Stralen van kiel en onderzijde


Pagina uit het logboek van Uisge Beatha

  • 3 min.
  • okt 22, 2019
  • Onderhoud
  • Gregor Gregor
Stralen van kiel en onderzijde

Stralen van kiel en onderzijde

 geplaatst
  • mrt 16, 2012

Zandstralen kiel en onderzijde ter voorbereiding van het metalliseren en antifouling.

Deel op  


Stralen van kiel en onderzijde

Zo langzamerhand gaat het punt komen dat de boot weer te water gaat; vanaf moment van schrijven nog 2 weken. Een aantal werkzaamheden staan nog te doen, nl. reparatie van de gaatjes in de gelcoat, stralen van de onderzijde, metalliseren van de kiel en schoonmaken. Dit weekend gaat de onderzijde gestraald en de kiel gemetalliseerd, worden.

Na maanden ingepakt achter het kantoor te hebben gestaan, gaat ze vandaag richting Hal 2. Eerst het groene zeil eraf, 8*6mtr en dat alleen opvouwen. Beetje uitkienen met de wind en dan lukt het toch er een pakketje van te maken zodanig dat het de auto in kan en thuis de berging in. Ik denk er wel eens aan dat al die spullen in een klein flatje ofzo zouden moeten passen. Kom in mijn huis nu al soms ruimte te kort. Ik hoor sommige lezers al zeggen "dan moet je een keer gaan opruimen...". Hier is inderdaad nog ruimte voor verbetering ;)

Richting Hal 2, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Richting Hal 2
(klik voor grote foto)

Eenmaal binnen begint het grote inpakken. Ook hier helpen de mannen van DCS Coating weer energiek mee. Eerst de mast eraf en dan het rode folie erover heen. Best een zware klus, hoewel relatief kijkend naar wat ik de afgelopen maanden in- en uit de loodsen heb zien komen, of het nu gaat om 7-tons harpen, drinkwatertanken van 37-ton of een living area voor een boorplatform, allemaal erg indrukwekkend.

Mast in heavy kraan, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Mast in heavy kraan
(klik voor grote foto)

Voordat het dichtplakken begint, bedenk ik me dat er nog een afsluiter opstaat. Die ook dicht want het stof dat er dadelijk gaat komen, dringt overal doorheen. De waterinlaat van de saildrive maken we dicht met oordoppen. Past precies. Het rode folie, bedoeld om via verhitting strak te komen staan, plakken we nu alleen dicht. Ook nu blijkt Peer de wind eronder te hebben; koffiedrinken is er niet bij. Eerst afplakken en daarna koffie, dus de twee werklui worden teruggeroepen. Dan volgt er nog een standje over hoe de steiger staat en dat dat veiliger moet en dat ik aan de binnenkant moet klimmen... Weer wat geleerd.

Bootje ingepakt, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Bootje ingepakt
(klik voor grote foto)

Eenmaal ingepakt, en koffiegedronken, worden er zakken straalzand aangevoerd, straalapparatuur neergezet en beschermende kleding aangetrokken. Mij wordt ook een set oordoppen in mijn handen gedrukt, maar ik had de mijne al in. De bedoeling is nu om de kiel kaal te stralen ter voorbereiding van het metalliseren en de onderzijde te sweapen. Met dit laatste wordt bedoeld dat er onder een hoek, in dit geval, het polyester wordt gestraald. Het is nadrukkelijk niet de bedoeling dat de onderzijde kaal gaat. Hier moet alleen de losse antifouling vanaf en het net genoeg opruwen om antifouling te kunnen spuiten. Aanvankelijk had ik verwacht de antifouling te moeten rollen, maar die 'droom' werd me ontnomen met als argument dat ik er nooit 400micron op kan aanbrengen. Ok, I rest my case.

De zorg die er voor mij boot is, is mooi om te ervaren; ook bij het stralen wordt er veel aandacht besteed aan de manier waarop er moet worden gestraald. Is dit is uitgelegd, wordt er begonnen met de kiel. Wat een pestherrie komt er uit zo'n apparaat vandaan. Gelukkig is het met oordoppen goed te doen, maar de herrie is wel voorstelbaar. De stof trouwens ook. Het zand verpulvert tot kleine deeltjes en tot stof.

Sweapen, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Sweapen
(klik voor grote foto)

Als de lagen antifouling, primer en plamuur eraf zijn, wordt duidelijk dat de kiel bij de bouw van de boot niet is schoongestraald ofzo; er zitten diepere roestplekken. Daar moet je dan dus specialist voor zijn om dit te zien en te kunnen interpreteren. Enkele uren later is de kiel kaal en gaan we morgen verder. Dan eerst de kiel metalliseren omdat die tijd nodig heeft om daarna te corroderen en in de tussentijd wordt de onderzijde schoongeblazen. Indrukwekkende ervaring deze dag.


Youtube

Gerelateerde artikelen

Opstapper tijdens Rondje Engeland kijkt terug

Opstapper tijdens Rondje Engeland kijkt terug

Het laatste stuk van mijn zeiltocht rond Engeland stapt Roy op in Southampton en kijkt terug op......

Lees verder
Cijfers bij zeilen Rond Engeland

Cijfers bij zeilen Rond Engeland

Het rondje zeilen om Engeland, Schotland en Ierland in cijfers en een overzicht van de route met......

Lees verder
Veiligheidsmaatregelen bij zeilen rond Engeland

Veiligheidsmaatregelen bij zeilen rond Engeland

In de aanloop naar mijn rondje Engeland, eigenlijk rond Groot Britannië en Ierland, heb ik......

Lees verder


 Reacties

 Zijn benieuwd naar uw reactie 

Visual Captcha