Dagje zwerven door Brighton


Pagina uit het logboek van Uisge Beatha

  • 3 min.
  • jan 20, 2020
  • Logboek
  • Tochten
  • Gregor Gregor
Dagje zwerven door Brighton | Rondje Kanaal, Brighton, Vouwfiets, Littlehampton, Solozeilen

Dagje zwerven door Brighton

 geplaatst
  • jun 29, 2012

Rustdag of verwaaid liggen in Brighton?

Deel op  


Dagje zwerven door Brighton

Het idee om vandaag weg te gaan, dat kan ik laten varen. In de haven giert het van de storm, ondanks dat de windmeter maar 9knts aangeeft. De MetOffice geeft 19-21knts met vlagen tot 33knts. Voor mij geen weer om tegen de wind in naar bijv. Littlehampton te hakken. Daarom fiets opgetuigd en richting stad; tot op heden niet meer gezien dan het havencomplex.

Grondzee, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Grondzee
(klik voor grote foto)

Het zonnetje schijnt en het is lekker om er op de fiets op uit te gaan. Voor mij is niet altijd even duidelijk waar ik wel / niet mag fietsen. Zo gebeurt het dus dat ik op een weg terecht kom waarvan ik toch na een paar minuten denk dat ik hier niet hoor. Dan zie ik verderop fietsers. Toch wil ik van deze weg af; de auto's rijden veel te dicht langs me heen. De route langs de zeezijde is een stuk rustiger en geeft meteen een aardig beeld.

Boulevard Brighton, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Boulevard Brighton
(klik voor grote foto)

Fietsend over de boulevard gaat een deel van de conference "Een avond aan zee" van Paul van Vliet door me heen, en dan in aangepaste vorm: "Brighton, eens een Koningin van een badplaats, thans een Keizerin van een patatplaats". Overal etende mensen, schoolkinderen die op een opdracht zijn uitgestuurd lopen met invulformulieren.

Na een wandeling over de Boulevard, welke wat weg heeft van de Boulevard van Scheveningen: gokhal, een mierzoete lucht en mensen die in ligstoelen van de zon genieten, tijd om zonder plan door het stadje te fietsen, typisch Engels aandoend. Het enige plan is om ergens een glas te nuttigen. Het weemoedige van gisteren is wat weggezakt en nog wat in gedachten stap ik een pub in en bestel een half pint. Het is nog vroeg op de dag.

Na wat gepuzzeld te hebben over het vervolg van mijn tocht verlaat ik de pub. Eigenlijk wil ik zo snel mogelijk uit Brighton weg en Littlehampton als tussenstop voordat ik de Solent inga. Het duurt nog even voordat lief aan boord komt en kijk er naar uit om samen door de Solent te zeilen. Er is daar zoveel te zien.

De verzekering heeft gebeld over de schadeafhandeling van mijn auto. Ik baal er nog steeds van dat deze total loss is. Het bedrag is inmiddels vastgesteld en nu gaat er gesteggeld worden over de verhaalschade. Ben heel benieuwd hoe dat gaat omdat de politie betrokken was in het ongeluk. Hoewel niet mijn schuld, ben ik er nog niet zo zeker van dat ook alle overige kosten verhaald kunnen worden. Nu eerst maar eens zien hoe ik hieruit ga komen. Gelukkig een garage die veel zorg voor me uit handen neemt (Reclameblok: De Binnenstadgarage te Den Haag)

Vergane glorie, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Vergane glorie
(klik voor grote foto)

Op de terugweg een bezoek aan het visserijmuseum gebracht, een ruimte met twee kamers waar artikelen uit vroeger tijd uitgestald liggen en krantenartikelen de activiteiten laten zien van de plaatstelijke zwemvereniging, die ook 's winters zwommen. Leuk om dat stukje nostalgie te zien en lezen.

Bij terugkomst eerst maar eens hardlopen. De boot die achter me ligt zijn bekenden in deze omgeving en doen me de suggestie om oostelijke richting te lopen omdat daar een vlak beton wegdek is aangelegd langs de krijtrotsen. Een mooi stuk van een kilometer of 5. De terugweg neem ik bovenlangs om zo ook aan wat heuveltraining toe te komen. Overigens best een zware klus omdat het almaar steiler aan het worden is in dit gebied.

Mijn mailwisseling met Spectra Marina lijkt zijn vruchten af te werpen, want inmiddels kan ik ook op mijn Mac het internet op, iets dat me een hoop gesleep met files enzo scheelt. keep fingers crossed.

Haveningang Brighton, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Haveningang Brighton
(klik voor grote foto)

Eenmaal gedoucht word ik uitgenodigd om bij de buren aan boord te komen voor tips over het nog te komen vaargebied. Het Zeeuwse echtpaar brengt al vele jaren met elkaar op zee door en hebben hun huwelijksreis, zo'n dertig jaar geleden, zeilend over de oceanen doorgebracht. De verhalen zijn kleurrijk en de glinstering spreekt uit hun ogen. Krijg de nodige tips om wat voordeliger in het gebied te kunnen overnachten, maar ook dat de Scilly's een prachtig gebied zijn, maar wel met rustig weer naartoe varen en verblijven omdat het anders erg oncomfortabel wordt. Zeker met de Olympische Spelen in Weymouth op komst kan het ook nog wel eens een overweging zijn om eerder naar Frankrijk over te steken. Heb nog even om daar over na te denken en dat verder af te stemmen.

Tegen 21.45u terug naar mijn eigen boot om te eten en een stukje te schrijven. De wind is al behoorlijk afgenomen en als dat aanhoudt, dan zou ik morgen om 06.30 CEST naar Littlehampton kunnen. Inloop HW-2 tot HW+1,5.


Gerelateerde artikelen

Wat cijfers over 2019

Wat cijfers over 2019

Enkele cijfers over mijn zeil-, hardloop- en fitnessjaar....

Lees verder
Artikel "Dilemma's bij Solozeilen" door HISWA-RAI geplaatst

Artikel "Dilemma's bij Solozeilen" door HISWA-RAI geplaatst

Geheel onverwacht kreeg ik een heel leuke vraag van HISWA-RAI of zij een artikel van mij mogen......

Lees verder
Opstapper tijdens Rondje Engeland kijkt terug

Opstapper tijdens Rondje Engeland kijkt terug

Het laatste stuk van mijn zeiltocht rond Engeland stapt Roy op in Southampton en kijkt terug op......

Lees verder


 Reacties

 Zijn benieuwd naar uw reactie