Blog categories

BACK
29 aug 2012 |
Logboek, Tochten,  |
Gregor
Nog geen reacties | 3260 keer bekeken. | Leestijd: 5 min.

Lange kanaaltocht

Lage kanaaltocht afgewisseld met indrukwekkend museum.

Uisge Beatha, Zeilen, WatersportHet wachten begint(klik voor grote foto)

Vandaag door naar Caen. In Ouistreham zit nog een museum wat een bezoek waard zou zijn. Gezien de openingstijden van de brug kunnen we de eerste van 10.10u of die van 13.00u nemen, dan wel het op de terugweg bezoeken. We gaan er in ieder geval even kijken wat de openingstijden zijn. Het ligt op een 10min. lopen van de haven. Gezien de resterende tijd, we willen de brug van 10.10u halen en er nog betaald moet worden, moeten we voortijdig terug.

Uisge Beatha, Zeilen, WatersportRupert(klik voor grote foto)

De havenmeester weet te vertellen dat ik me moet haasten omdat het minstens een half uur varen is en ik nog maar 25min. heb. Een beschrijving van het kanaal met de afstanden tussen de drie bruggen is in de pilot niet te vinden.

Uisge Beatha, Zeilen, WatersportLandings voertuig(klik voor grote foto)

Aangekomen bij de Pegasus-brug, 1 minuut voor opening, liggen er nog twee boten te wachten. En wachten doen we tot ik een van de brugwerkers aanroep, ze zijn nl. met de brug bezig, en hij ons vertelt dat die om 13.00u draait. Was handig geweest als de havenmeester ons dat had verteld. Voor de brug is een betonnen kant met half betonnen paaltjes waar een Engelsman al heeft aangelegd en meldt dat het 3mtr diep is. Wellicht een alternatief om de 2,5Nm na de sluis door te varen en daar te overnachten.

Uisge Beatha, Zeilen, WatersportPegasus bridge(klik voor grote foto)

Bij de Pegasus-brug hoort een museum waar rijk geïllustreerd een overzicht is gegeven van de aanval op deze brug en omgeving. Hier ook Rupert gezien, de stropop die we wellicht nog kennen uit de film The Longest Day. Maar ook de Horsazweefvliegtuigen die zijn gebruikt om gevaarlijke, delicate en geheime missies te volbrengen.

Uisge Beatha, Zeilen, WatersportVerzameld werk(klik voor grote foto)

De documentaire die hier draait, maakt indruk op me, niet alleen op hoe hier is gevochten, maar ook welke ontberingen de bewoners hebben moeten doorstaan en dat 75% van de stad Caen is plat gebombardeerd. Ik weet niet hoeveel Rotterdam destijds was, maar de beelden lijken soms boven m'n bevattingsvermogen te gaan.

Uisge Beatha, Zeilen, WatersportHorsa(klik voor grote foto)

In het museum lopen ook mensen rond die op Bedevaartstocht zijn. Zij spreken Nederlands en omdat sommigen praten over hun ervaringen ten tijde van de oorlog kan ik het niet nalaten mee te luisteren. Een oudere man verhaalt over wat hij zich van de oorlog herinnert. Dat maakt wel indruk, zeker op deze plek.

Uisge Beatha, Zeilen, WatersportIn 36min. gebouwd(klik voor grote foto)

Een paar getallen en wetenswaardigheden over D-Day:

 • De hele landing op Normandië had als codewoord Overlord. Deze naam is bedacht tijdens de Quebec-conferentie in 1943 waarin werd besloten voor een landingsaanval.
 • De (bizarre?!) naam van de Duitse organisatie, verantwoordelijk voor de bouw van de Atlantic Wall, is Todt Organization
 • Waarom 6 juni? Volle maan en 's nacht opkomend water. Eigenlijk was 5 juni gepland, maar gezien het slechte weer besloot Eisenhouwer het 24u te vertragen.
 • Voor de door de Duitsers aangelegde Atlantic Wall was 11 miljoen ton beton en 1 miljoen ton staal nodig. Aan het hele project werkten 450.000 mensen.
 • De Duitsers hadden het plan om langs de hele Noordzeekust, Het Kanaal en Atlantische kustlijn een 15.000 gebouwen (Structures) neer te zetten.
 • Uisge Beatha, Zeilen, WatersportTank(klik voor grote foto)

