Pagina uit het logboek van Uisge Beatha

  • 5 min.
  • apr 22, 2019
  • jun 11, 2012
  • Zeilen
  • Logboek
  •  Gregor
40 Mijl van Bru

40 Mijl van Bru

 geplaatst
  • jun 11, 2012

Het eerste lustrum van de 40 Mijl van Bru gevaren. Eindresultaat is weleens beter geweest.

Deel op  


40 Mijl van Bru

Vrijdag bij Hagoort Sails eerst mijn nieuwe Code 0 opgehaald. Wat een gaaf gezicht om het zeil uitgespreid te zien liggen en dan in het midden het mooie logo van e-Factiver BV erop. Over het logo, lof hoe mooi het is, maar ook dat het een enorme klus is om het erop te krijgen. Maar goed, het staat er wel op! Nu is dit ook het eerste rol systeem dat met een losse furler werkt. Nu bleek dat de anti-twist lijn, de lijn die in het voorlijk van het zeil zit, een oog heeft dat niet in de geplande 90mm furler past en daarom is er een 120mm furler opgegaan. Het voordeel is, dat het indraaien een stuk lichter gaat. Met de succeswensen van Martin vertrek ik via huis richting boot om daar alles klaar te maken voor de wedstrijd van morgen.

In Herkingen boot ingepakt, briefje bij de havenmeester voor afwezigheid ingevuld en al motorend richtig Bruinisse. Met de stuurautomaat erop het half uurtje van de overtocht gebruikt om de boot klaar te maken voor morgen: genakerschoten klaarleggen, rolfokhoes eraf, stootwillen eraan, beetje bijsturen om tussen de Mosselbank door te komen en eenmaal in de haven naast een andere Hanse afgemeerd. Tijd om spullen op te halen, startnummer 158 (Tour BRU 5 Oranje) aan de reling te maken en de baan in de laptop te plotten.

Zaterdag 02 juni 2012

Het is vijf uur als er een spreekwoordelijke olifant over mijn boot stampt. Het schijnt toch erg moeilijk te zijn een beetje zachtjes te doen, ongeacht het tijdstip. Dit begon gisterenavond al toen er nog drie boten naast me kwamen liggen en er een soort polonaise over de boten werd opgevoerd. Blijf nog even liggen om daarna toch op te staan, het zonnetje te zien schijnen en een douche te nemen. Op tijd bij het palaver waar een gezellige drukte heerst. De bekende Zeeuwse bolus is vervangen door een warm worstenbroodje. Ook lekker. Vraag me af of er een andere sponsor is.

Het palaver laat nog even op zich wachten, maar dan komt de voorzitter op krukken naar voren om ons allen welkom te heten. Daarna is het woord aan de wedstrijdleider. Na vijf jaar klinkt zijn verhaal bekend in de oren. En beloven plechtig om er een veilige wedstrijd van te maken; bij eventuele protesten zal de sportiviteit ook een rol bij beoordeling spelen. Niet helemaal duidelijk welke wedstrijdregel dan wordt gehanteerd. Tijd om, gewapend met doos met lekkers, terug te gaan naar de boot. Arjen is inmiddels gearriveerd.

We hebben nog een poosje voor de start. Die tijd gebruiken we om de Code zero aan te slaan en uit te proberen. Wel aardig om een nieuw zeil in een wedstrijd uit te gaan proberen, maar als het eenmaal staat, ziet het er wel heel strak uit met het zonnetje schijnend door het logo van e-Factive BV.

Code Zero, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport

Code Zero
(klik voor grote foto)

Langzaamaan schuiven we richting startgebied. Er staat nauwelijks wind, 3-5knts. Niet een wind waar ik bij gebaat ben, zeker gezien mijn rating en de klasse waar ik ben ingedeeld gaat dit een heel lastig zo niet onmogelijk verhaal worden.

De eerste general recall is een feit en daarmee schuiven alle starts 10min. op. Dit moet niet te vaak gebeuren; heb vanavond een etentje waar ik ook op tijd wil zijn... De rest van de starts zijn er geen terugroepen meer. Wij zijn ondertussen aan het puzzelen waar te starten; de baan ligt niet haaks op de wind waardoor een start bij het startschip ongunstiger is. Op basis van de voorgaande starts zien we nagenoeg alle boten logischerwijs bij de bovenboei vertrekken. Na enig overleg besluiten we bij het startschip te starten via een dipstart. Dit betekent dat we over de startlijn zijn voor het startsignaal, ons laten terug vallen en voor het startsignaal ook voor de startlijn zijn om er op het het geluidssignaal direct weer overheen te kunnen. voor ons werkt dit omdat we vrije wind hebben en er weinig wind staat woordaar de boot ook goed stil gehouden kan worden. Het plan werkt goed uit en we zijn in de voorhoede weg.

