Motorzeilend van Scheveningen naar Hellevoetsluis


Pagina uit het logboek van Uisge Beatha

  • 2 min.
  • apr 17, 2024
  • mei 4, 2012
  • Logboek
  • Tochten
  • Gregor Gregor
Motorzeilend van Scheveningen naar Hellevoetsluis | De Jantje, Scheveningen, Stellendam, Hellevoetsluis, Mist

Motorzeilend van Scheveningen naar Hellevoetsluis

 geplaatst
  • mei 1, 2012

Tussen de buien en mist door al motorzeilend van Hellevoetsluis.

Deel op  


Motorzeilend van Scheveningen naar Hellevoetsluis

Vannacht heeft het geregend, geonweerd en hard gewaaid. Als ik iets voor zeven eruit ga, regent het nog. Onder het koffie zetten kijk ik naar de verschillende weersites. Het beeld is redelijk eenduidig, nl. dat het in de loop van de ochtend opklaart en vanmiddag zelf iets gaat waaien. Eerst ontbijten en boodschappen doen, en iemand moet zijn pincode gaan ophalen...

Scheveningen heeft een fors aantal verbouwingen doorgevoerd. Een daarvan is dat de douches op het nieuwe terrein zitten. Het ziet er allemaal erg netjes uit, echter de douches zelf hebben veel weg van de gemeenschappelijke douches van een sportvereniging en de douchekop sproeit meer water om je heen dan een lekkere straal op je. Toch jammer, vooral als je kijkt naar het tarief dat je per overnachting mag aftikken. Wel opletten dat je in je eigen stad geen toeristenbelasting betaalt ;)

Rond het middaguur is het droog en staat er nauwelijks wind. Tijd om te vertrekken. De temperatuur voelt heel wisselend. Bij vertrek me warm ingepakt en nog niet buiten loopt het zweet van me rug en ga het zeilpak weer uit. Van het afgaand tij is nog niet zoveel te merken. Voor de stabiliteit staat het grootzeil op en voor de voortgang staat de motor aan.

De Jantje, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
De Jantje
(klik voor grote foto)

15:30u bij de Maasmond (ch.3). Van zee komt er een hele grote boot. Maar eens even vragen of ik daar achterlangs ga. Dat blijkt zo te zijn. Dan is daar de Kustwacht die eruit komen en vragen of ik mijn koers wil verleggen zodat zij geen snelheid hoeven terug te nemen. Autoriteiten.... En dan zijn er weer twee schepen komend vanaf zee die het over het "zuidgaande zeilbootje" hebben. Je hebt best wat te verwerken op zo'n tochtje. Zij willen hun koers iets verleggen, ik geef wat gas en zo geven we elkaar ruimte om te passeren.

Onderweg naar Stellendam passeren we de 'Jantje', een fraai getuigde tweemaster. Binnen gehoorafstand kunnen we het schip goed bekijken. Het ziet er netjes onderhouden uit met aan het roer een man die je ook bij zo'n schip verwacht.

De Jantje, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
De Jantje
(klik voor grote foto)

Tegen half zeven liggen we voor de sluis van Stellendam. De vrije doorvaarthoogte is 14.8mtr Ik roep de sluiswachter om te overleggen wat te doen, brug open of dicht om er onderdoor te gaan; volgens mij zou het moeten passen. De sluiswachter zegt dat hij met de camera kan meekijken, dus heel voorzichtig dobberen we richting brug. Via de marifoon hoor ik dat ik zeker een centimeter of 20 over heb. Ondertussen denderen de auto's boven ons.

We besluiten in Hellevoetsluis te overnachten, mochten we nog ergens naar een café willen, dan is dat daar gezelliger dan in Stellendam. Uiteindelijk koken we aan boord en blijven daar ook. Allebei best gaar.

Gevaren mijlen

Logboek begin190 Nm
Logboek eind225 Nm
Afgelegde afstand35 Nm

Gerelateerde artikelen

Vanuit Burnham on Crouch naar Ramsgate Crossing Thames Estuary

Vanuit Burnham on Crouch naar Ramsgate Crossing Thames Estuary

Het is ook in deze haven gelukt om weer een klus aan de boot te hebben, omkleed met een leuk......

Lees verder
Met moeite weg uit Southwold richting Burnham on Crouch

Met moeite weg uit Southwold richting Burnham on Crouch

Er zijn van die vertrekken die minder makkelijk zijn en je dat dan eigenlijk de hele tocht met je......

Lees verder
Southwold-Getij-en een blauwe romp

Southwold-Getij-en een blauwe romp

Southwold, een mooi landelijk plaatsje waar een delivery skipper zijn boot niet kan aanleggen....

Lees verder


 Reacties

 Zijn benieuwd naar uw reactie