Met veel wind naar Muiderzand


Pagina uit het logboek van Uisge Beatha

  • 2 min.
  • nov 19, 2019
  • Logboek
  • Tochten
  • Gregor Gregor
Met veel wind naar Muiderzand

Met veel wind naar Muiderzand

 geplaatst
  • apr 26, 2012

Tripje van Sixhaven naar Muiderzand met mooi wolkenpatroon.

Deel op  


Met veel wind naar Muiderzand

Na een heel leuke en informatieve bijeenkomst over de komende North Sea Regatta (NSR) reis ik via het OV terug naar de boot. Klets nog wat met de havenmeester dan ik in een geel/groene jas loop en dat dat in deze stad misschien niet verstandig is. We lachen hartelijk.

Gezien het vele motoren heb ik een paar liter diesel nodig. Een pomp blijkt een kilometer verderop te zijn. Hierop vertrek ik al lopend en met jerrycan die kant uit. Om niet het hele eind te lopen (...) kijk ik of ik een lift kan krijgen en steek mijn duim op. Wonderwel stopt er binnen een minuut een vrouw met kinderen in de auto. Als ik vertel heb wat mijn bedoelingen zijn, mag ik instappen. Ze vertelt me dat ze er maar vanuit gaat dat ik geen kwade bedoelingen heb. Nee, die heb ik niet. Ik wil alleen een tankje diesel. De terugweg verloopt net zo eenvoudig, duim opsteken en weer stopt er binnen een minuut een auto die me prompt bij de haven afzet. Dit scheelt me gesleep en tijd.

Vertrek om 11.30u, de wind is stevig en vlak voor de Oranjesluizen kost het me ook de nodige moeite om de boot via de aanvaarroute voor de sluis te krijgen omdat de wind dwars op staat. Waar heb ik dit ook alweer eerder meegemaakt, vraag ik me af, en het beeld van het schutten bij Enkhuizen toen Arjen en ik de boot overvoeren, dringt zich aan me op. Zodra de sluis leeg is, stuur ik naar binnen. De lichten laten het nog niet toe, maar dat is dan maar zo. In de luwte van de kademuren is het eenvoudig aanleggen. Na het schutten nog even wachten voor de brug opengaat en dan kan ik het Markermeer op. Donkere wolken pakken zich samen.

Op alleen de fok loop ik ruim 6knts en is ze goed te houden. Wat me wel zorg baart, zijn de voorspellingen die ik over de marifoon hoor: windkracht 7 en buien. Kijkend naar de wolken zie ik een aambeeld ontstaan. Een voorbode voor veel wind. Twee keuzes heb ik, er omheen gaan door eigenlijk weer terug naar Amsterdam te gaan, of er onderdoor varen. Dit laatste gaat het worden. De windsnelheid is aan het toenemen. Aan de rand van het front staat de wind meter op 33knts. Op alleen de fok loopt ze best lekker en ik heb het wel naar mijn zin. In vlagen wat afvallen en dan weer op koers leggen.

Youtube

Een klein kwartier later ben ik het front voorbij en neemt de wind ook af, wat ik wel prettig vind omdat ik een geultje in moet en daarvoor de fok moet indraaien. Iets dat veel kracht kost, mede omdat de wind aan de fok trekt en ik niks heb om beschutting achter te y432123456789087zoeken. Dan de lijn maar op de lier en draaien. Best hard werken zo in mijn eentje. Dit belooft nog wat als ik langere tijd alleen wegga...

Pampus bij zonsondergang, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Pampus bij zonsondergang
(klik voor grote foto)

14:00u: binnen in Muiderzand. Zoek een plekje langs de langssteiger, makkelijk aanleggen en redelijk rustig. Met de neus in de wind geen klotsend geluid van water tegen de spiegel, toch? Na alle zooi te hebben opgeruimd en uitgehangen op zoek naar mensen van de Almere Regatta. Dit weekend maak ik deel uit van de wedstrijdcommissie.

Gevaren mijlen

Logboek begin132,42 Nm
Logboek eind142,65 Nm
Afgelegde afstand10 Nm

Gerelateerde artikelen

Artikel "Dilemma's bij Solozeilen" door HISWA-RAI geplaatst

Artikel "Dilemma's bij Solozeilen" door HISWA-RAI geplaatst

Geheel onverwacht kreeg ik een heel leuke vraag van HISWA-RAI of zij een artikel van mij mogen......

Lees verder
Opstapper tijdens Rondje Engeland kijkt terug

Opstapper tijdens Rondje Engeland kijkt terug

Het laatste stuk van mijn zeiltocht rond Engeland stapt Roy op in Southampton en kijkt terug op......

Lees verder
Cijfers bij zeilen Rond Engeland

Cijfers bij zeilen Rond Engeland

Het rondje zeilen om Engeland, Schotland en Ierland in cijfers en een overzicht van de route met......

Lees verder


 Reacties

 Zijn benieuwd naar uw reactie