Kruipend door de Race of Alderney


Pagina uit het logboek van Uisge Beatha

  • 2 min.
  • aug 23, 2019
  • Logboek
  • Tochten
  •  Gregor
Kruipend door de Race of Alderney

Kruipend door de Race of Alderney

 geplaatst
  • aug 20, 2012

Sommen gemaakt, op tijd weg en weinig gemerkt van de stroom die er met springtij zou staan.

Deel op  


Kruipend door de Race of Alderney

Om 07.00u kijk ik naar buiten naar een blauwe lucht. Een kwartier later is het bewolkt, maar geen mist! Met gebruik van een speciaal hulpstuk voor de waterkraan nog even tanken zodat ik dat kan teruggeven. Weer een hulpstuk dat ik ergens moet zien te krijgen omdat deze aansluiting vaker zal voorkomen. Ben wel blij dat ik een paar weken geleden al een slang heb gekocht.

Dielette, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Dielette
(klik voor grote foto)

Terwijl ik in de kajuit zit te tikken staat BBC 4 op en hoor een reporter vanaf Dover zeggen: The Continent has been cut off. Het gaat niet goed komen tussen het vaste land en het eiland ;)

Om iets voor half 12 vertrek ik richting Alderney, met de stroom mee gerekend zou ik de 18Nm in een uur of 2,5 moeten kunnen afleggen. Helaas is er geen wind. Buiten de haven duurt het nog een half uurtje voordat de stroom me oppakt en ik deze meekrijg. Vol spanning wacht ik af tot de stroom mij met een knoop of 5-6 zal meeslepen. Dit blijft helaas uit. Ik kom in de Race of Alderney niet tot een race en haal maximaal 2kn stroom mee.

Alderney in de verte, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Alderney in de verte
(klik voor grote foto)

Vlak onder Alderney krijg ik de stroom nog tegen ook. Als je verwacht op de route 5kn mee te krijgen en dat blijft uit, dan gaat het tij zich tegen je keren. Zo ook hier. Gelukkig duurt het maar een uurtje, want als ik om de punt van het eiland ben, krijg ik de stroom mee en wordt de snelheid over de grond weer hoger dan de snelheid door het water.

Oost Alderney, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Oost Alderney
(klik voor grote foto)

In Alderney Harbour zijn nog voldoende moorings beschikbaar. Dit gaat mijn eerste keer alleen aanleggen worden. Heel langzaam glijdt de boot richting de mooring. De stuurautomaat houdt haar alleen maar op koers. Ik heb een beetje wind tegen en van stroom is nauwelijks sprake. Pikhaak erbij en hangend buiten de boot lukt het om in een keer de lijn aan de mooring op te pakken en de landvast door de lus te halen. Best trots op mezelf dat dit in een keer goed ging. Tijd om een biertje te nemen; ben 1,5u later binnen dan gepland.

Houmet Herbé, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Houmet Herbé
(klik voor grote foto)

Zodra ik in mijn hangmat lig, wordt op de Engelse Sherryboot aan de mooring schuin voor me de generator gestart waarna de bewoners in hun dinghy stappen en vertrekken. Lekker is dat, lig je in een van de mooiste en rustigste natuurgebieden, gebeurt je dit. Ik zie ook van andere boten blikken richting de generator gaan.

Met de zon in deze baai is het goed toeven. Eten en daarna de watertaxi naar het land om alvast wat rond te kijken.

Gevaren mijlen

Logboek begin1116 Nm
Logboek eind1132,5 Nm
Afgelegde afstand16 Nm

Gerelateerde artikelen

Dilemma's bij het solozeilen

Dilemma's bij het solozeilen

Solozeilend kom ik op momenten ook met mijn eigen 'zijn' in de knel over hoe verder te gaan op......

Lees verder
Zeiltocht van Dublin naar Arklow

Zeiltocht van Dublin naar Arklow

Met een stevige wind en af en toe een bui vertrokken in zuidelijke richting van Dublin naar Arklow....

Lees verder
Verwaaid in Dublin bij Poolbeg Marina

Verwaaid in Dublin bij Poolbeg Marina

Er trekt een lagedrukgebied over de Ierse Zee en daarom lig ik een paar dagen verwaaid in Poolbeg......

Lees verder


 Reacties

 Zijn benieuwd naar uw reactie 

Visual Captcha