Pagina uit het logboek van Uisge Beatha

  • 4 min.
  • apr 22, 2019
  • apr 26, 2012
  • Logboek
  • Tochten
  •  Gregor
Solo richting Muiderzand

Solo richting Muiderzand

 geplaatst
  • apr 24, 2012

Eerste solotocht om al motorzeilend in IJmuiden te komen.

Deel op  


Solo richting Muiderzand

Maandagavond richting boot, het is koud, het regent en er staat een straffe wind. Echt weer om een paar dagen te gaan varen. Het plan is Muiderzand om de boot aldaar te gebruiken als overnachtingsplaats. Woensdagavond nog een bijeenkomst van de wedstrijdcommissie voor de North Sea Regatta. Routeplan: Herkingen - Roompot - Scheveningen - Muiderzand. Klein obstakel, donderdag wordt er 30+ knts wind verwacht, en dan wil ik niet op zee zijn. Vrijdag is de verwachting dat het rustiger wordt en dan zou vrijdagochtend vroeg uit Scheveningen weg en dan in een keer door naar Muiderzand te doen moeten zijn. Zo ontspannen dat zeilen...

Oosterschelde zonsopgang, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport

Oosterschelde zonsopgang
(klik voor grote foto)

Om tijd te winnen op de dinsdagochtend (HW Stavernisse ong. 06.30) ga ik maandagavond in de miezerregen en 25knts wind van Herkingen naar Bruinisse. Een beschutte plek is in de haven gevonden, want de ZO-wind staat pal over de sluis heen en daarmee is de meldsteiger geen overnachtingsplek, althans voor mij. De enkele boot waar leven op is, kijkt vanachter het gordijn naar mij en doet snel het gordijn weer dicht. Een helpende hand is er niet bij.

Eenmaal aangelegd, het restje wijn opdrinken, spullen een plaats geven en om 22.15u plat.

Dinsdag, 05.10u

Er begint een harp te spelen. Mijn wekker, terwijl ik net weer een paar uur sliep. Zo onrustig zo'n nacht weer aan boord. De wind is gaan liggen, het is fris en droog. Met een lamp op mijn hoofd eerst de hoes van de rolfok naar beneden en als alles zeilklaar is, de sluiswachter opgeroepen. Hij is wakker! 06.05 op de Oosterschelde en al motorzeilend richting Zeelandbrug.

Motorzeilend op zee, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport

Motorzeilend op zee
(klik voor grote foto)

Mooie luchten ontvouwen zich voor me, net als de Zeelandbrug. Eens even de vrije doorvaarthoogte opvragen. Deze blijkt 14mtr te zijn, een centimeter of 50 te weinig. De brugwachter meldt dat de brug om 07.25 draait. Met nog 2,3Nm te gaan, ga ik dat niet halen en laat haar dat weten. Ze meldt fijntjes dat de volgende om 08.40u is. Shit!

Aangekomen bij de brug staat er op het hoogtebord 14,2mtr. Vanuit de kuip is niet te zien hoeveel ik tekort kom of over heb. Dit gaat 'm niet worden. Zeilen aangetrokken en met de stuurautomaat erop rondjes varen. Tijd om verder ontbijt te maken en ook om te constateren dat de pomp van het drinkwater lekt zodra ik deze aanzet. Nooit uitgeklust...

08:45u, brug voorbij en met 7knts richting Roompot. Het zeilplan aangepast naar de weersomstandigheden en besluit door te varen naar IJmuiden. Donderdag het water op vind ik, gezien de voorspelling, geen optie en vrijdag weg uit Scheveningen wordt een race tegen de klok.

Eenmaal op zee, het is 10.45u, lijkt de lucht op te klaren. Er staat geen spat wind, dus ik motor lekker verder. Zeilen wel op voor wat stabiliteit. Koers om de 'Bollen van het Nieuwe Zand' (wie bedenkt deze namen??) en dan richting de westkardinaal voor de oversteek van de Maasmond.

