Roestpitjes verwijderen


Pagina uit het logboek van Uisge Beatha

  • 1 min.
  • nov 19, 2019
  • General
  • Onderhoud
  • Gregor Gregor
Roestpitjes verwijderen

Roestpitjes verwijderen

 geplaatst
  • mei 6, 2012

Na de afgelopen winter op verschillende plaatsen roestpitjes.

Deel op  


Roestpitjes verwijderen

Het dek en aluminium voetrail hebben op verschillende plaatsen van die kleine roetspitjes zitten. Mogelijk stukjes staal die op het dek zijn neergekomen en zich in het polyester hebben vastgezet. Met je nagel haal je ze vrij makkelijk weg.

Enig zoeken leerde dat Oxaalzuur of onweringswater ook zou moeten werken. Gelukkig had ik dit nog in poedervorm liggen om te proberen voor het verwijderen van de gele aanslag. Met een mengverhouding van 1:10 een beetje aangemaakt en aangebracht met een sproeier (plantenspuit). Dit een 20minuten laten intrekken, vervolgens met zeer ruim water schoonspoelen en de pitjes waren verdwenen. Nu ben ik geen chemicus en heb geen idee wat er op microniveau met het poyester dan wel met de ijzerdeeltjes is gebeurd. Feit wil dat de pitjes weg zijn.Â

Neveneffect was op het teak zichtbaar. Op een aantal plaatsen was het Oxaalzuur ook op het teak gekomen en op die plaatsen kleurde het teak licht. Het leek wel schoon te worden. Ook hier met ruim water het teak schoongespoeld en er was een duidelijk verschil zichtbaar tussen de verschillende teakdelen.

Bij de verfwinkel twee flessen Oxaalzuur gehaald, in de plantenspuit gedaan (wel een met een drukpomp) en dek en teak ingesproeid. Het resultaat is dat de roestpitjes zo goed als weg zijn, ook van het aluminium en het teak er weer fris uitziet.


Gerelateerde artikelen

Artikel "Dilemma's bij Solozeilen" door HISWA-RAI geplaatst

Artikel "Dilemma's bij Solozeilen" door HISWA-RAI geplaatst

Geheel onverwacht kreeg ik een heel leuke vraag van HISWA-RAI of zij een artikel van mij mogen......

Lees verder
Opstapper tijdens Rondje Engeland kijkt terug

Opstapper tijdens Rondje Engeland kijkt terug

Het laatste stuk van mijn zeiltocht rond Engeland stapt Roy op in Southampton en kijkt terug op......

Lees verder
Cijfers bij zeilen Rond Engeland

Cijfers bij zeilen Rond Engeland

Het rondje zeilen om Engeland, Schotland en Ierland in cijfers en een overzicht van de route met......

Lees verder


 Reacties

 Zijn benieuwd naar uw reactie