Dag door het schone Chichester zwerven


Pagina uit het logboek van Uisge Beatha

 • 4 min.
 • jan 20, 2020
 • jul 6, 2012
 • Logboek
 • Tochten
 • Gregor Gregor
Dag door het schone Chichester zwerven | Rondje Kanaal, Birdham Pool, Solent, Chichester, Vacumi, Solozeilen

Dag door het schone Chichester zwerven

 geplaatst
 • jul 5, 2012

Een zonnige dag voor een rondje door het natuurschone Chichester, op de vouwfiets.

Deel op  


Dag door het schone Chichester zwerven

Het geultje, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Het geultje
(klik voor grote foto)

De naast Birdham Pool gelegen haven is de Chichester Yacht Club, het type jachtclub waar het, gezien de ligging aan de rivier, heel goed toeven is met een pint, maar je eigenlijk wijn moet drinken, in een grijze broek met bijpassend blauw colbert loopt en op hoogtij dagen de gemiddelde leeftijd van het bestuur ruim boven de 65 ligt. Maar, ze hebben er internet, een alleraardigste jonge serveerster en een pint kost slechts GBP3.70

Uitzicht vanuit de Yacht club, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Uitzicht vanuit de Yacht club
(klik voor grote foto)

Nu ik toch een bedrag heb laten vallen, een kleine bloemlezing uit de fraai geïllustreerde Marina Guidevan Birdham Pool:Â

 • het ziet er allereerst zeer strak uit in hoogglanzend papier met veelkleuren druk;
 • het liggeld voor een heel jaar bedraagt tot 10mtr GBP385.00/mtr, van 10.1 tot 12mtr GBP360.00/mtr en boven de 12mtr is het GBP376.00. Het gaat om Lengte Over Alles (LOA);
 • het is mogelijk per winterzeizoen of per zomerseizoen te liggen voor respectievelijk GBP13.54/mtr en GBP36.00/mtr. Dit zijn wel prijzen per maand;
 • als je boot in een grotere box moet liggen, dan betaal je de boxmaat;
 • het tarief per nacht is GBP2,75. Wil je elektra, dan komt er GBP2.50 p/nacht bij;
 • mocht je hier nou voor een paar uurtjes willen liggen, dan kan dat ook, tot 12mtr kost je dag GBP13.28 en ben je langer, dan is het GBP18.89. 's Winters is dat voordeliger.

De conclusie over bootje varen in deze omgeving laat zich raden. Toch, kijk je naar de hoeveelheid boten die er in de Solent liggen, dan zijn dat gigantische aantallen.

Vacumi, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Vacumi
(klik voor grote foto)

Bij vertrek heb ik een aantal cadeautjes meegekregen die ik op de verschillende gevoelsmomenten mag openen. Van de week het pakje "instabiel" opengemaakt en daarin zaten twee . Het is me nog niet gelukt om het glas vastgeplakt te krijgen, maar misschien was ik wat voorzichtig om het rubber uit te scheuren.

Fraai kanaal, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Fraai kanaal
(klik voor grote foto)

Woensdagochtend, het zonnetje schijnt en de temperatuur voelt aangenaam, een tijdje aan het dubben geweest om wel of niet te gaan hardlopen en wel of niet vanmiddag verder te gaan. Het besluit over het hardlopen was snel gemaakt, dat doe ik morgenochtend. Wat betreft het doorgaan realiseerde ik me dat ik verder nog niets van de omgeving heb gezien, anders dat het pad dat de twee marina's met elkaar verbindt. Ik had toch ergens besloten dat het niet ging om prikkertjes neer te zetten? Ik blijf.

De sluiswachter heeft me verteld hoe ik naar het stadje Chichester kan komen, dus fiets ontvouwen en op pad. Steeds weer merk ik hoe blij ik met deze vouwfiets ben; het maakt het zoveel makkelijker om iets van de omgeving te zien, het voegt iets toe aan de vrijheid van de boot.