 • Ten tijde van de landing zijn er 3 luchtbrigades gedropt, 135.000 man en ong. 20.000 voertuigen aan land gegaan
 • De slag om Normandië duurde drie maanden, dat langer was dan gepland.
Meer info op de herdenkingssite van Normandië
Uisge Beatha, Zeilen, WatersportKoepel bij de brug(klik voor grote foto)

Na dit indrukwekkende bezoek een wandeling richting de brug aan een van de brugwerkers maar eens gevraagd of de brug daadwerkelijk draait om 13.00u. Alsof je zoiets aanvoelt, het wordt 16.00u. Misschien of zeker? Nee, zeker. We gaan het zien. Eerst maar eens eieren met bacon. Daarna alle tijd om de boot schoon te maken, de inbusbouten van het roer hun jaarlijkse beurt te geven en wat te schrijven.

Uisge Beatha, Zeilen, WatersportWachten(klik voor grote foto)

Iets na vieren gaat het dan toch gebeuren. Gezien de boten die achterop komen, lijkt het erop dat zij geweten hebben dat ze er eerder niet doorheen konden; deze boten had ik vanochtend al in de haven zien liggen.

Uisge Beatha, Zeilen, WatersportPegasus - Benouville(klik voor grote foto)

De bruggen die je op het traject tegenkomt (2* beweegbaar, 1*hoog en 1* beweegbaar):

 • Ouistreham - Benouville: 2,1Nm
 • Benouville - Colombelle: 3Nm
 • Colombelle - Viaduc de Calix: 1,3Nm
 • Viaduc de Calix - La Fonderie: 1,2Nm
Uisge Beatha, Zeilen, WatersportColombelle(klik voor grote foto)

In een rustig gangetje gaan we richting de volgende brug waar we ook moeten wachten, niet alleen tot het konvooi compleet is, maar ook op de brugwachter. Het gaat steeds harder waaien en donkere wolken beginnen zich ook boven Caen samen te pakken. Goede beslissing geweest om gisteren en niet vandaag over te steken.

Uisge Beatha, Zeilen, Watersportvoldoende ruimte(klik voor grote foto)

Tegen half zes lopen we de haven binnen waar de havenmeester ons staat op te wachten en ons naar een box wijst. Op het stukje naar de ligplaats gaat een stootwil over boord. Precies op een smal stuk waar de wind op de kop staat. Dit levert direct kijkers van de verschillende motorboten op. Toch is de stootwil weer snel aan boord en worden we in de box opgevangen door de havenmeester.

Uisge Beatha, Zeilen, WatersportAanvaart Caen(klik voor grote foto)

Hoewel we hier twee nachten blijven, na het eten sommetjes gemaakt voor de tocht naar Honfleur; daar is het de bedoeling dat Monique zaterdag afstapt. Al rekenende wordt duidelijk we daar pas later in de avond, als het schemert, naar binnen kunnen. Uit de Reeds: Begin appr between LW+1½ to HW-1½ to avoid foul tide. Het is vrijdag LW rond 18u15.

Dit alles overwegende kies ik ervoor om naar Le Havre te varen. Hier kan ik op elk moment naar binnen, zij heeft een makkelijkere vertrekplaats en dan vaar ik zaterdagochtend bijtijds naar Honfleur. Tijd om te gaan slapen.

Log begin: 1230,2 Nm
Log eind: 1237,8 Nm

Deel deze pagina


Reacties

Op dit artikel zijn nog geen reacties... Laat als eerste een reactie achter!

Klik om op dit artikel te reageren.
 Voeg een beoordeling toe voor deze reactie 
Opmerking titel:
Uw naam:
Uw E-mail adres:
Houd mij op de hoogte van nieuwe reacties op deze pagina:
Uw waardering:

This is a captcha-picture. It is used to prevent mass-access by robots. (see: www.captcha.net)
 

Deel deze pagina

Vraag of opmerking?

This is a captcha-picture. It is used to prevent mass-access by robots. (see: www.captcha.net)