Onverwacht vertrek naar Littlehampton


Pagina uit het logboek van Uisge Beatha

  • 4 min.
  • mrt 29, 2020
  • jul 2, 2012
  • Logboek
  • Tochten
  • Gregor Gregor
Onverwacht vertrek naar Littlehampton | Rondje Kanaal, Brighton, Littlehampton, Grondzee, Solozeilen

Onverwacht vertrek naar Littlehampton

 geplaatst
  • jul 2, 2012

Met een knik in de schoot naar Littlehampton met spannende binnenkomst.

Deel op  


Onverwacht vertrek naar Littlehampton

Na een zondag te hebben doorgebracht met opruimen, lezen, hardlopen en in de pub voetbal kijken (wat een wedstrijd Spa - Ita) ook tijd besteed aan het routeplan. Verschillende opties overwogen, doorvaren naar de Solent, tussenstop in Littlehampton of nog een dag in Brighton, waar ik inmiddels wel klaar ben. Het stormt nog steeds aan een stuk door, het water sproeit over de havenwand en de boten die binnenkomen, zijn heel blij binnen te zijn en het achter de rug te hebben. Het weer voor dinsdag ziet er gunstiger uit en ik besluit dan te gaan.

Maandagochtend om 07.45u CEST gewekt door een sms, van de buren. Zij varen op dat moment 1Nm van Newhaven, ZW4. Moet ik dan ook gaan?? Heb er gisteren wel overgedacht, maar eigenlijk voorbereid om dinsdag weg te gaan. Aan de andere kant, gaan als het kan... Het stormt niet meer als voorgaande dagen. Het weerbericht op Windguru opgevraagd en tot een uur of 1 blijft het overzichtelijk, daarna krijgen we weer windstoten tot 26knts. Qua tij kan het ook, wel doorvaren, maar HW-2 tot HW+1,5 is ruimschoots te doen. Aankleden, zonder douchen, afrekenen en vertrekken.

Youtube

Om 08.40u buiten. Het stuitert best voor de havenmond, grondzeeën. Eerste rif gestoken, grootzeil omhoog en de motor nog even bij. Eenmaal op koers ligt ze lekker op een oor en gaat de motor uit en rol ik de fok 3/4 uit. Op de klok staat 14-17knts. Met een halvewindse koers rollen we samen gezellig richting Littlehampton. Af en toe een roller die de boot een eind opzij zet, maar de stuurautomaat legt haar weer netjes op koers.

De ex-buren stuur ik een sms dat ik onderweg ben naar Littlehampton. Als antwoord krijg ik terug dat ik natuurlijk mijn eigen koers moet varen, maar waarom niet doorgaan naar de Solent, ook omdat je niet weet wat het weer brengt. De avond ervoor had ik verschillende opties al overwogen en laat weten dat ik er pas bij HW-3 in kan, zijnde 21.00u. Zij suggereren de West Pole baken. Ik neem hun suggestie in overweging en besluit voor onbekend gebied en alleen zeilend dat ik dat niet zie zitten. Bovendien hebben we nog een weersverslechtering op komst. Ik laat weten dat ik mijn eigen koers vaar naar Littlehampton en wens hun behouden vaart.

Vertrek Brighton, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Vertrek Brighton
(klik voor grote foto)

Ondertussen tijd om wat te eten, drinken en na te denken over de aanloop; deze ligt pal op de wind aan lagerwal. Je kunt blijkbaar niet alles hebben. De aanvankelijke stroom tegen begint te kenteren en langzaamaan krijg ik het mee. Niet dat de zee daar rustiger van wordt. Inmiddels staat er 18knts. Plan om de motor vlak voor het waypoint te starten, dan eerst het grootzeil te laten zakken, fok redelijk strak houden en zo nodig afkruizen naar de haveningang. Hiermee houd ik de rollers schuin achter en kan ik er beter op reageren. Ik merk dat ik dit een spannende klus ga vinden. Er staat voldoende water, 4 meter onder de kiel, maar de ingang is smal. Mijn mazzel is, dat ik nauwelijks door de stroom wordt weggezet en ik de aanbevolen 346gr naar de ingang kan sturen na eerst enkele slagen gemaakt te hebben. De snelheid ligt ruim boven de 6knts. Lekkere snelheid om een haveningang in te lopen... Het is HW.

