Roestpitjes verwijderen


Pagina uit het logboek van Uisge Beatha

  • 1 min.
  • jul 16, 2019
  • General
  • Onderhoud
  •  Gregor
Roestpitjes verwijderen

Roestpitjes verwijderen

 geplaatst
  • mei 6, 2012

Na de afgelopen winter op verschillende plaatsen roestpitjes.

Deel op  


Roestpitjes verwijderen

Het dek en aluminium voetrail hebben op verschillende plaatsen van die kleine roetspitjes zitten. Mogelijk stukjes staal die op het dek zijn neergekomen en zich in het polyester hebben vastgezet. Met je nagel haal je ze vrij makkelijk weg.

Enig zoeken leerde dat Oxaalzuur of onweringswater ook zou moeten werken. Gelukkig had ik dit nog in poedervorm liggen om te proberen voor het verwijderen van de gele aanslag. Met een mengverhouding van 1:10 een beetje aangemaakt en aangebracht met een sproeier (plantenspuit). Dit een 20minuten laten intrekken, vervolgens met zeer ruim water schoonspoelen en de pitjes waren verdwenen. Nu ben ik geen chemicus en heb geen idee wat er op microniveau met het poyester dan wel met de ijzerdeeltjes is gebeurd. Feit wil dat de pitjes weg zijn.Â

Neveneffect was op het teak zichtbaar. Op een aantal plaatsen was het Oxaalzuur ook op het teak gekomen en op die plaatsen kleurde het teak licht. Het leek wel schoon te worden. Ook hier met ruim water het teak schoongespoeld en er was een duidelijk verschil zichtbaar tussen de verschillende teakdelen.

Bij de verfwinkel twee flessen Oxaalzuur gehaald, in de plantenspuit gedaan (wel een met een drukpomp) en dek en teak ingesproeid. Het resultaat is dat de roestpitjes zo goed als weg zijn, ook van het aluminium en het teak er weer fris uitziet.


Gerelateerde artikelen

Eindelijk op weg van Lossiemouth naar Cromarty

Eindelijk op weg van Lossiemouth naar Cromarty

Rond Engeland zeilen begint iets weg te krijgen van rond Engeland motoren. Aanvankelijk zeilend......

Lees verder
Eerste bezoek aan een whiskydistilleerderij

Eerste bezoek aan een whiskydistilleerderij

Lig een soort van verwaaid in Lossiemouth, wacht op beter weer, soms alleen en breng mijn eerste......

Lees verder
Rustig tegen de kademuur in Lossiemouth

Rustig tegen de kademuur in Lossiemouth

Een paar dagen tegen de kademuur in Lossiemouth gelegen, tijd voor mezelf en om de omgeving te......

Lees verder


 Reacties

 Zijn benieuwd naar uw reactie 

Visual Captcha