Pagina uit het logboek van Uisge Beatha

  • 3 min.
  • apr 22, 2019
  • jul 4, 2012
  • Logboek
  • Tochten
  •  Gregor
Aangekomen in de Solent!

Aangekomen in de Solent!

 geplaatst
  • jul 4, 2012

Heerlijke tocht naar Birdham Pool met een onrustig begin.

Deel op  


Aangekomen in de Solent!

Hard werken, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport

Hard werken
(klik voor grote foto)

Rond 08.30u wakker. Het heeft gehoosd vannacht en zo te horen staat er een stevige wind. Ik merk dat het uitvaren van die rare geul me erg bezighoudt, terwijl het wellicht niet 'meer' is dan strak sturen en zorgen dat de gang erin blijft. Eerst maar eens douchen en een afscheidsontbijt bij Dicky Doo Dinner, in een van de pilots genoemd dat je daar toch wel geweest moet zijn vanwege het heerlijke ontbijt en ongedwongen sfeer. Dus na het douchen (touwtje mee) daar naartoe getogen. Het bevindt zich vlak achter de haven aan de doorgaande weg richting centrum.

de 1 wimpel, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport

de 1 wimpel
(klik voor grote foto)

Er staan drie tafels, tien stoelen, aan de muur hangt een uitgebreid menu met lekkers en de man achter het toonbankje draagt een t-shirt en trainingsbroek. Het toppunt van gastvrijheid zou ik zo zeggen. De bestelling van scrambled eggs, toast, appelsap en thee wordt genoteerd en nog voordat ik goed en wel zit, staat de thee er. Een mok thee met een laagje erop, je weet wel het water dat niet heeft doorgekookt. Maar het smaakt prima, net als de rest van het ontbijt dat ik bij het lezen van de Dailly mail verorber.

Het smaakte prima en na 4GBP te hebben afgerekend loop ik nog een rondje door de stad, ook een beetje om de tijd te doden en te puzzelen hoe ik het dadelijk ga doen, want zowel wind als stroom staat schuin op de kop en drukken me tegen de wal.

Rondkijken met kopje thee, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport

Rondkijken met kopje thee
(klik voor grote foto)

De Amerikaan die achter me ligt is bezig weg te gaan, richting Chichester haven. We kletsen nog wat over de gunstige wind (44ft motorboot) en met enig boegschroefgeweld vertrekt hij. Ik ga de zeilen klaarmaken en de Belgische landvast losmaken. Om 10.45u gooi ik los.

In de geul staat al 1,5kn stroom tegen. Landvasten opruimen, stootwillen naar binnen en ondertussen houdt de stuurautomaat koers. Het kolkt behoorlijk voor me. Helmstok overgenomen en langs de bakboordzijde richting havenhoofd. Inmiddels is de stroom 3kn. Schiet lekker op... Motor ploegt er dapper tegenin en hoewel de boot wel wordt weggezet, is het redelijk goed te doen om BB-wal te houden, iets op te sturen en daarna de geul naar buiten te vervolgen. Eigenlijk ging dat best goed :)

West Pole, Chichester bar, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport

West Pole, Chichester bar
(klik voor grote foto)

12.00u, inmiddels een uur buiten. Er staat een klein 3'tje, het is grijs en miezert. Het idee van de Solent is zon, maar achter me is het land gehuld in de nevel van de opkomende mist.

Rond 13.00u rond ik Selsey Bill. De zee is hier wispelturig, onrustig en stroomt hard. Op enig moment 9knts SOG op de klok, tegen de 3 knopen stroom. Dit gaat best hard en als ik dit doorreken, dan heb ik HW bij de Chichster Bar. Wat ook zo is. I did it again!, en eigenlijk wel een heel lekkere zeiltocht hier naartoe gehad.

Vliegen over het water (Moth), Uisge Beatha, Zeilen, Watersport

Vliegen over het water (Moth)
(klik voor grote foto)

Het aanlopen van Birdham Pool behoeft wel enige aandacht om niet vast te lopen op een van de modderbanken, zeker bij afgaand water... Het is zaak de geul te volgen tot de grote groene paal (boei) met daarop "Birdham Pool". Vanaf daar heel strak sturen op de volgende groene paal en die heel kort aan stuurboord houden. Het kanaal is niet breder dan 8 meter, dus voorzichtigheid is geboden. Gelukkig was een schipper van de naastgelegen haven, die daar naartoe onderweg was, zo vriendelijk mij deze local knowlegde met mij te delen.

Birdham Pool, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport

Birdham Pool
(klik voor grote foto)

Een alleraardigste sluiswachter helpt me. De sluis is groot genoeg voor wel een boot. Nu is mijn ervaring met Engelse sluizen dat ze de deur ruim op een kier zetten en er een bak water in laten lopen. Toch wat moe, vraag ik 'm om het water er rustig in te laten komen. Hij lacht en rustig stijgt Uisge Beatha naar het nieuwe peil. Zorgzaam als de sluiswachter is, vraagt hij of het lukt om tussen palen te liggen. Ik zeg 'm dat me dat wel lukt, maar een plek langs de steiger de voorkeur heeft. Als ik niet tot het weekend blijf liggen, dan mag ik aan de kop van de steiger gaan liggen.

Drukte op Itchenor Reach, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport

Drukte op Itchenor Reach
(klik voor grote foto)

Na het eerste aankomstbiertje en genoten te hebben van de rust en landelijkheid dit dit haventje oogt eens naar het sluiswachtershuisje gelopen om naar het afgaande tij te kijken en te zien waar ik heb gevaren, o.a. Valt behoorlijk droog, mede ook omdat het springtij is. Blijf het een fascinerend verschijnsel vinden.

Gevaren mijlen

Logboek begin571,91 Nm
Logboek eind597,52 Nm
Afgelegde afstand26 Nm

Gerelateerde artikelen

Zeilen met Pasen

Zeilen met Pasen

Een zonnige Pasen voorspeld en de boot is net weer te water gegaan en daarmee een mooi......

Lees verder
De 8 Uur van de Oosterschelde

De 8 Uur van de Oosterschelde

8 uur zeilen op de Oosterschelde, zoveel mogelijk mijlen maken over vooraf bepaalde rakken en......

Lees verder
Huiswaarts na drie weken zeilvakantie

Huiswaarts na drie weken zeilvakantie

Nog een mooie zeildag als we van St. Annaland naar Herkingen vertrekken. De vakantie zit er bijna......

Lees verder


 Reacties

 Zijn benieuwd naar uw reactie