Pagina uit het logboek van Uisge Beatha

  • 3 min.
  • apr 22, 2019
  • jul 8, 2012
  • Logboek
  • Tochten
  • Hardlopen
  •  Gregor
Dagje fietsen door Langstone en Portsmouth

Dagje fietsen door Langstone en Portsmouth

 geplaatst
  • jul 8, 2012

Semi culturele dag in Portsmouth.

Deel op  


Dagje fietsen door Langstone en Portsmouth

Zaterdagavond, toch behoorlijk moe, besloten om in de bij de haven gelegen Bombay Bay restaurant een curry te gaan eten. De pilot noemt het en dat er ook bijzondere/betere Indiase eetgelegenheden in de stad zijn, maar de fut ontbreekt me om daar naartoe te fietsen.

Na een verkwikkende douche, welke wel eens schoner zijn geweest, de trap van het restaurant opgelopen. De entree is dezelfde als die van de douches. En dan kom je alleen in een restaurant aan en vraag ik om een tafel voor een persoon. Door de ober meegenomen naar een ruimte terzijde van de eetzaal, het voelt een beetje als terzijde te worden gezet. Hier ook iets over gezegd, maar de ober verzekerde mij dat alle andere tafels gereserveerd zijn. Het heeft geen zin om hier een discussie over te gaan voeren en kies voor mijn geluk en schuif aan een tafel. De curry is absoluut smaakvol. De tussenliggende momenten gebruikt om over de diverse plaatsen in Portsmouth te lezen. Ik denk erover om eind van de week, als lief komt, in Port Solent Marina te liggen. Voordat ik Langstone verlaat zou ik ook nog wel een rondje op het meer willen maken en dan bijv. oversteken naar het 6Nm verderop gelegen Ryde te gaan. Dat wordt dan wel de tweede droogvalervaring...

Oorlogsschip, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport

Oorlogsschip
(klik voor grote foto)

Nog een laatste pint in de bar van de Marina en dan naar bed. De trap af brengt je bij de bar. Het moment dat ik binnenstap, vraag ik me af waar ik terecht ben gekomen. Het lijkt wel alsof dit de bar is voor het nabij gelegen campingpark, want de mensen die hier zitten hebben zo op het eerste gezicht weinig met de nautische wereld. Maar goed ik bestel een bier en kort daarna gooit iemand geld in jukebox. Met het nummer zelf is niks mis, maar het staat een partij hard, dus iedereen gaat harder praten. Van rustig een pint drinken blijft weinig over. De andere zijde van de bar heeft ook een aantal tafels en stoelen en geen loudspeakers. De verhuizing is snel geregeld. Heb ik net een bladzijde gelezen besluit de plaatselijke jeugd om met een Xbox-achtig apparaat gitaar te gaan spelen. Even voor het beeld, daar waar de snaren moeten worden ingedrukt, verschijnt op het tv-scherm. Als je dat dan goed doet krijg je punten. Snap niet zo goed wat het een met het ander te maken. Blijkt dat die tv op een zodanig geluidsniveau staat dat je dus én de Rock-nummers hoort én de nummers uit de immer spelende jukebox. En niemand die op deze kakofonie reageert, tenzij je harder gaan praten als een reactie daar op wilt beschouwen. Dit trek ik niet. Pint meegenomen en naar de boot. Rust, wat is dit een zaligheid.

Geboortehuis Charles Dickens, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport

Geboortehuis Charles Dickens
(klik voor grote foto)

De zondagochtend begonnen met een stukje hardlopen. Bij de barman gevraagd of er iets als een rondje rond het havengebied is, want ik wil een kilometer of tien lopen. Hij legt een route uit, twijfelt nog even of ik dan ergens links of rechts moet gaan, maar het lijkt niet al te ingewikkeld. Om een lang verhaal kort te maken, na 19,8km was ik weer aan boord en heb lekker gelopen, maar ergens heb ik wel een afslag gemist.

Ouderlijk bed en wiegje, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport

Ouderlijk bed en wiegje
(klik voor grote foto)

Bij het hardlopen ook door Portsmouth gelopen en kwam daar het bord met de verwijzing naar het geboortehuis van Charles Dickens tegen. De fiets gepakt en daar naartoe vertrokken. een gevarieerde tocht brengt me uiteindelijk bij de Old Commercial Road waar een stukje rails aan vroeger tijd doet herinneren. Ook de huizen, hoewel opgeknapt, ogen uit de Victoriaanse periode.

Het geboortehuis is, natuurlijk, een museum, rijk geïllustreerd met foto's en inboedel uit de periode dat Charles Dickens daar heeft gewoond, wat maar de eerste vijf maanden na zijn geboorte is geweest. Opvallend vind ik dat de inrichting bij wijze van spreken ook in deze tijd zou passen. De ruimtes zijn allemaal wel een stuk kleiner dan heden ten dage gewoon is. Het maakt wel een warme indruk.

Sterfbank Charles Dickens, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport

Sterfbank Charles Dickens
(klik voor grote foto)

Als ik de drie etages heb bekeken en de verschillende verhalen bij de afgebeelde karakters heb gelezen vertrek ik richting de waterkant waar o.a. het gebouw de Spinaker staat. Om de dorst te lessen beland ik in een pub waar de tennisfinale aanstaat. Er wordt uitbundig geklapt en aangemoedigd. Prima om hier een pint te nuttigen en alle indrukken op me in te laten werken.

De Spinaker Portsmouth, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport

De Spinaker Portsmouth
(klik voor grote foto)

Voor de pub ontstaat ineens de nodige drukte met politie erbij. Blijkt dat er een auto in het water staat. Bij het parkeren te dicht op de waterkant gezet en geen rekening gehouden dat dit een getijdengebied is...

Nog een laatste rondje over het museum terrein en dan bootwaarts. Een heerlijke middag gehad.


Gerelateerde artikelen

Zeilen met Pasen

Zeilen met Pasen

Een zonnige Pasen voorspeld en de boot is net weer te water gegaan en daarmee een mooi......

Lees verder
De 8 Uur van de Oosterschelde

De 8 Uur van de Oosterschelde

8 uur zeilen op de Oosterschelde, zoveel mogelijk mijlen maken over vooraf bepaalde rakken en......

Lees verder
Huiswaarts na drie weken zeilvakantie

Huiswaarts na drie weken zeilvakantie

Nog een mooie zeildag als we van St. Annaland naar Herkingen vertrekken. De vakantie zit er bijna......

Lees verder


 Reacties

 Zijn benieuwd naar uw reactie