4Nm voor de oversteek van de Maasmond krijg ik bezoek van de Marechaussee en Douane. De Zeearend, aardige naam voor een boot van de kustwacht, had ik al een poosje bij me in de buurt en op deze zonnige dag besloten ze mij een bezoek te brengen. Hun RIB komt met een noodgang aan, alsof ik weg zou kunnen, en komen langszij met de vraag of ze aan boord moen komen. Of beter, ze willen aan boord komen. Nu heb ik in het verleden eens gevraagd om de identiteitspapieren van hun collegae. Dat had een wat verrassende wending omdat de aanwezige stagiair niets bij zich had. Deze keer hadden beiden wel hun papieren bij zich. Bij mij op zich alles in orde. Op de vraag naar de kleur diesel, moet ik bekennen dat er ook rood inzit. Ik kreeg het compliment dat ik alle bonnen van buitenlandse tankbeurten kon overleggen. Op zich vonden ze het niet zo heel spannend, zeiden ze; 60ltr diesel is niet echt de moeite. Weet niet of dit een algemeen geldende regel is....

Na hun vertrek onder assistentie van post Maasmond overgestoken, vlak voor een tanker langs. Had al wel gezien dat het ging alleen de schipper van de tanker twijfelde, maar post Maasmond bevestigde dat zij ruimschoots achter mij langs zouden gaan.

De zon brandt behoorlijk en eindelijk ook de stroom mee. De kentering ligt al een paar uur achter me, maar het echte voordeel ervan liet logischerwijs op zich wachten. Het is rond vijven als ik Scheveningen passeer en rechts laat liggen. Door naar IJmuiden.

Om de tijd te doden, schrijf ik vast aan mijn blog, maak hachee met rijst en peuzel dat in het zonnetje op. In het binnenland schijnen verschillende buien te vallen, maar hier blijft het wonderwel schitterend weer. Nauwelijks wind, wat dan wel weer jammer is. Tijd om boek uit te lezen en wat berichtjes te versturen. Doordat ik vanavond in IJmuiden ben. laten Rainier en Annet weten een borrel te willen komen doen. Gezellig! ETA van 21.00u

T.h.v. Scheveningen, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport

T.h.v. Scheveningen
(klik voor grote foto)

Als je in een nagenoeg rechte lijn vanaf bijv. de Maasmond naar IJmuiden vaart, dan valt het verloop van de kustlijn op. Zeg maar een erg kromme banaan.

Bij het naderen van IJmuiden begint het ook af te koelen, niet dat die twee veel met elkaar te maken hebben, maar ben ondertussen zo'n 15u op het water en met het vallen van de avond koelt het ook in rap tempo af. Nog een paar mijl en dan ben ik binnen de havenmond.

Aangekomen in de haven is het zoeken naar een langssteiger; de boxen zijn over het algemeen dermate groot dat ik het een enorme opgave vind om landvasten om de achterpalen te krijgen. De box die ik uiteindelijk vind, is niet veel kleiner, maar daar kan ik de boot langs de steiger leggen. Dan is er nog ruimte over voor nog een boot ernaast. Nauwelijks klaar komt het bezoek aanlopen en na de begroeting als eerste vraag of ik een kachel aan boord heb; anders slepen ze me mee naar het restaurant. Gelukkig heb ik dit comfort aan boord. Hier eenmaal aan gewend, dan wil je niet meer een boot zonder kachel, lijkt me.

Zonsondergang voor IJmuiden, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport

Zonsondergang voor IJmuiden
(klik voor grote foto)

Binnen duurt het nog even voordat het warm is en bij een koud drankje duurt het warm worden ook nog even. Na zo'n dag als vandaag (86Nm gevaren, solo!) ook wel het nodig te vertellen. Een gezellige en onverwachte afsluiting van deze lange dag.

Gevaren mijlen

Logboek begin29,84 Nm
Logboek eind125,48 Nm
Afgelegde afstand96 Nm

Gerelateerde artikelen

Zeilen met Pasen

Zeilen met Pasen

Een zonnige Pasen voorspeld en de boot is net weer te water gegaan en daarmee een mooi......

Lees verder
De 8 Uur van de Oosterschelde

De 8 Uur van de Oosterschelde

8 uur zeilen op de Oosterschelde, zoveel mogelijk mijlen maken over vooraf bepaalde rakken en......

Lees verder
Huiswaarts na drie weken zeilvakantie

Huiswaarts na drie weken zeilvakantie

Nog een mooie zeildag als we van St. Annaland naar Herkingen vertrekken. De vakantie zit er bijna......

Lees verder


 Reacties

 Zijn benieuwd naar uw reactie