Vertrek Brighton, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Vertrek Brighton
(klik voor grote foto)

Ik merk dat ik de boot goed onder controle heb en strak naar de ingang kan sturen, soms zelfs een golf afsurfend. Wat is die ingang small, een hekwerk aan bakboord en prikken aan stuurboord. Dan zegt Ben Hoekendijk nog dat het makkelijker is om deze haven in de avond aan te lopen omdat er dan geleidelichten staan. Dat zal wel, maar ik vind dit al een hele klus. Op het stuurboord havenhoofd staan verschillende mensen te kijken, er wordt zelfs een film gemaakt. Die wil ik wel. Ik steek mijn duim op te teken dat het goed gaat. Ik ben binnen de havenhoofden!

Zo zeg, wat kan ik opgelucht en trots zijn dat ik heelhuids binnen ben. Nu nog aanleggen. Het stroomt al behoorlijk in de geul. Op VHF ch71 roep ik de havenmeester op en krijg een plek tussen een zeilboot en een motorboot. De man moet grenzeloos vertrouwen hebben in mijn aanlegkunsten want veel ruimte is er niet. Alles klaar gelegd en draai richting plek. Pas dan merk ik hoe ik word weggezet. De boot laat zich er strak naartoe sturen en als ik er bijna ben, afremmen en met de voorlijn de kant op. Ruim op tijd voor vast. Ik heb niet gezien dat er een Engelsman was komen aanlopen en de reling achter vasthield om de boot bij de kant te houden. Ik bedank hem voor de moeite waarop hij zegt:

Only a Dutchman would go out sailing in a force 6.

En ik maar denken dat alleen de Engelsen dat doen. Om de eerste spanning kwijt te kunnen krijgt hij het verhaal te horen. Hij knikt begrijpend en zegt: "you did a good job". Mijn dag kan niet meer stuk. Opruimen en eieren met spek maken. Inmiddels staat er 20knts in de haven.

In de pilot van het boek staat dat je kunt doorvaren om in de haven na de voetgangersbrug te kunnen liggen. Dit geldt alleen voor motorboten.

De havenmeester, een alleraardigste jongeman, helpt me aan de benodigde codes en vertelt me tussen welke tijden het eventuele vertrek morgen zou kunnen. Gewapend met boekje en bonnetje keer ik terug naar de boot, die voor het havenkantoor ligt. Ik weet nu ook dat ik niet zal droogvallen. Dat gebeurt wel aan de overkant. Ik had me er al op voorbereid om voor een tweede keer droog te vallen. Weer een mazzeltje. De eerste indruk van het dorpje is dat het er alleraardigst uitziet. Daar vanmiddag maar eens tijd aan besteden.

Gevaren mijlen

Logboek begin545,11 Nm
Logboek eind571,91 Nm
Afgelegde afstand26 Nm

Gerelateerde artikelen

Aanpassen koelbox Dehler 36 JV (deel 2)

Aanpassen koelbox Dehler 36 JV (deel 2)

Lijmen van de PIR-platen in de koelbox en aanbrengen van een eerste triplex afwerklaag....

Lees verder
Aanpassen koelbox Dehler 36 JV (deel 1)

Aanpassen koelbox Dehler 36 JV (deel 1)

De koelbox in de Dehler 36 JV beter isoleren met PIR-platen om zo efficiënter met energie om......

Lees verder
Wat cijfers over 2019

Wat cijfers over 2019

Enkele cijfers over mijn zeil-, hardloop- en fitnessjaar....

Lees verder


 Reacties

 Zijn benieuwd naar uw reactie