Poetsen en reparatie


Pagina uit het logboek van Uisge Beatha

  • 1 min.
  • aug 23, 2019
  • Onderhoud
  •  Gregor
Poetsen en reparatie

Poetsen en reparatie

 geplaatst
  • mrt 10, 2012

Glimmende romp en reparatie gaatjes

Deel op  


Poetsen en reparatie

Groot verschil, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Groot verschil
(klik voor grote foto)

In de het afgelopen jaar is het poetsen van het vrijboord erbij ingeschoten... Jaja, ik weet het, niet zoals het hoort. Maar goed, zo als ze er nu bijligt, prima de gelegenheid om haar te poetsen. Dit bleek geen overbodige luxe; dof en vale plekken. Als ik dan met de poetsmachine ook nog eens dicht op het materiaal ben, zie ik ook dat er op enkele plekken gaatjes in de gelcoat zitten. In alle gevallen gaatjes die zijn ontstaan doordat er bij het maken van de boot lucht in de mal heeft gezeten waardoor de gecoat geen 'steun' heeft en op enig moment opengaat. Daarnaast vallen pinholes op, iets waar eigenlijk niets aan te doen is, anders dan de boot volledig schuren en opnieuw spuiten. Geen optie omdat het niet zo ernstig is.

Voor het poetsen heb ik dit jaar weer Riwax RS06 en de harde wax RS10 gebruikt. Ik blijf bij dit middel wat gemengde gevoelens houden, mede omdat het polijsten nauw luistert als het gaat om de hoeveelheid te gebruiken hoeveelheid polijstmiddel en de vochtigheid van de schapenvacht. Maar na een paar meter heb ik die slag wel weer te pakken en wordt het steeds beter te doen.

Gaatjes, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Gaatjes
(klik voor grote foto)

Gelukkig wilde LdP helpen om de gaatjes te dichten. Dit is gedaan met epoxyplamuur waar micro balloons aan zijn toegevoegd voor extra sterkte. Nadat het gaatje met thinner is schoongemaakt, vullen en vervolgens een stukje niet-hechtend plastic en breed tape erover om zo het gaatje glad te laten uitharden.Â

Als de expoy is uitgehard, dan moet ik met gelcoat (twee componenten lak/verf) de plekjes afwerken om het zo weer een glanzend geheel met de rest van de romp te laten vormen. De juiste kleur vinden is nog wel een uitdaging; met de kleurenwaaier lijkt RAL6005 het dichts bij de groene band te komen, maar het beige deel is niet in de kleurenwaaier te vinden. Hopelijk weet de Hanse dealer welke kleurcode hiervoor nodig is.


Gerelateerde artikelen

Dilemma's bij het solozeilen

Dilemma's bij het solozeilen

Solozeilend kom ik op momenten ook met mijn eigen 'zijn' in de knel over hoe verder te gaan op......

Lees verder
Zeiltocht van Dublin naar Arklow

Zeiltocht van Dublin naar Arklow

Met een stevige wind en af en toe een bui vertrokken in zuidelijke richting van Dublin naar Arklow....

Lees verder
Verwaaid in Dublin bij Poolbeg Marina

Verwaaid in Dublin bij Poolbeg Marina

Er trekt een lagedrukgebied over de Ierse Zee en daarom lig ik een paar dagen verwaaid in Poolbeg......

Lees verder


 Reacties

 Zijn benieuwd naar uw reactie 

Visual Captcha