Pagina uit het logboek van Uisge Beatha

  • 1 min.
  • mrt 18, 2019
  • General
  • Onderhoud
  •  Gregor
Roestpitjes verwijderen

Roestpitjes verwijderen

 geplaatst
  • mei 6, 2012

Na de afgelopen winter op verschillende plaatsen roestpitjes.

Deel op  


Roestpitjes verwijderen

Het dek en aluminium voetrail hebben op verschillende plaatsen van die kleine roetspitjes zitten. Mogelijk stukjes staal die op het dek zijn neergekomen en zich in het polyester hebben vastgezet. Met je nagel haal je ze vrij makkelijk weg.

Enig zoeken leerde dat Oxaalzuur of onweringswater ook zou moeten werken. Gelukkig had ik dit nog in poedervorm liggen om te proberen voor het verwijderen van de gele aanslag. Met een mengverhouding van 1:10 een beetje aangemaakt en aangebracht met een sproeier (plantenspuit). Dit een 20minuten laten intrekken, vervolgens met zeer ruim water schoonspoelen en de pitjes waren verdwenen. Nu ben ik geen chemicus en heb geen idee wat er op microniveau met het poyester dan wel met de ijzerdeeltjes is gebeurd. Feit wil dat de pitjes weg zijn. 

Neveneffect was op het teak zichtbaar. Op een aantal plaatsen was het Oxaalzuur ook op het teak gekomen en op die plaatsen kleurde het teak licht. Het leek wel schoon te worden. Ook hier met ruim water het teak schoongespoeld en er was een duidelijk verschil zichtbaar tussen de verschillende teakdelen.

Bij de verfwinkel twee flessen Oxaalzuur gehaald, in de plantenspuit gedaan (wel een met een drukpomp) en dek en teak ingesproeid. Het resultaat is dat de roestpitjes zo goed als weg zijn, ook van het aluminium en het teak er weer fris uitziet.


Gerelateerde artikelen

Toiletwaterlozing aangepakt

Toiletwaterlozing aangepakt

Artikel uit de Toerzeilen (feb. '19) over de stand van zaken rondom het lozen van toiletwater op......

Lees verder
Klapschroef schoonmaken

Klapschroef schoonmaken

Het blinkend schoonmaken van de Featherstream 3-blads klapschroef en op maat maken van een......

Lees verder
Wat cijfers over 2018

Wat cijfers over 2018

Enkele cijfers over mijn zeil-, hardloop- en zwemjaar....

Lees verder
Blauwe romp schilderen

Blauwe romp schilderen

Het schuren van de romp van Uisge Beatha is achter de rug en kan worden begonnen aan het......

Lees verder


 Reacties

 Zijn benieuwd naar uw reactie