Technisch dagje


Pagina uit het logboek van Uisge Beatha

  • 4 min.
  • okt 22, 2019
  • jul 23, 2012
  • Logboek
  • Tochten
  • Gregor Gregor
Technisch dagje

Technisch dagje

 geplaatst
  • jul 19, 2012

Via de tandarts de mast in, op zoek naar een popnageltang en een shackle.

Deel op  


Technisch dagje

Zonnige dag, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Zonnige dag
(klik voor grote foto)

De rode draad van vandaag was, in willekeurige volgorde, een popnageltang vinden, een shackle kopen en naar een tandarts die mijn kies kan maken. Met dat laatste ben ik de dag begonnen. De informatie die ik gisterenavond heb gekregen, brengt me bij een luxueus pand waar meerdere tandartsen zijn gehuisvest. Ik kan iets na elven terecht. Mooi.

Ene helft, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Ene helft
(klik voor grote foto)

Terug aan boord, ik heb twee uur, bedenk ik dat ik vast de mast in kan om het beugeltje over de val van de fok te zetten. Met de Top Climber de mast in, krijg daar wel steeds meer handigheid in. Zie bovenin ook de afgebroken shackle. Nu is het plan om en beugeltje te plaatsen snel gemaakt, maar op 14,5mtr hoogte gaatjes aftekenen, isolatiemateriaal tussen aluminium en RVS plakken en dan de gaatjes boren, een heel ander verhaal. Ondertussen wordt beneden de tijd in de gaten gehouden en hoor ik dat het 10.15u is. Dit wordt krap, vooral als in het tweede gat de schroef dol draait. Daar moet dus een popnagel in. Om 10.35u naar beneden, opfrissen, omkleden en op een drafje naar de tandarts. Ik op tijd, de tandarts laat dan nog 15min. op zich wachten.

Die ene helft, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Die ene helft
(klik voor grote foto)

Ik word ontvangen in een praktijkruimte waarbij de ruimte van de tandarts in Cowes in schril contrast staat. Hier iets meer high tech. De tandarts stelt zich voor als Donald McKanzie, een man met statuur en vergrootglazen op een bril gemonteerd die me vraagt wat de emergency is. Na hem het doosje met de inlay te hebben overhandigd en uitgelegd te hebben wat er de afgelopen dagen is gebeurd, mag ik in de stoel plaatsnemen.

Lymington, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Lymington
(klik voor grote foto)

Engels spreken is een, maar tandarts-engels is een ander verhaal, maar na drie bezoeken begrijp ik steeds beter wat ze bedoelen en kan ik ook uitleggen dat de laatste keer waarschijnlijk een tijdelijk cement is gebruikt en dat ik graag zie dat er nu een permanent cement wordt gebruikt. Dat gaat hij ook doen. Hij vertelt nog wel dat het mogelijk weer kan gebeuren omdat er een gaat in de inlay zit. Ik kan vast gaan sparen... Een uur later sta ik buiten met weer een compleet gebit.

Andere helft, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Andere helft
(klik voor grote foto)

Een zonnige wandeling terug naar de boot. Nu valt ook op hoe de kern ingesteld is op toerisme. Daarbij doet het wel sfeervol aan en zijn de verschillende panden erg bewonenswaardig.

Donkere wolken boven Lymington, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Donkere wolken boven Lymington
(klik voor grote foto)

Gewapend met de schroef die is dolgedraaid ga ik naar de watersportwinkel. Zij kunnen me niet helpen aan een schroef die iets groter is; het is meteen twee maten groter en op de beugel is geen ruimte om het gat zoveel groter te maken. Dan een popnagel, een speciale die de combinatie van aluminium en RVS aan kan. Ok, GBP2,40 voor een popnagel. Best prijzig. Maar dat je dan niet de bijbehorende popnageltang verkoopt, verbaast me. De maat van de popnagel is 6,4mm, en dat is groot.

