Naar Beaulieu River


Pagina uit het logboek van Uisge Beatha

  • 3 min.
  • dec 6, 2023
  • jul 23, 2012
  • Logboek
  • Tochten
  • Gregor Gregor
Naar Beaulieu River | Rondje Kanaal, Cowes, Beaulieu River, Wight, Solent

Naar Beaulieu River

 geplaatst
  • jul 17, 2012

Na een aantal dagen Cowes, verder naar het natuurpark Beaulieu River.

Deel op  


Naar Beaulieu River

Wasserette, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Wasserette
(klik voor grote foto)

De zondag en maandag gebruikt om te herstellen, het regent af en aan met hier en daar een paar uur zon. Voor mij zit er niet veel meer in dan slapen. Het hoogtepunt van de maandag was wel mijn eerste bezoek van mijn leven aan de wasserette om het opgespaarde te wassen. Petra was deze dagen vooral op zichzelf aangewezen.

Zonnige dag, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Zonnige dag
(klik voor grote foto)

De voorspelling voor dinsdag is een stevig ZW wind en ZON!! Als we het efficiënt doen, dan hoeven we alleen maar een koers van 284gr te varen om over te steken naar Beaulieu River. Eenmaal buiten kiezen we toch voor de minder efficiënte weg en zeilen over de West Solent, met enige fantasie de Grevelingen in het groot. Hoewel ongereefd vertrokken gaat er al snel een eerste rif in en zo laveren we verder.

Best groot, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Best groot
(klik voor grote foto)

Op sommige plaatsen, m.n. onder de wal bij Wight, giert het werkelijk van de stroom, wat ook leidt tot een onrustige en knobbelige zee. Zo heb je twee knopen stroom mee en ben je wat verder uit de kant, is er van stroming nauwelijks sprake. Met dagen zoals deze is het echt genieten op het water.

Lekker zeilen, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Lekker zeilen
(klik voor grote foto)
Zonnige dag, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Zonnige dag
(klik voor grote foto)

Als we na een paar uur richting de haveningang van Beaulieu River gaan, blijkt dat daar vlak voor de startlijn van de J-klasse is neergelegd. Een van de RIB's komt onze kant uit met de mededeling dat zij over 10 min. gaan starten en of we maar aan de kant willen gaan. We voeren op dat moment aan de rand van het startveld en met een start over BB zouden we elkaar niet in de weg zitten. Toch de boot zo manoeuvreren om zoveel als mogelijk van de start te zien.

Start J-klasse, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Start J-klasse
(klik voor grote foto)

Na het startschot wordt direct een general recall gegeven. Voor zover wij konden zien was het geen valse start. Navraag leerde dat het oefenstarts zijn. Daar is dan nogal wat voor opgetuigd: een fregat als startschip, elke J zijn eigen RIB op het water en een contra-startschip. Er vaart ook een Nederlander mee, maar krijgen niet helder van wie deze nu is.

Rivieringang, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Rivieringang
(klik voor grote foto)

Voordat de opkomende bewolking doorzet, koersen we richting de ingang van de rivier. Wederom niet breed en met een dwarsstroom en windje 4-5 schuin achter, best strak sturen om in het midden van de geul te blijven. Direct is al wel de schoonheid van het gebied zichtbaar. De Beaulieu River schijnt de enige rivier te zijn die in privébezit is. We kunnen ons beiden ook wel voorstellen wat een luxe het is om hier een ligplaats te hebben. Zodra we achter de beschutting van het land zijn voltrekt zich een prachtig natuurgebied aan ons zicht.

Monding rivier, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Monding rivier
(klik voor grote foto)

Kapitale landhuizen met bijbehorende lapjes grond, steigers die slecht toegankelijk zijn voor de eigenaar. Sommige zo nieuw dat je je afvraagt of er ooit een boot heeft aangelegd. Voor vogels weer een heerlijke rustplek die ze vervolgens onder schijten. Een groep Nijlganzen die zich verzamelt om over te steken en dat dan in keurige rij doen.

Verzamelen!, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Verzamelen!
(klik voor grote foto)

Na een tocht van 2Nm komen we bij de Buckler's Hard Yacht Harbour aan. Een assistent van de havenmeester vaart ons tegemoet en vraagt of we een kort verblijf of een overnachting willen; in dit deel betaal je nl. ook voor een verblijf van een paar uur aan een steiger. We verkiezen de haven boven een mooring, ook omdat ik me nog niet helemaal lekker voel.

Zonnige dag, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Zonnige dag
(klik voor grote foto)

Beiden onder de indruk van de schoonheid en rust van de omgeving, vleien we ons in de kuip met een boterham om nog even van de zon te genieten alvorens deze door de binnen drijvende bewolking wordt verdreven.

Gevaren mijlen

Logboek begin648,36 Nm
Logboek eind668,71 Nm
Afgelegde afstand20 Nm

Gerelateerde artikelen

Vanuit Burnham on Crouch naar Ramsgate Crossing Thames Estuary

Vanuit Burnham on Crouch naar Ramsgate Crossing Thames Estuary

Het is ook in deze haven gelukt om weer een klus aan de boot te hebben, omkleed met een leuk......

Lees verder
Met moeite weg uit Southwold richting Burnham on Crouch

Met moeite weg uit Southwold richting Burnham on Crouch

Er zijn van die vertrekken die minder makkelijk zijn en je dat dan eigenlijk de hele tocht met je......

Lees verder
Southwold-Getij-en een blauwe romp

Southwold-Getij-en een blauwe romp

Southwold, een mooi landelijk plaatsje waar een delivery skipper zijn boot niet kan aanleggen....

Lees verder


 Reacties

 Zijn benieuwd naar uw reactie