Nachtelijke verhuizing


Pagina uit het logboek van Uisge Beatha

  • 3 min.
  • mei 27, 2024
  • jul 11, 2012
  • Logboek
  • Tochten
  • Gregor Gregor
Nachtelijke verhuizing | Rondje Kanaal, Langstone, Bembridge, Wight, Solent, St. Helen, Solozeilen

Nachtelijke verhuizing

 geplaatst
  • jul 11, 2012

Onverwachte nachtelijke verhuizing met een mooie dag in Bembridge.

Deel op  


Nachtelijke verhuizing

Baggeren, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Baggeren
(klik voor grote foto)

Het is 02.30u dat ik wakker word van het stevig heen en weer gaan van de boot. Oordopjes uit om te horen wat er nu gaande is en om dat te zien steek ik mijn hoofd buiten de kajuit. Die baggeraar is naast me aan het baggeren waarbij die bak steeds met stevige klappen in het water terecht komt en de golven veroorzaakt die ik voelde. Dit gaat 'm niet worden gedurende de rest van hun werktijd. Naar buiten om te horen welke richting zij uitgaan tijdens het baggeren. Voor zover er communicatie mogelijk was, was dat met gebaren omdat er niet boven het geluid uit te komen was. Het stuk aan het einde van de steiger was gedaan en daar zou het "rustig" blijven. Mij restte weinig anders, dan los te gooien en de boot te verplaatsen. Om 3.00u lag ik weer in bed en was het een stuk rustiger. Toch benieuwd hoe klein mijn boot nu gaat worden...

Aanloop Bembridge, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Aanloop Bembridge
(klik voor grote foto)

Uiteindelijk met enige hulp tot acht uur geslapen. Niet helemaal fris, maar voldoende om op te staan, ontbijten en douchen. Als ik richting douche loop word ik aangesproken door een ouder echtpaar dat gisterenmiddag achter me was afgemeerd. Ik had hem 's nachts al uit het luik zien kijken. Geïnteresseerd vroeg hij of ik nog heb kunnen slapen en wat mijn verdere plannen zijn. Eerst douchen, maar daarna vertel ik ze graag.

Boothuis RNLI, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Boothuis RNLI
(klik voor grote foto)

Aan boord wordt me bij een kop koffie verteld wat plekken zijn om te overnachten en waar ik vrijdag het beste kan afspreken als lief met de trein aankomt, maar ook wat bezoekenswaardige musea zijn in en rond Portsmouth. Hier werd de kaart voor opengeslagen met daarop allemaal blauwe streepjes. Het blijkt dat dat de plaatsen zijn waar ze allemaal al hebben gelopen, en dat is het merendeel van Wight. Ook mooi te zien hoe ze daar met elkaar en naar elkaar toe over spreken. Deze kaart krijg ik en daar ben ik nogal van ontdaan om een kaart te krijgen waar je persoonlijke 'stappen' in zijn opgetekend. Voor mij vertelt het toch iets over de gebruiker/gever. Nog even hun boot helpen verleggen (lagen in de damp van de uitlaat van de baggeraar) om daarna op mijn fiets iets van de omgeving te gaan bekijken.

Leuk wonen, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Leuk wonen
(klik voor grote foto)

Langs de hele kustlijn loopt een wandel- en fietspad, soms duidelijk aangegeven, soms verstopt, maar wel langs prachtige huizen en groene omgeving. Via St. Helens fiets ik naar Bembridge om van daar een stuk over het strand te lopen, fiets aan de hand als trouwe gezel, richting het gebouw dat ik al had zien staan bij aankomst. Aan de rand van het strandpad is ook een restaurantje gevestigd, zoiets dat zonder verdere opsmuk is en prima lunches heeft. Daar is het ook wel tijd voor.

NLRI, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
NLRI
(klik voor grote foto)

Bij de lunch ook de kaart bestudeerd op mogelijke plaatsen om eerder over te steken, want zoals het weer nu is, zie ik niet gebeuren dat Lands End met de Scilly's haalbaar is met vanaf daar een oversteek naar Camaret sur Mer. De Scilly's bieden geen tot weniig beschutting en de mensen die ik tot nu toe heb gesproken vinden het een prachtig eiland bij een windkracht tot 4bft. Daarboven wordt het heel oncomfortabel. De suggestie werd ook al gedaan veel zuidelijker te gaan, voor het mooie weer dan. Ik denk dat de tijd die ik mezelf nu heb gegeven iets te kort is ;)

Bembridge Mill, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Bembridge Mill
(klik voor grote foto)

Via de monumentale molen van Bembridge fiets en loop ik richting het centrum. Sommige stukken zijn zo steil dat alleen lopen me verder brengt. Ik geniet van de omgeving, de ruimte en de vrijheid om hier ongedwongen doorheen te fietsen.

Landelijk-1, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Landelijk-1
(klik voor grote foto)

Terug op de haven is er een ontvangstcomité van booteigenaren. Het gaat over de onrust die het werken aan de steigers meebrengt. Dat herinnert me eraan dat morgen het steigerdeel wordt weggehaald waar ik aan lig. Maar eens vragen bij de havenmeester en meteen hoelang mijn boot de afgelopen nacht was. Deze nacht kan ik blijven liggen en lig ik waarschijnlijk het rustigst van de hele haven. Morgenochtend dan verplaatsen. Voor de afgelopen nacht wordt niks in rekening gebracht. Daar wil ik om 02.30u wel even mijn bed voor uit...

Landelijk-2, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Landelijk-2
(klik voor grote foto)

's Avonds nog iets met de (groeiende) mailinglijst oplossen. Gelukkig had het restaurant aan het strand WiFi. Aan boord had ik al gegeten, maar met het zicht over de zee en de donkere wolken die zich erboven samenpakten, was het een prima plek om een pint te drinken. De uitbater weet overigens wel dat hij daar de enige is.

Vroeg naar bed, het is een mooie dag geweest.


Gerelateerde artikelen

Vanuit Burnham on Crouch naar Ramsgate Crossing Thames Estuary

Vanuit Burnham on Crouch naar Ramsgate Crossing Thames Estuary

Het is ook in deze haven gelukt om weer een klus aan de boot te hebben, omkleed met een leuk......

Lees verder
Met moeite weg uit Southwold richting Burnham on Crouch

Met moeite weg uit Southwold richting Burnham on Crouch

Er zijn van die vertrekken die minder makkelijk zijn en je dat dan eigenlijk de hele tocht met je......

Lees verder
Southwold-Getij-en een blauwe romp

Southwold-Getij-en een blauwe romp

Southwold, een mooi landelijk plaatsje waar een delivery skipper zijn boot niet kan aanleggen....

Lees verder


 Reacties

 Zijn benieuwd naar uw reactie