilen, WatersportRain??(klik voor grote foto)

Zodra we rond Ilse Chausey zijn, trekt de wind aan tot 13-14kn en kunnen we met een bakstagwind koers zetten naar Jersey. De stuurautomaat heeft er op deze koers moeite mee om de boot op koers te houden, mede ook omdat de windrichting niet constant is. Tussen de buitjes door is het prima om de boot dan zelf te sturen, ook omdat je dan lekker de golven kunt af surfen. De snelheid door het water ligt regelmatig boven de 7kn.

Uisge Beatha, Zeilen, WatersportIlse Chausey(klik voor grote foto)

Om 17.04u krijg ik Jersey in zicht. Roy zit binnen te lezen. Overigens is het even later weer uit zicht door de bui die op ons neerdaalt.

Uisge Beatha, Zeilen, WatersportJersey(klik voor grote foto)

De aanloop van Jersey is tamelijk eenvoudig, brede geul, even letten op de eventuele ondieptes en dan ligt de St. Helier haven aan bakboord met een wachtsteiger ervoor. De verlichting geeft groen-groen-wit, hetgeen betekent dat we door mogen varen. Wat een mazzel! De havenmeester vaart ons tegemoet en wijst ons een plek, het is druk in de haven dus we zullen moeten stapelen.

Uisge Beatha, Zeilen, WatersportHaveningang(klik voor grote foto)

Bij een van de laatste steigers aangekomen, vinden we een plek naast een zeilboot. Terwijl we net bezig zijn aan te leggen, komt de Fransman van de boot voor ons naar buiten en vraagt of we voor hem willen gaan liggen. Verbaasd waarom, maar hij zegt dat hij morgenochtend vroeg weg wil en dat hij moeite heeft met achteruit varen. We schieten, net als hij, in de lach en verleggen naar de motorboot voor hem.

Uisge Beatha, Zeilen, WatersportPlat voor de lap(klik voor grote foto)

Tijd voor een biertje, we hebben de afstand van vertrek tot eind met een gemiddelde van iets meer dan 5kn afgelegd. Dit is ook de laatste tocht van Roy; hij gaat donderdag weer naar Nederland.

Log begin: 1044,2 Nm
Log eind: 1075,5 Nm

Deel deze pagina


Reacties

Op dit artikel zijn nog geen reacties... Laat als eerste een reactie achter!

Klik om op dit artikel te reageren.
 Voeg een beoordeling toe voor deze reactie 
Opmerking titel:
Uw naam:
Uw E-mail adres:
Houd mij op de hoogte van nieuwe reacties op deze pagina:
Uw waardering:

This is a captcha-picture. It is used to prevent mass-access by robots. (see: www.captcha.net)
 

Deel deze pagina

Vraag of opmerking?

This is a captcha-picture. It is used to prevent mass-access by robots. (see: www.captcha.net)