Blog categories

BACK
30 mrt 2012 |
Motor, Onderhoud,  |
Gregor
Nog geen reacties | 1974 keer bekeken. | Leestijd: 2 min.

Je mag er bijna in...

Poetsen, bijwerken en motor startklaar maken, kortom de laatste loodjes.

Met een matig zonnetje en wind dwars op, is het een frisse dag. Ook een van de laatste dagen dat Uisge Beatha bij DCS Coating op de kant ligt. De onderkant is met 16 liter anti fouling weer een poosje bestand tegen aangroei. Vandaag is o.a. gericht op het stof uit de boot krijgen, want ondanks het dichtplakken en dichtzetten van de afsluiters (!) is er toch stof binnen gekomen. Aan de buitenzijde is er nog wat resterend poets- en reparatiewerk te doen.

Uisge Beatha, Zeilen, Watersportschuurpapier op kurk(klik voor grote foto)

Bij aankomst viel meteen op dat de plekken op de kiel in de plamuur waren gezet. Dit is niet door de kaboutertjes gedaan... Dank!!

Nu het afdekplastic en plakband eraf is, valt op dat er op sommige plekken nog grijs, de vorige antifouling, zichtbaar is. Dit bijgewerkt met een penseeltje. Best een klus om zo 19mtr na te lopen... Meteen de bijgewerkte reparaties in de gelcoat geschuurd en gepolijst. Op dit moment niet de gelegenheid om de door mij gemengde beige-kleur bij te werken naar de crème-kleur (RAL 9001). En als je er met je neus bovenop staat, dan zie je ook elke oneffenheid. Tijd om wat afstand te nemen en dit voor later te bewaren.

Als ik de kuip heb gepoetst, zijn er aan de motor ook nog een paar dingen te doen, nl. het luchtfilter er weer op, v-snaar spannen en de impeller erin. Voor het luchtfilter, een olie gedrenkt filter, had ik de tip gekregen om deze eraf te halen, af te sluiten en ook de uitlaat af te sluiten. Dit om condensvorming en stof in de motor, tegen te gaan. Het filter maak je overigs licht vochtig met een dunne olie (naaimachine- of kettingolie). De impeller is een ander verhaal omdat ik daar de pakking voor op maat moest maken. Dit schijn je te doen door de pakking op het huis te leggen en dan met een bolkophamer de vorm in de pakking te tikken. Bolkophamer behoort niet tot de gereedschapsuitrusting. Wel een schroevendraaier met bolle kant. Na het kloppen -wat een geduldsklus- met een scherp mes de vorm uitgesneden en viola, het past. Impeller, nog inde talkpoeder, erin gefriemeld, wat dik waterbestendig vet op pakking en deksel, het geheel in elkaar. Na het spannen van de v-snaar zekerheidshalve de motor een aantal slagen gegeven om de olie door het blok te krijgen opdat bij het starten morgen niet een alles nog droog staat. Weet niet of het nodig is, maar lijkt me logisch gezien beter. Ondertussen ziet het er binnen ook weer schoon en fris uit en zijn de nodige etenswaren ook van een plek voorzien.

Na een dag van hard werken nog een biertje en wat eten. De eerste maaltijd aan boord. Dit alles om de tijd te overbruggen tot ik word opgehaald; vanochtend mijn auto in Herkingen gezet en daarna met Monique doorgereden naar Moerdijk. De logistiek is altijd even puzzelen en er is ook altijd wel een oplossing.

Tegen achten is Arjen er, drinken nog wat en gaan dan richting het Haagse.

Deel deze pagina


Reacties

Op dit artikel zijn nog geen reacties... Laat als eerste een reactie achter!

Klik om op dit artikel te reageren.
 Voeg een beoordeling toe voor deze reactie 
Opmerking titel:
Uw naam:
Uw E-mail adres:
Houd mij op de hoogte van nieuwe reacties op deze pagina:
Uw waardering:

This is a captcha-picture. It is used to prevent mass-access by robots. (see: www.captcha.net)
 

Deel deze pagina

Vraag of opmerking?

This is a captcha-picture. It is used to prevent mass-access by robots. (see: www.captcha.net)