Blog categories

EBBM | dé webshop voor elektrische buitenboordmotoren
BACK
10 mrt 2012 |
Onderhoud,  |
Gregor |
Nog geen reacties | 2562 keer bekeken. | Leestijd: 1 min.

Poetsen en reparatie

Glimmende romp en reparatie gaatjes

Poetsen en reparatie
Uisge Beatha, Zeilen, WatersportGroot verschil(klik voor grote foto)

In de het afgelopen jaar is het poetsen van het vrijboord erbij ingeschoten... Jaja, ik weet het, niet zoals het hoort. Maar goed, zo als ze er nu bijligt, prima de gelegenheid om haar te poetsen. Dit bleek geen overbodige luxe; dof en vale plekken. Als ik dan met de poetsmachine ook nog eens dicht op het materiaal ben, zie ik ook dat er op enkele plekken gaatjes in de gelcoat zitten. In alle gevallen gaatjes die zijn ontstaan doordat er bij het maken van de boot lucht in de mal heeft gezeten waardoor de gecoat geen 'steun' heeft en op enig moment opengaat. Daarnaast vallen pinholes op, iets waar eigenlijk niets aan te doen is, anders dan de boot volledig schuren en opnieuw spuiten. Geen optie omdat het niet zo ernstig is.

Voor het poetsen heb ik dit jaar weer Riwax RS06 en de harde wax RS10 gebruikt. Ik blijf bij dit middel wat gemengde gevoelens houden, mede omdat het polijsten nauw luistert als het gaat om de hoeveelheid te gebruiken hoeveelheid polijstmiddel en de vochtigheid van de schapenvacht. Maar na een paar meter heb ik die slag wel weer te pakken en wordt het steeds beter te doen.

Uisge Beatha, Zeilen, WatersportGaatjes(klik voor grote foto)

Gelukkig wilde LdP helpen om de gaatjes te dichten. Dit is gedaan met epoxyplamuur waar micro balloons aan zijn toegevoegd voor extra sterkte. Nadat het gaatje met thinner is schoongemaakt, vullen en vervolgens een stukje niet-hechtend plastic en breed tape erover om zo het gaatje glad te laten uitharden. 

Als de expoy is uitgehard, dan moet ik met gelcoat (twee componenten lak/verf) de plekjes afwerken om het zo weer een glanzend geheel met de rest van de romp te laten vormen. De juiste kleur vinden is nog wel een uitdaging; met de kleurenwaaier lijkt RAL6005 het dichts bij de groene band te komen, maar het beige deel is niet in de kleurenwaaier te vinden. Hopelijk weet de Hanse dealer welke kleurcode hiervoor nodig is.

Deel deze pagina


Reacties

Op dit artikel zijn nog geen reacties... Laat als eerste een reactie achter!

Klik om op dit artikel te reageren.
 Voeg een beoordeling toe voor deze reactie 
Opmerking titel:
Uw naam:
Uw E-mail adres:
Houd mij op de hoogte van nieuwe reacties op deze pagina:
Uw waardering:

This is a captcha-picture. It is used to prevent mass-access by robots. (see: www.captcha.net)
 

Deel deze pagina

Vraag of opmerking?

This is a captcha-picture. It is used to prevent mass-access by robots. (see: www.captcha.net)