Wikken en wegen en dan naar Dover


Pagina uit het logboek van Uisge Beatha

  • 5 min.
  • jul 17, 2024
  • Logboek
  • Tochten
  • Gregor Gregor
Wikken en wegen en dan naar Dover | Rondje Kanaal, Ramsgate, Dover, Kennismaking, Solozeilen

Wikken en wegen en dan naar Dover

 geplaatst
  • jun 24, 2012

Voordewindse koers met nauwelijks wind verandert in aandewindse koers met 20+knts.

Deel op  


Wikken en wegen en dan naar Dover

Wat ging het tekeer vannacht, boot rolt en trekt aan de lijnen. Dan krijg je het gepiep van de lijnen omdat ze zo droog getrokken zijn. Dus, om 05.30 met een ketel water naar buiten. Dat helpt. Niet veel later gaat het regen. Uiteindelijk om 10.30u uit bed. Just one of those days. Na de eieren met spek uitgebreid het weer bestudeerd op de Navtex, Windguru en Passageweather. Het beeld is redelijk constant. Zie me nog een dag in Ramsgate liggen. Maandag wordt het rustiger en dinsdag loopt het er helemaal uit. Land van uitersten. Heb al wel begrepen dat het in NL niet veel beter is. Gedeelde smart is halve smart.

Na het opruimen van de boot maar eens op de pier gaan kijken. De zee is veel rustiger dan ik zou verwachten o.b.v. het gegier in de haven. Misschien toch de mogelijkheid om vanavond naar Dover te varen; dan heb ik de eerste 15Nm vast gehad. Op de weg terug klop ik bij de buren aan vraag wat hun plannen zijn. Bij een kop thee praten we in de kajuit dat zij nog een dag wachten. Zij hadden anders nu al weg moeten zijn. Langzaamaan lijkt het weer op te klaren en begint bij mij de onrust toe te slaan. Toch gaan? Navtex erbij, het bericht ziet er wel optimistisch uit. Het is een tochtje van een uur of drie. Ja, ik weet, daar kan veel in misgaan. Na de tweede kop thee verhuizen we naar buiten en drinken in de zon ons eerste drankje. Tja, als ik weg wil, dan is dit ook wel de laatste. Tegen de tijd dat mijn bier op is, heb ik besloten bij de havenmeester mijn portemonnee om te keren. Ik heb dan in ieder geval mijn handen vrij.

Bij de havenmeester werd ik wel verrast dat hij zich de naam van mijn boot herinnerde. Ik vraag nog of hij een whiskey drinker is, maar nee, hij herinnert het zich van een eerdere keer dat ik er heb gelegen. We kletsen nog wat en ik zou verwachten dat hij als local iets over het weer kan zeggen, maar verwijst naar de hetgeen er op het raam hangt. Over een uur komt er een nieuwe.

Vertrek Ramsgate, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Vertrek Ramsgate
(klik voor grote foto)

Ik ga de boot klaarmaken om te kunnen vertrekken. Route erin gezet, tassen e.d. vast, weerbericht nog eens nagelezen: afnemende wind uit ZW-richting en ruimend, 4-5bft. Dat is te doen, behalve dat het voor een deel ook tegen gaat worden.

Pak aan en de hele massa lijnen beginnen los te maken. Ondertussen afscheid nemen van de buren en wensen elkaar een voorspoedige tocht. Ik vraag nog wel of zij het prettig vinden te horen als ik in Dover lig, en krijg hun 06-nummer.

Geholpen met het losgooien vaar ik naar de binnenhaven om het grootzeil te hijsen. Dat blijf ik alleen een klus vinden, boot op koers houden, aan een val trekken, bijsturen en ondertussen alle bekijks vanaf andere boten. Met het zweet op mijn rug ga ik uiteindelijk zitten en roept Port Patrol Ramsgate op met het verzoek eruit te mogen. Buiten de havenhoofden leg ik de boot op koers en zit te genieten van een heerlijke avond zeilen. Ondertussen wel de donkere wolken gezien die zich aan het samenpakken zijn. Hier volgt dan ook een behoorlijke stoot wind uit. Grootzeil een beetje vieren waardoor de wind uit de zeilen wordt geloosd is het goed te houden.

Gemiste bui, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Gemiste bui
(klik voor grote foto)

Geheel onverwacht belt mams. Niet direct in de gelegenheid op te nemen, bel ik terug en hoor dat ze met haar telefoon aan het stoeien was. Een sms sturen lukt nog niet helemaal. Wel fijn om even haar stem te horen.

