Nieuwe zeilmaat aan boord


Pagina uit het logboek van Uisge Beatha

  • 3 min.
  • jul 16, 2019
  • Logboek
  • Tochten
  •  Gregor
Nieuwe zeilmaat aan boord

Nieuwe zeilmaat aan boord

 geplaatst
  • jul 28, 2012

Na het afscheid van Petra richting Dartmouth vertrokken.

Deel op  


Nieuwe zeilmaat aan boord

Centrum Exmouth, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Centrum Exmouth
(klik voor grote foto)

Om 05.30u opgestaan om samen naar de trein te gaan. Allebei met een knoop in onze buik lopen we naar de trein om daar te constateren dat de eerste trein is uitgevallen. Lijkt NL wel. Gelukkig is er iemand die ons vertelt dat er ook een bus gaat en waar vandaan die vertrekt. Nog een paar minuten samen. Het maakt heT afscheid er niet makkelijker op. Als de bus daar is, houden we het dan ook niet droog. Houd de leuke tijd samen voor ogen, zeggen we tegen elkaar. En daar gaat de bus.

River Ex, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
River Ex
(klik voor grote foto)

Terug richting boot een stuk langs de drooggevallen rivier gewandeld. Prachtig gebied en ik vind, naarmate ik westelijker kom, de kust en havenplaatsjes alleen maar mooier worden. Eigenlijk loop ik ook een beetje met mijn ziel onder mijn arm.

Harbour Exmouth, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Harbour Exmouth
(klik voor grote foto)

10:30u CEST we vertrekken richting Dartmouth. Zonnige ochtend met 8-10kn wind. Al motorend het geultje uit richting zee om daarna de zeilen te hijsen. In de verte achter ons hangen donkere wolken. Al een paar dagen wordt gesproken over regen en onweer. Voor de komende dagen wordt een weersverslechtering verwacht.

Monding Exmouth, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Monding Exmouth
(klik voor grote foto)

Rode rotsen trekken zich aan ons voorbij met huizen die naar mijn idee het mooiste uitzicht hebben, vlak aan zee en wat hoger op de heuvel. Door de route die ik heb uitgezet, blijven we wat verder uit de kust waar sommige boten vlak onder de kust westwaarts varen. Het effect van vlak onder de kust zeilen heb ik nog niet mogen ervaren, maar kan me voorstellen dat het door valwinden onrustiger is.

Centrum Exmouth, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Centrum Exmouth
(klik voor grote foto)

Vlak voor de brede ingang naar Dartmouth hebben de donkere wolken zich zover samengepakt dat de wind doorzet naar 24kn. Met veel inspanning rollen we de fok in en kort daarna steken we het eerste rif. Hoe veranderlijk kan het zijn, het merendeel van de 20Nm rustig kunnen zeilen, zelfs de motor even aangehad en nu staan er witte koppen op het water.

Tatcher Rock, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Tatcher Rock
(klik voor grote foto)

We kruizen naar binnen en genieten van het uitzicht. De River Dart waar Dartmouth aan ligt varen we een eind af tot we ter hoogte van Dittisham zijn. Overal boten aan moorings. Dit is ook een van de drukste rivieren. Veerboten, van klein tot groot, varen af en aan.

Red Needles, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Red Needles
(klik voor grote foto)

Als aanlegplaats kiezen we de steiger waar de ferry's overdag aanleggen, maar die 's avonds en 's nachts voor overnachting worden ingezet. Terwijl we nog een biertje zitten tedrinken komt de vrouwelijke havenmeester bij ons zitten voor de havenformaliteiten. Ze begint een heel verhaal over een andere NL-bootdie verderop ligt en contact zoekt/wil met andere NL'ers (...), over de uitspraak van de naam van de boot, over de NL-woorden die ze kent en wat de vertaling is van Engelse woorden etc. Het komt enigszins onprofessioneel over en het hangt bijna tegen flirten aan. Tijd om dit subtiel af te sluiten, let's get back to the procedure's.

Monding Dartmouth, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Monding Dartmouth
(klik voor grote foto)

Na het eten lopen we door het dorpje richting de heuvels van de haveningang. Langs de bijzondere bouwstijlen klimmen we de heuvels in tot we een werkelijk fantastisch uitzicht hebben over de woonwijken, ligplaatsen en havenmonding. Onder de indruk van hoe mooi het hier is lopen we in de schemering terug naar de boot.

Stoomtreinh, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Stoomtreinh
(klik voor grote foto)

Gevaren mijlen

Logboek begin787,85 Nm
Logboek eind809,22 Nm
Afgelegde afstand22 Nm

Gerelateerde artikelen

Eindelijk op weg van Lossiemouth naar Cromarty

Eindelijk op weg van Lossiemouth naar Cromarty

Rond Engeland zeilen begint iets weg te krijgen van rond Engeland motoren. Aanvankelijk zeilend......

Lees verder
Eerste bezoek aan een whiskydistilleerderij

Eerste bezoek aan een whiskydistilleerderij

Lig een soort van verwaaid in Lossiemouth, wacht op beter weer, soms alleen en breng mijn eerste......

Lees verder
Rustig tegen de kademuur in Lossiemouth

Rustig tegen de kademuur in Lossiemouth

Een paar dagen tegen de kademuur in Lossiemouth gelegen, tijd voor mezelf en om de omgeving te......

Lees verder


 Reacties

 Zijn benieuwd naar uw reactie 

Visual Captcha