Chichester Ship Canal, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Chichester Ship Canal
(klik voor grote foto)

Het uitgelegde fietspad is meer een pad voor een cross fiets dan voor een vouwfiets met 14 inch banden. Dit leidt ook tot op een opmerking van een van de tegemoetkomende fietsers, op mountain bike, with that bike it's gonna be quite a challenge. Het is droog en als mijn banden het houden, dan ga ik hier zeker doorheen komen. Ik zag namelijk vanochtend dat er scheurtjes in de achterband zitten. Dit op het boodschappenlijstje voor volgende week... Behalve dat het op het pad aardig doortrappen is, is het ook een prachtig stukje natuur waar het doorheen gaat, de rust, de vogeltjes die fluiten, en het pad is redelijk goed begaanbaar.

Chichester Canal Basin, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Chichester Canal Basin
(klik voor grote foto)

Na een tocht van een goed half uur, wat best lang is op een iets te kleine fiets, kom ik bij het Chichester Canal Basin uit. Naast de nieuwbouw waaraan wordt gewerkt, staat er ook een gebouwtje waar de tijd stil lijkt te hebben gestaan. De aanbieding van vandaag is thee of koffie met cake voor GBP1.50 Hier maar eens een kop thee nemen. Daarbij krijg ik van een dame op leeftijd een kaart van de omgeving en allerlei tekst en uitleg over het stadje/dorpje, welke route ik moet nemen en dat het door stadswal omgeven centrum vier hoofdstraten heeft die vernoemd zijn naar de respectievelijke windrichtingen. Heel overzichtelijk. Gezeten aan het water laat ik dit op me inwerken en besluit dat ik hier de dag wel kan doorbrengen.

Apuldram jachthaven, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Apuldram jachthaven
(klik voor grote foto)

In Chichester de Chichester Cathedral bezocht, een indrukwekkend bouwwerk en rijk gedecoreerd. Buiten de kathedraal heeft de plaatselijke vogelvereniging haar opstelling gemaakt om naar het nest van een torenvalk te kijken. Met het blote oog niet te zien, maar door een van de drie opgestelde kijkers kon ik een van de ouders en het jong zien. Het winkeldeel verre van me gelaten om nog een stukje langs de stadswal te fietsen. Fraai stadje waar het goed toeven is.

Chichester kanaal, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Chichester kanaal
(klik voor grote foto)

Bij het theedrinken ook een andere route voor de terugweg gekregen om zo nog meer van de omgeving te zien. Een route die ook voert door het boerenland en zover mogelijk blijft van de A- en B-wegen. Want ik blijf het fietsen hier een gevaarlijke bezigheid vinden, het is niet altijd duidelijk of je ergens mag fietsen, iets dat ook door de sluiswachter werd bevestigd, maar ook dat ze weinig tot geen ruimte laten en je bij wijze van spreken elke auto kunt aanraken.

Terug aan boord nog even boodschappen gehaald om me daarna in de hangmat te vleien met boek en zon. Hier kan ik het wel tot het eten uithouden.


Gerelateerde artikelen

Wat cijfers over 2019

Wat cijfers over 2019

Enkele cijfers over mijn zeil-, hardloop- en fitnessjaar....

Lees verder
Artikel "Dilemma's bij Solozeilen" door HISWA-RAI geplaatst

Artikel "Dilemma's bij Solozeilen" door HISWA-RAI geplaatst

Geheel onverwacht kreeg ik een heel leuke vraag van HISWA-RAI of zij een artikel van mij mogen......

Lees verder
Opstapper tijdens Rondje Engeland kijkt terug

Opstapper tijdens Rondje Engeland kijkt terug

Het laatste stuk van mijn zeiltocht rond Engeland stapt Roy op in Southampton en kijkt terug op......

Lees verder


 Reacties

 Zijn benieuwd naar uw reactie