Als de bui is overgetrokken dient zich verderop de volgende aan, maar mijn inschatting is, dat die voor me langs gaat. De wind is ondertussen terug tot een paar knopen. Na een uurtje zet ik de motor bij omdat de snelheid over de grond nog maar 3,2kn bedraagt. Heb al wel iets stroom mee.

Met Dover in zicht begint ook de wind aan te trekken en heb ik 'm nu pal op de neus. Fijn, wind tegen stroom. De golven liegen er niet om en stuiterend banen we ons samen een weg door het water. Een paar jaar geleden heb ik dit ook bij Dover meegemaakt, alleen was het toen een graad of 8 warmer en scheen de zon volop. Nu is het door bikkelen, beetje naar de kust kruipen in de beschutting van het land. Over stuurboord ligt ze comfortabeler dan over de andere zijde. Gestaag vorder ik, net als de Engelsman die ook aan het kruizen is naar Dover.

Dover, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Dover
(klik voor grote foto)

Iets meer dan een mijl voor de haveningang roep ik Port Patrol Dover op om me te melden en krijg door dat ik de oostelijke ingang in mag, maar dat bootje dat eraan komt voor moet laten gaan en of ik zoveel als mogelijk noordelijk wil houden. dit brengt me tot vlak onder de pier van de haven in rustig water en zo heb ik de gelegenheid om de fok in te rollen, lijnen en stootwillen klaar te leggen en te wachten op het moment dat het passagiersschip binnen is. Als ik word opgeroepen krijg ik te horen dat ik zoveel als mogelijk noordelijk moet houden en naar binnen mag. Eenmaal binnen, opruimen en richting haven en een gevoel van trotsheid overvalt me dat ik het weer heb gehaald.

Binnenhaven Dover, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Binnenhaven Dover
(klik voor grote foto)

Het aanleggen aan zo'n vingersteiger met de wind dwars van de steiger af en zonder hulp blijf ik een klus vinden. Zeker als het lijn werpen om een kikker op de steiger ook mislukt. Gelukkig aan beide kanten stootwillen. De boot aan bakboord blijft zo onbeschadigd. Zodra ik klaar ben komt er een Zweed naar buiten met zijn laptop die hij aan het ronddraaien is. Hij vertelt dat hij met zijn broer aan het Skypen is en hij hem zo de omgeving wil laten zien. Zij blijken de boot net drie weken geleden in Poole te hebben gekocht en nu onderweg te zijn naar Zweden. Lekker tochtje voor de boeg. Hij vertelde ook dat hij alle rode diesel aan een visser had verkocht omdat zij langs België gaan en hij had begrepen dat rode diesel daar niet mag. De verhalen hierover zijn dubbel, maar het blijft raar dat je in de Engelse havens alleen rood kunt krijgen, maar dat je maar moet zien wat je dan verder doet, als je in België het maar niet aan boord hebt. Zij, de buren, zijn dus met jerrycans heen en weer gaan lopen tot ze 130ltr diesel in de tank hadden.

Bijkomen met heerlijke oude muziek op BBC 2, echt genieten zeker als daar een biertje bij is om een geslaagde tocht. Nog een stukje schrijven en wordt geraakt door het nummer My Way van Frank Sinatra. Bedtijd. Morgen om 07.45 CEST op weg naar Eastbourne...

Gevaren mijlen

Logboek begin462,02 Nm
Logboek eind478,30 Nm
Afgelegde afstand16 Nm

Gerelateerde artikelen

Vanuit Burnham on Crouch naar Ramsgate Crossing Thames Estuary

Vanuit Burnham on Crouch naar Ramsgate Crossing Thames Estuary

Het is ook in deze haven gelukt om weer een klus aan de boot te hebben, omkleed met een leuk......

Lees verder
Met moeite weg uit Southwold richting Burnham on Crouch

Met moeite weg uit Southwold richting Burnham on Crouch

Er zijn van die vertrekken die minder makkelijk zijn en je dat dan eigenlijk de hele tocht met je......

Lees verder
Southwold-Getij-en een blauwe romp

Southwold-Getij-en een blauwe romp

Southwold, een mooi landelijk plaatsje waar een delivery skipper zijn boot niet kan aanleggen....

Lees verder


 Reacties

 Zijn benieuwd naar uw reactie