Prachtige zeildag naar Ouistreham


Pagina uit het logboek van Uisge Beatha

  • 2 min.
  • jul 16, 2019
  • sep 13, 2012
  • Logboek
  • Tochten
  •  Gregor
Prachtige zeildag naar Ouistreham

Prachtige zeildag naar Ouistreham

 geplaatst
  • aug 28, 2012

Plan wijzigen voor de komende weersverandering, heerlijk zeilen naar Ouistreham.

Deel op  


Prachtige zeildag naar Ouistreham

Haven Grandcamp, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Haven Grandcamp
(klik voor grote foto)

Rond 8.15u vertrekken we uit Grandcamp-Maisy, een leuk plaatsje en als je de bus eenmaal hebt gevonden zijn er voldoende uitstapjes in de omgeving te maken. Maar vanwege de voorspelde weersverandering voor woensdag en donderdag, besloten toch vandaag naar Ouistreham te vertrekken.

Point et Raz de La Percee, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Point et Raz de La Percee
(klik voor grote foto)

Over de plaat, een kwartier na hoog water, gaan we Oost-Zuidoost. In de verte zit wel wolkenopbouw. Het weerboekje erbij om eens te kijken wat de wolken betekenen, behalve dat ze een verandering aankondigen.

Point et Raz de La Percee, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Point et Raz de La Percee
(klik voor grote foto)

Zodra de wind iets aantrekt gaat de Code Zero erop en daarmee komt de bootsnelheid tussen de 4,5 en 6kn. De voorliggende koers i.c.m. de windrichting betekent wel dat we de route voor een groot deel gaan afkruisen. Voor de 40Nm hebben we 10u uitgetrokken. Ik zou graag de eerste sluisopening voor HW willen (HW -2h15).

Naderend front, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Naderend front
(klik voor grote foto)

In de loop van de middag loopt de wind, zoals voorspeld, er zover uit dat het grootzeil niet meer vol wil blijven en de Code 0 alleen het ook niet meer redt om de boot voort te trekken. Het ijzeren paard gaat voor de laatste 2,5u aan tot we voor de sluis liggen.

Vaarplan, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Vaarplan
(klik voor grote foto)

Bij het aftuigen van de Code zero zie ik dat de Shackle die aan de val zit een verbogen sluiting heeft. Iets teveel kracht tijdens het zeilen voor zijn kiezen gehad. Als je zo een paar maanden weg bent, dan gaat er ook wel eens iets kapot...

Teveel..., Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Teveel...
(klik voor grote foto)

Vanavond gaan we het niet redden om naar Caen te varen vanwege de bruggen die niet draaien en net na de sluis ligt een haven waar we overnachten. Tijdens het wachten komt er een Frans vissersbootje aanvaren. Dit zijn over het algemeen bootjes die je bij rustig weer met een hand bij de kant houdt. Er komt een hoop kabaal uit, er wordt op de kant gesprongen en aan lijnen getrokken en het bootje schiet alle kanten uit terwijl ze proberen op de korte kant van de steiger het geheel schuin neer te leggen; er stak een boot buiten de steiger waardoor ze niet tegen de korte kant konden liggen. Vreselijk gelachen, net als de anderen op de steiger, om de hele vertoning.

Sluis Ouistreham, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Sluis Ouistreham
(klik voor grote foto)

Het schutten neemt, inclusief het wachten, 1,5u in beslag. Dit werd vooral veroorzaakt door een visserschip dat tergend langzaam de sluis invoer en aanlegde. De stijging is ongeveer 2mtr. Langs de kant zitten staalkabels waar je de landvast omheen legt en dan kunt mee glijden.

Ce'st moi, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Ce'st moi
(klik voor grote foto)

100mtr na de sluis ligt aan bakboord de (dure) haven van Ouistreham waar we een passantenplaats opzoeken. Eten, nog even lezen en dan zelf vroeg plat.

Gevaren mijlen

Logboek begin1187 Nm
Logboek eind1230,2 Nm
Afgelegde afstand43 Nm

Gerelateerde artikelen

Eindelijk op weg van Lossiemouth naar Cromarty

Eindelijk op weg van Lossiemouth naar Cromarty

Rond Engeland zeilen begint iets weg te krijgen van rond Engeland motoren. Aanvankelijk zeilend......

Lees verder
Eerste bezoek aan een whiskydistilleerderij

Eerste bezoek aan een whiskydistilleerderij

Lig een soort van verwaaid in Lossiemouth, wacht op beter weer, soms alleen en breng mijn eerste......

Lees verder
Rustig tegen de kademuur in Lossiemouth

Rustig tegen de kademuur in Lossiemouth

Een paar dagen tegen de kademuur in Lossiemouth gelegen, tijd voor mezelf en om de omgeving te......

Lees verder


 Reacties

 Zijn benieuwd naar uw reactie 

Visual Captcha