Wederom verwaaid in Brighton


Pagina uit het logboek van Uisge Beatha

  • 2 min.
  • jun 15, 2024
  • jul 1, 2012
  • Logboek
  • Tochten
  • Gregor Gregor
Wederom verwaaid in Brighton | Rondje Kanaal, Brighton, Windvaan, Solozeilen

Wederom verwaaid in Brighton

 geplaatst
  • jun 30, 2012

Zonnige maar nog steeds stormachtige dag in Brighton.

Deel op  


Wederom verwaaid in Brighton

Om 4.30 door de storm wakker. Dat wordt een andere dag in Brighton, boot rolt en trekt aan de landvasten. Heb last van mijn kies. Aspirine erin en terug te kooi om nog een paar uur te slapen. En zoals sommigen weten, dat valt voor mij niet mee...

Als ik tegen een uur of 10 gedoucht ben, is het wel opgeklaard, maar staat er nog steeds een straffe wind, vlaggetjes staan recht je hoort de wind gieren. Straks langs de boulevard kijken hoe het er daar uitziet. Na het ontbijt mijn adresgegevens bij de buren afgeven voor eventueel een sextant voor mijn cursus waar ik in het najaar aan begin: astronavigatie. Word aan boord uitgenodigd en kletsen over bootjes en hoor het verhaal hoe hij m.n. deze boot heeft gebouwd en de voordelen van de windvaan die erop zit. Een uit de categorie lichtgewicht. Hier praten we nog een poosje over door omdat het ook wel een van de dingen is die op mijn verlanglijstje staat, maar ik wil niet zo'n kolos aan de spiegel hebben hangen en deze is de compactheid zelve. Blijkt ook zelf ontworpen en gebouwd. Daarover gesproken laat ik de naam van LdP vallen. Een blik van herkenning is het gevolg. Kleine wereld.

Zelfgebouwde windvaan, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Zelfgebouwde windvaan
(klik voor grote foto)

Terug aan boord artikel afschrijven en naar het weerbericht luisteren. Onderwijl staat de marifoon op CH16 aan en vang ik flarden op van gesprekken over reddingsoperatie:

13:40 CEST Op de VHF een schip dat ontmast is met 7 mensen aan boord, een Dehler. Gevraagd om een vuurpijl bij de hand te hebben voor het geval de helikopter hen niet kan vinden. Een lifeboat is ook onderweg. Hoor helaas alleen Solent Coast Guard. Al luisterend komt er ook een bericht over een Swan 44 waar een gewonde aan boord is, hoofdwond. Giek? Anderszins gevallen of gestoten? Ook daar is de helikopter naar onderweg.

Als ik dit zo hoor, dan lopen ook de rillingen over mijn rug. In de verschillende pilots wordt ook gewaarschuwd voor de lobster pots, korven waar kreeft in wordt gevangen en de lijnen die makkelijk in de schroef kunnen komen. 's Avonds hoor ik ook op de marifoon dat dit bij een schip is gebeurd en de kustwacht er naartoe moet om assistentie te verlenen.

's Middags naar het centrum van Brighton gewandeld, want daar is het prima weer voor. Het zonnetje schijnt, aangename temperatuur en nog steeds veel wind. Natuurlijk in de plaatselijke pub met een maritieme naam een pint genuttigd alvorens via de supermarkt terug naar de boot te gaan. Koken (nasi), lezen, poosje met lief op Skype, nog wat lezen en dan is het alweer bedtijd. Het is alleen maar harder gaan waaien en de voorspelling is er niet een om heel vrolijk van te worden.


Gerelateerde artikelen

Vanuit Burnham on Crouch naar Ramsgate Crossing Thames Estuary

Vanuit Burnham on Crouch naar Ramsgate Crossing Thames Estuary

Het is ook in deze haven gelukt om weer een klus aan de boot te hebben, omkleed met een leuk......

Lees verder
Met moeite weg uit Southwold richting Burnham on Crouch

Met moeite weg uit Southwold richting Burnham on Crouch

Er zijn van die vertrekken die minder makkelijk zijn en je dat dan eigenlijk de hele tocht met je......

Lees verder
Southwold-Getij-en een blauwe romp

Southwold-Getij-en een blauwe romp

Southwold, een mooi landelijk plaatsje waar een delivery skipper zijn boot niet kan aanleggen....

Lees verder


 Reacties

 Zijn benieuwd naar uw reactie