Metalliseren van de kiel


Pagina uit het logboek van Uisge Beatha

  • 2 min.
  • jan 20, 2020
  • Onderhoud
  • Gregor Gregor
Metalliseren van de kiel | Meatalliseren, DCS Coating, Kiel, Zandstralen

Metalliseren van de kiel

 geplaatst
  • mrt 17, 2012

Na het zandstralen gaat nu de kiel gemetalliseerd worden.

Deel op  


Metalliseren van de kiel

Metalliseren, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Metalliseren
(klik voor grote foto)

Nadat de kiel is gestraald is het vandaag zover dat de kiel gemetalliseerd gaat worden. Een proces dat ik op afstand heb zien gebeuren, maar nu het voor mijn eigen boot gaat gebeuren, ik het toch wel spannend vind.

Iets over metalliseren zoals dat op de staat beschreven:

Technieken

Een metaaldraad wordt door een spuitpistool gevoerd en door een elektrische vlamboog, zoals bij een lasapparaat, verhit. Het gesmolten metaal wordt door perslucht op het oppervlak gespoten en stolt daar. Hierdoor ontstaat een laag van 200 tot 400 microns met een extreem hoge hechting van 10 MPa en hoger. Deze poreuze laag wordt vervolgens afgesloten met een dunne laag verf die in de poriën doordringt en het staal volledig van de buitenlucht afsluit.

DCS maakt gebruik van twee technieken:

  • Flamespray: een metaaldraad wordt door een vlam van gas en zuurstof gesmolten.
  • Arcspray: een metaaldraad wordt door een potentiaalverschil gesmolten.

Flamespray heeft het voordeel dat de installaties mobieler zijn dan de apparatuur die voor arcspray wordt gebruikt. Hierdoor is metalliseren ook op de projectlocatie mogelijk.

Gisteren waren al de nodige flessen gas en zuurstof neergezet. Vandaag kwamen daar de rollen metaaldraad bij. Oordoppen in en bewerken maar. Mooi te zien hoe het grijs van het gietijzer verandert in een parelmoer-achtige kleur. De opdracht aan de straler (?) was om een dikte van 250micron aan te brengen. Hoe meet je dat? Nou heel simpel, met een soort stethoscoop.

Controle op dikte, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Controle op dikte
(klik voor grote foto)

Het moment dat ik foto twitterde over het werk waar we op dat moment mee bezig waren, kreeg ik het volgende twitter-antwoord van een collega () terug waar ik wel erg om heb moeten lachen:

@GJdeGraaf Noem mij naief, maar een boot is toch om mee te varen? Dit lijkt meer op Ikea voor gevorderden ;)

Voor de verdeling van het gewicht steunt de boot niet alleen op de blokken van de bok, maar ook op de kiel. Dit betekent dat er een methode moet worden gevonden om het deel waar de boot op steunt nog te stralen en te metalliseren. Duidelijk was al wel dat het met de kraan mogelijk was omdat dan de boot mogelijk samen wordt gedrukt; er is geen mogelijkheid om de spanbanden uit elkaar te houden.

Voorzichtig liften, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Voorzichtig liften
(klik voor grote foto)

Dan moet de heftruck er maar onder. Dit wordt door Peer zelf gedaan. Bij mij loopt op zo'n moment het koude zweet over mijn rug; moet er niet aan denken dat er iets gebeurd. Ook hier blijkt weer hoe zorgvuldig er met de boot wordt omgegaan. Met uiterste precisie gaan de lepels onder de kiel en wordt de boot een centimeter gelicht tot de blokken verschoven kunnen worden. Extra steunen bij de bok en de boot kan weer zakken. Slecht voor mijn gezondheid...

Blokken verplaatsen, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Blokken verplaatsen
(klik voor grote foto)

Als de boot weer op haar plaats staat, wordt de rest van de kiel gestraald en gemetalliseerd. Daarna water over het gemetalliseerde heen waardoor het helemaal dichttrekt (corrosieproces) om tot slot het onderwaterschip te sweepen. Daarna de kiel in de twee-componentenplamuur om deze glad te krijgen en antifouling spuiten.


Youtube


Gerelateerde artikelen

Wat cijfers over 2019

Wat cijfers over 2019

Enkele cijfers over mijn zeil-, hardloop- en fitnessjaar....

Lees verder
Artikel "Dilemma's bij Solozeilen" door HISWA-RAI geplaatst

Artikel "Dilemma's bij Solozeilen" door HISWA-RAI geplaatst

Geheel onverwacht kreeg ik een heel leuke vraag van HISWA-RAI of zij een artikel van mij mogen......

Lees verder
Opstapper tijdens Rondje Engeland kijkt terug

Opstapper tijdens Rondje Engeland kijkt terug

Het laatste stuk van mijn zeiltocht rond Engeland stapt Roy op in Southampton en kijkt terug op......

Lees verder


 Reacties

 Zijn benieuwd naar uw reactie