Wight, in de verte, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Wight, in de verte
(klik voor grote foto)

De daarop volgende tijd besteed ik aan rondbellen en winkels nalopen waar ik een popnageltang kan lenen die met deze maat popnagels overweg kan. Nu kan ik mij een verhaal van een zeilvriend herinneren die voor een popnagel ook de bijbehorende tang heeft gekocht en dat zijn lief daar ook wel wat van vond, maar ik ben nog niet zover om GBP58,- voor een tang uit te geven.

Popnageltang, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Popnageltang
(klik voor grote foto)

Het bedrijf die er een heeft wil 'm alleen 'lenen' met bijbehorende monteur à GBP44,-/u Voor een popnagel gaat me dat te ver, vooral omdat het iets is wat ik zelf kan en alles in gereedheid is om de mast in te gaan.

Zwaar!, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Zwaar!
(klik voor grote foto)

Ondertussen moet ik ook op zoek naar een nieuwe shackle. De watersportwinkel aan de kade heeft 'm niet en verwijst ons door naar de volgende die verderop in de straat zit. Samen wandelen we hier naartoe en doe ik mijn verhaal aan de verkoper. Aan een shackle kan hij me niet helpen en de popnageltang heeft hij eens van de zeilmaker geleend; wat zij zelf leveren past niet. De zeilmaker is bereid de tang te lenen en als een kind zo blij gaan we verder op zoek naar de shackle. Let op de tekst op de popnageltang!

Liggend in de zon, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Liggend in de zon
(klik voor grote foto)

In die zoektocht komen we uiteindelijk uit bij de tuigers die de tang alleen met monteur wilde 'lenen'. Ik doe net of mijn neus bloed en vraag of hij een shackle in de juiste maat heeft. Helaas, geen geluk. De diameter van het asje is bij het Facnor rolsysteem eigenlijk te klein. Dan maar geen shackle (die is m.n. makkelijk bij het wisselen van de fok omdat je dan geen gereedschap nodig hebt om 'm los te maken) en gaat er een gewone harp op. Tijd voor een drankje op een zonnig terras. Hoewel de 5 ruimschoots in de klok zit, voor beiden een cola...

Beugeltje zit, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Beugeltje zit
(klik voor grote foto)

De wind is iets afgenomen, het publiek aan de haven is toegenomen, ik ga de mast in. Eerst het gat op maat geboord en toen met de popnageltang pogen om boven mijn macht die popnagel erin te krijgen. Niet te doen omdat ik niet voldoende kracht kan zetten. De drie heren aan boord van de boot voor ons hebben het schouwspel al een poosje gade geslagen. Tijd om een suggestie te vragen. Die krijg ik door de harmonica iets korter te maken. Dat lukt. Nu een kwestie van doordrukken en dan ineens een enorme knal en de popnagel zit. De tang zit aan een lijn vast, anders had deze nu beneden gelegen met alle consequenties van dien.

Vanavond gaan we bij de Ship Inn eten om ook nog wat tijd voor elkaar te hebben na deze dag. Gezellig en geanimeerd gegeten met een heerlijke wijn.


Gerelateerde artikelen

Opstapper tijdens Rondje Engeland kijkt terug

Opstapper tijdens Rondje Engeland kijkt terug

Het laatste stuk van mijn zeiltocht rond Engeland stapt Roy op in Southampton en kijkt terug op......

Lees verder
Cijfers bij zeilen Rond Engeland

Cijfers bij zeilen Rond Engeland

Het rondje zeilen om Engeland, Schotland en Ierland in cijfers en een overzicht van de route met......

Lees verder
Veiligheidsmaatregelen bij zeilen rond Engeland

Veiligheidsmaatregelen bij zeilen rond Engeland

In de aanloop naar mijn rondje Engeland, eigenlijk rond Groot Britannië en Ierland, heb ik......

Lees verder


 Reacties

 Zijn benieuwd naar uw reactie 

Visual Captcha