Dagje wandelen door Grandcamp Maisy


Pagina uit het logboek van Uisge Beatha

  • 2 min.
  • nov 19, 2019
  • Logboek
  • Tochten
  • Gregor Gregor
Dagje wandelen door Grandcamp Maisy

Dagje wandelen door Grandcamp Maisy

 geplaatst
  • aug 27, 2012

Bezoek gebracht aan de loopgraven van Batterie de Maisy.

Deel op  


Dagje wandelen door Grandcamp Maisy

Batterie De Maisy, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Batterie De Maisy
(klik voor grote foto)

Vanmorgen eerst maar eens alle foto's en ervaringen van de afgelopen dagen op papier gezet. De camera op automaat levert veel foto's op, maar die wil ik dan ook allemaal wel uitgezocht en opgeschoond hebben. Monique is ondertussen bezig geweest met het bedenken van een vervoersplan als we hier twee dagen liggen. Ik zou wel wat meer over de invasie willen weten nu ik langs de Normandische kust vaar.

Zwaar geschut, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Zwaar geschut
(klik voor grote foto)

Batterie de Maisy heeft ten tijde van D-day een belangrijke rol gespeeld. In het dorp zijn de restanten te vinden van de loopgraven en bunkers die de Duitsers daar begin '40 hebben gebouwd. Het terrein beslaat 44ha en de restanten van het gebruikte wapentuig zijn er later neergezet. Na de invasie is het geheel van alle staal ontdaan. Om toch een beeld te geven van het materiaal dat er heeft gestaan is, toen het begin 2004 is blootgelegd, teruggeplaatst.

Koel..., Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Koel...
(klik voor grote foto)

Ik vond het indrukwekkend te zien hoe dit geweldscomplex is gebouwd, vanuit tactisch oogpunt, waar zet je wat neer, het tempo waarin het is gebouwd, als welk bereik de wapens richting land en zee hadden. Deze Duitse artillerie-eenheid maakte een integraal onderdeel uit van de militaire zone. Vanaf hier werd het vuur geopend op de bevrijdingstroepen en dekte zij de stranden van Utah en Ohama. Dit alles op 9 juni 1944. Bij thuiskomst The Longest Day maar weer eens kijken.

De beheerdster van het complex wist te vertellen dat de Duitsers in de buurt veel kastelen en boerderijen voor de helft in beslag hadden genomen als woon- en verblijfplaats voor die tijd dat zij niet in de loopgraven actief waren. Helaas wist ze niet waarom de Duitsers de panden maar voor de helft in beslag namen. Of het was om de indruk te wekken dat het door de plaatselijke bevolking werd bewoond en daarmee geen achterdocht te wekken of een gemakkelijk aan te vallen object te zijn, kon zij bevestigen noch ontkennen. Ben wel benieuwd wat de feitelijke betekenis is. Iemand??

Nummer..., Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Nummer...
(klik voor grote foto)

In de brandende zon de 3km terug gewandeld met halverwege een vochtstop.

Bij de camping die tegenover de haven ligt is internet. Mooie gelegenheid om naast het bijwerken van mijn site ook de weersverwachtingen op te halen. Deze laten een verandering in het huidige weerbeeld zien, m.n. fors meer wind voor woensdag en donderdag. Het plan om morgen met de bus langs de kust verschillende bezienswaardigheden te bekijken laten we varen en gaan morgen zelf varen, naar Ouistreham, 40Nm verderop.


Gerelateerde artikelen

Artikel "Dilemma's bij Solozeilen" door HISWA-RAI geplaatst

Artikel "Dilemma's bij Solozeilen" door HISWA-RAI geplaatst

Geheel onverwacht kreeg ik een heel leuke vraag van HISWA-RAI of zij een artikel van mij mogen......

Lees verder
Opstapper tijdens Rondje Engeland kijkt terug

Opstapper tijdens Rondje Engeland kijkt terug

Het laatste stuk van mijn zeiltocht rond Engeland stapt Roy op in Southampton en kijkt terug op......

Lees verder
Cijfers bij zeilen Rond Engeland

Cijfers bij zeilen Rond Engeland

Het rondje zeilen om Engeland, Schotland en Ierland in cijfers en een overzicht van de route met......

Lees verder


 Reacties

 Zijn benieuwd naar uw reactie