Blog categories

EBBM | dé webshop voor elektrische buitenboordmotoren
BACK
27 aug 2012 |
Logboek, Tochten,  |
Gregor |
Nog geen reacties | 2877 keer bekeken. | Leestijd: 2 min.

Dagje wandelen door Grandcamp Maisy

Bezoek gebracht aan de loopgraven van Batterie de Maisy.

Dagje wandelen door Grandcamp Maisy
Uisge Beatha, Zeilen, WatersportBatterie De Maisy(klik voor grote foto)

Vanmorgen eerst maar eens alle foto's en ervaringen van de afgelopen dagen op papier gezet. De camera op automaat levert veel foto's op, maar die wil ik dan ook allemaal wel uitgezocht en opgeschoond hebben. Monique is ondertussen bezig geweest met het bedenken van een vervoersplan als we hier twee dagen liggen. Ik zou wel wat meer over de invasie willen weten nu ik langs de Normandische kust vaar.

Uisge Beatha, Zeilen, WatersportZwaar geschut(klik voor grote foto)

Batterie de Maisy heeft ten tijde van D-day een belangrijke rol gespeeld. In het dorp zijn de restanten te vinden van de loopgraven en bunkers die de Duitsers daar begin '40 hebben gebouwd. Het terrein beslaat 44ha en de restanten van het gebruikte wapentuig zijn er later neergezet. Na de invasie is het geheel van alle staal ontdaan. Om toch een beeld te geven van het materiaal dat er heeft gestaan is, toen het begin 2004 is blootgelegd, teruggeplaatst.

Uisge Beatha, Zeilen, WatersportKoel...(klik voor grote foto)

Ik vond het indrukwekkend te zien hoe dit geweldscomplex is gebouwd, vanuit tactisch oogpunt, waar zet je wat neer, het tempo waarin het is gebouwd, als welk bereik de wapens richting land en zee hadden. Deze Duitse artillerie-eenheid maakte een integraal onderdeel uit van de militaire zone. Vanaf hier werd het vuur geopend op de bevrijdingstroepen en dekte zij de stranden van Utah en Ohama. Dit alles op 9 juni 1944. Bij thuiskomst The Longest Day maar weer eens kijken.

De beheerdster van het complex wist te vertellen dat de Duitsers in de buurt veel kastelen en boerderijen voor de helft in beslag hadden genomen als woon- en verblijfplaats voor die tijd dat zij niet in de loopgraven actief waren. Helaas wist ze niet waarom de Duitsers de panden maar voor de helft in beslag namen. Of het was om de indruk te wekken dat het door de plaatselijke bevolking werd bewoond en daarmee geen achterdocht te wekken of een gemakkelijk aan te vallen object te zijn, kon zij bevestigen noch ontkennen. Ben wel benieuwd wat de feitelijke betekenis is. Iemand??

Uisge Beatha, Zeilen, WatersportNummer...(klik voor grote foto)

In de brandende zon de 3km terug gewandeld met halverwege een vochtstop.

Bij de camping die tegenover de haven ligt is internet. Mooie gelegenheid om naast het bijwerken van mijn site ook de weersverwachtingen op te halen. Deze laten een verandering in het huidige weerbeeld zien, m.n. fors meer wind voor woensdag en donderdag. Het plan om morgen met de bus langs de kust verschillende bezienswaardigheden te bekijken laten we varen en gaan morgen zelf varen, naar Ouistreham, 40Nm verderop.

Deel deze pagina


Reacties

Op dit artikel zijn nog geen reacties... Laat als eerste een reactie achter!

Klik om op dit artikel te reageren.
 Voeg een beoordeling toe voor deze reactie 
Opmerking titel:
Uw naam:
Uw E-mail adres:
Houd mij op de hoogte van nieuwe reacties op deze pagina:
Uw waardering:

This is a captcha-picture. It is used to prevent mass-access by robots. (see: www.captcha.net)
 

Deel deze pagina

Vraag of opmerking?

This is a captcha-picture. It is used to prevent mass-access by robots. (see: www.captcha.net)