Blog categories

BACK
23 jun 2012 |
Logboek, Tochten,  |
Gregor
2 reacties | 1590 keer bekeken. | Leestijd: 3 min.

Nog een dag verwaaid in Ramsgate

Bekijks op een vouwfiets en momenten van alleen zijn.

Onrustig geslapen, veel wakker geweest en het gevoel alsof ik in een schommel heb geslapen. Misschien toch mijn hangmat maar in de kajuit ophangen als het zo blijft waaien. Ontbijten en daarna op onderzoek uit waarom de lader de accu's nauwelijks laadt, of beter ontlaadt. Van de buurman een zuurweger geleend en dat was wel duidelijk: opladen. Ja, die wetenschap had ik al. Na het nodige puzzelen de lader, type Sterling, helemaal spanningsvrij gemaakt, dus zowel 230v als de accuklemmen, en weer aangesloten. Resultaat: laden met 28A. Het lijkt wel alsof er Windows software inzit. Vooralsnog opgelost.

De volgende Mc Gyver-klus had zich ook aangediend, nl. hoe ga ik de windtransducer repareren? Eerst de staaf maar eens doorgezaagd. Geen idee wat ik dan ga tegenkomen, maar dat blijken niet meer dan twee draadjes te zijn. Nu op zoek naar een pijpje dat ik over de beide afzonderlijke delen kan schuiven om zo een nieuwe verbinding te maken. Mooi moment om mijn fietsje uit te gaan proberen. Oja, links fietsen!

Bij een van de bedrijfjes onder de bogen aan de haven heb ik geluk, hij is open en bereid om met me opzoek te gaan naar een passend pijpje. Zijn vader wordt er regelmatig woordelijk bijgehaald; het is net de winkel van Malle Pietje zoveel staat en ligt er. Zelf ook maar eens gesnuffeld en zie een koperen pijp staan. Gewapend met een schuifmaat constateer ik dat deze moet passen. Ik laat mijn vondst zien en de zoon vraagt waar ik die vandaan heb. Zoeken is niet mijn sterkste kant, maar dit gaat me dan wel weer aardig af. Na een GBP te hebben afgerekend en beloofd te hebben dat ik niks tegen zijn vader zeg noch de knelkoppeling die erop zit teruggeef vertrek ik. Ik word lachend nagekeken en krijg complimenten over mijn fiets. Met een smile van oor tot oor fiets ik Ramsgate in op zoek naar kaarten en postzegels.

Het vragen naar overzeese postzegels is blijkbaar bijzonder, want pas na de derde winkel heb ik succes. Hier krijg ik van een van de locals een verhaal dat ik de kaarten in een enveloppe moet doen omdat ze anders niet gaan aankomen. Mijn ervaring is anders. Ik ga het meemaken.

Tijd om mijn eerste pint te nemen. Dit doe ik bij de Mariners Bar, een gezellig aandoende pub waar je ook op je gemak kunt zitten. Ik schuif aan een tafel en schrijf mijn kaarten. Iets dat me zwaar valt. Pfff, wat een klus, niet zozeer het schrijven als wel wat het oproept. Om mijn gedachten te verzetten bestel ik een volgende pint en begin aan een routeplan voor de tocht naar de volgende haven. De huidige voorspellingen maken een lange tocht weinig tot niet aantrekkelijk. Dover is 15Nm, maar een haven verder wordt ineens wel een heel lange tocht. Dicht onder de kust blijven, rif steken en zonodig de motor een beetje bij om hoogte te winnen bij de zuidwestelijke wind die er de komende dagen staat. Aardige Engelse uitspraak:

A gentleman never sails towards wind

Terug bij de boot begonnen om het pijpje op maat te maken en na een poosje klussen en wat suggesties van de buurman constateer ik dat het geheel stevig in elkaar zit, het nog wat verf nodig heeft en een nieuw schoepenrad. Deze laatste is nog wel leverbaar. Eens uitzoeken of ik deze bij een haven kan laten afleveren.

Uisge Beatha, Zeilen, WatersportIS15 gemaakt?(klik voor grote foto)

Eind van de middag aan boord bezig om het vervolg van de tocht voor te bereiden. Toevallig spreek ik Rainier op de chat en kletsen wat over de havens na Ramsgate en wat de voors en tegens zijn. Met de huidige weersverwachting is Dover al best een klus en verder zit er de komende dagen niet in. Rye zou een optie zijn, ware het niet dat de haven helemaal droogvalt, ik zuinig ben op de prachtige onderzijde..., en het ook meteen een claim legt op de tijd waarop je verder zuidwaarts kunt. Dit heeft met het moment waarop je de haven uit kunt en hoeveel tijd er dan nog is dat je stroom mee hebt richting het zuiden. Dan zou het beter zijn om naar Dover te gaan, daar te wachten op een gunstig moment en dan naar Eastbourne te gaan. Ramsgate - Eastbourne is 65Nm en vanuit Dover is het 50Nm. Of het wel of niet binnen een tij te doen is, hangt ook af van de windsterkte en windrichting. Voorlopig is die zuidwest. Het weerbericht op de Navtex tot zondagochtend 03.00u:

Humber, Southwest 5-6, later decreasing 4-5, first risk shower, rain later. Good, later moderate to poor in precipition. Waveheigt 2.0-2.5 meter, decreasing around 1.5 meter.

De avond aan boord doorgebracht en afleiding gezocht op het Zeilersforum waar ik dit Brugwachter vertelt artikel las en dubbel heb gelegen van het lachen. Verder het routeplannetje gemaakt waar ik vanmiddag aan was begonnen voor de komende dagen. Ondertussen is de wind behoorlijk afgenomen, dus eigenlijk dient zich nu wel een moment aan om te gaan...slapen.

Deel deze pagina


Reacties

Op dit artikel zijn nog geen reacties... Laat als eerste een reactie achter!

Klik om op dit artikel te reageren.
 Voeg een beoordeling toe voor deze reactie 
Opmerking titel:
Uw naam:
Uw E-mail adres:
Houd mij op de hoogte van nieuwe reacties op deze pagina:
Uw waardering:

This is a captcha-picture. It is used to prevent mass-access by robots. (see: www.captcha.net)
 

Deel deze pagina

Vraag of opmerking?

This is a captcha-picture. It is used to prevent mass-access by robots. (see: www.captcha.net)