Meteen wordt duidelijk dat de lichte boten in het voordeel zijn; met het minste briesje lopen ze op ons uit. De wind is weinig standvastig als het om de richting gaat. De geplande Code Zero wordt vervangen door de genaker en weer terug geruild voor de code 0 als de wind toch weer gedraaid blijkt te zijn.

Ontspannen..., Uisge Beatha, Zeilen, Watersport

Ontspannen...
(klik voor grote foto)

We proberen onze positie in het veld te behouden en zolang we in de ruimere koersen zitten, doen we dat best goed. Echter de wind is weinig standvastig en ter hoogte van Veermansplaat moeten we gaan kruisen en worden we langzaamaan ingelopen.

Onderweg tussen de Archipel en Stampersplaat ontstaat er een BB / SB-situatie met een Spirit 28 (Loftlooper). Wij liggen over BB en zijn van mening dat er aan SB-zijde van de tegenstander voldoende ruimte is om te weg te vallen, ook al zit hij buiten de vaargeul. Hij weigert echter ondanks herhaald aanroepen ruimte te geven, in welke vorm dan ook. Het enige Duitse antwoord dat we krijgen is, dat er geen overlap zou zijn, een regel die totaal niet ter zake doende is en houdt koers. Feitelijk aanleiding voor protest. Ik kies eieren voor mijn geld en boos we gaan overstag, maar verbazen ons ook over de slechte regelkennis.

Boven de Archipel maken we een slag in westelijke richting om daarna richting Brouwershaven te gaan. Hier raken we enigszins verward over de koers die het veld vaart en de koers naar de boei. We trekken ons eigen plan en begrijpen later dat de diepgang voor diverse boten een rol heeft gespeeld in de te varen koers.

Onder genaker, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport

Onder genaker
(klik voor grote foto)

Het laatste rak gaan we in, de wind trekt aan en de genaker gaat omhoog. De wind komt boven de 10knts en dan begint de boot te lopen. Met de genaker erop doen we makkelijk ruim 6,5knts en dat helpt om sommige van de tegenstanders in te lopen. Onze verbazing is groot als we midden op de Grevelingen het hele veld doodstil zien liggen. Bizar gezicht. We kruipen richting de groene tonnenlijn omdat daar nog wat wind zit, hoewel niet veel. Vanuit een mooie snelheid vallen wij halverwege het veld ook stil. Vanwege de draaiende wind wisselen we de genaker voor de Code 0. Ook dit mag niet baten. Bij een zuchtje wind proberen we in het windgebied te komen. Zou het zo in de doldrums zijn? Op het water is goed te zien waar de wind zich bevindt, hoe daar te komen? Op de marifoon volgt een bericht van de wedstrijdleiding dat de uiterste finishtijd verschuift van 17.00u naar 18.00u. Weinig hoopvol en de eerste boot start de motor. We overleggen hoelang we dit willen volhouden, wetend dat ik nog een afspraak elders heb. We besluiten te wachten.

Bijna windstil, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport

Bijna windstil
(klik voor grote foto)

De wind trekt weer iets aan de lichte boten lopen weg uit het veld en het duurt nog even voordat wij ervan profiteren, maar dan kunnen ook wij snelheid maken. Het is een utopie te denken dat we het veld nog inlopen en we moeten nog flink knijpen om binnen de lijn naar het finish-schip te blijven en zijn dan ook erg blij als de pijniging om 17.10u is afgelopen. Aftuigen en richting haven terwijl de wind verder aan het aantrekken is. Duidelijk is al wel dat dit hele lichte weer niet ons weer is.

De lijst met uitslagen is via deze link op de site van de 40 Mijl van Bru te vinden. Wij staan er ook op, ergens onderaan...

Afsluitend wel lekker gezeild en veel kunnen experimenteren met de Code Zero, een heel fraai zeil. Volgend jaar een nieuwe kans.

Gevaren track


Gerelateerde artikelen

Zeilen met Pasen

Zeilen met Pasen

Een zonnige Pasen voorspeld en de boot is net weer te water gegaan en daarmee een mooi......

Lees verder
De 8 Uur van de Oosterschelde

De 8 Uur van de Oosterschelde

8 uur zeilen op de Oosterschelde, zoveel mogelijk mijlen maken over vooraf bepaalde rakken en......

Lees verder
Huiswaarts na drie weken zeilvakantie

Huiswaarts na drie weken zeilvakantie

Nog een mooie zeildag als we van St. Annaland naar Herkingen vertrekken. De vakantie zit er bijna......

Lees verder


 Reacties

 Zijn benieuwd naar uw reactie