Blog categories

EBBM | dé webshop voor elektrische buitenboordmotoren
BACK
24 feb 2012 |
Motor, Onderhoud,  |
Gregor |
Nog geen reacties | 7577 keer bekeken. | Leestijd: 1 min.

Installatie Sterling ProReg B

Verbetering voor het laden van de accu's gemonteerd

Installatie Sterling ProReg B

Uisge Beatha, Zeilen, WatersportProReg B(klik voor grote foto)

Het laden van de accu's op alleen de motor betekent dat deze nooit volledig wordt opgeladen. Het druppelladen in geval van een goede acculader op walaansluiting, is iets dat niet door de dynamo wordt gedaan. Iets waar ik me wel vaker over heb verbaasd, nl. dat de dynamo niet op de reguliere lader wordt aangesloten om zo ook gebruik te maken van de mogelijkheden die zo'n lader biedt.

In de PBO (Practical Boat Owner) van februari 2012 staat een artikel over het aansluiten van een digital alternator regulator. De aanleiding voor de schrijver was dat de verwachting was, dat er meer gezeild dan gemotord zou worden en hij wilde voorkomen dat de motor langdurig moest draaien om de accu's te laden. Met de Sterling ProReg D wordt een andere laadcurve gehanteerd waardoor de boordnetaccu's voller worden geladen als de motor draait. Neveneffect is wel dat je regelmatiger het peil van het accuzuur moet controleren, als je natuurlijk accu's hebt die met gedestilleerd water moeten worden afgevuld. Dit is bij mij bij twee van de drie accu's het geval.

Uisge Beatha, Zeilen, WatersportDynamo(klik voor grote foto)

Het aansluiten is redelijk eenvoudig, de handleiding is eenvoudig, met enige humor geschreven en gedetailleerd. Op de dynamo moeten twee draden worden gesoldeerd waarvan er uiteindelijk straks maar een wordt aangesloten. Welke dat is, wordt bepaald zodra de motor draait; op deze draad staat het hoogste voltage. Echter, om de koolborstels te bereiken is het even pielen om het beschermkapje eraf te halen. Achteraf blijkt het een eenvoudig kliksysteem te zijn bij de dynamo van de Volvo Penta MD2020d. Of dit op andere dynamo's ook zo is, dat kan ik niet zeggen. Of het werkt zal over een paar weken duidelijk worden als ze weer te water gaat.

Deel deze pagina


Reacties

Op dit artikel zijn nog geen reacties... Laat als eerste een reactie achter!

Klik om op dit artikel te reageren.
 Voeg een beoordeling toe voor deze reactie 
Opmerking titel:
Uw naam:
Uw E-mail adres:
Houd mij op de hoogte van nieuwe reacties op deze pagina:
Uw waardering:

This is a captcha-picture. It is used to prevent mass-access by robots. (see: www.captcha.net)
 

Deel deze pagina

Vraag of opmerking?

This is a captcha-picture. It is used to prevent mass-access by robots. (see: www.captcha.net)