Pagina uit het logboek van Uisge Beatha

  • 1 min.
  • mrt 26, 2019
  • Motor
  • Onderhoud
  •  Gregor
Installatie Sterling ProReg B

Installatie Sterling ProReg B

 geplaatst
  • feb 24, 2012

Verbetering voor het laden van de accu's gemonteerd

Deel op  


Installatie Sterling ProReg B

ProReg B, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport

ProReg B
(klik voor grote foto)

Het laden van de accu's op alleen de motor betekent dat deze nooit volledig wordt opgeladen. Het druppelladen in geval van een goede acculader op walaansluiting, is iets dat niet door de dynamo wordt gedaan. Iets waar ik me wel vaker over heb verbaasd, nl. dat de dynamo niet op de reguliere lader wordt aangesloten om zo ook gebruik te maken van de mogelijkheden die zo'n lader biedt.

In de PBO (Practical Boat Owner) van februari 2012 staat een artikel over het aansluiten van een digital alternator regulator. De aanleiding voor de schrijver was dat de verwachting was, dat er meer gezeild dan gemotord zou worden en hij wilde voorkomen dat de motor langdurig moest draaien om de accu's te laden. Met de Sterling ProReg D wordt een andere laadcurve gehanteerd waardoor de boordnetaccu's voller worden geladen als de motor draait. Neveneffect is wel dat je regelmatiger het peil van het accuzuur moet controleren, als je natuurlijk accu's hebt die met gedestilleerd water moeten worden afgevuld. Dit is bij mij bij twee van de drie accu's het geval.

Dynamo, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport

Dynamo
(klik voor grote foto)

Het aansluiten is redelijk eenvoudig, de handleiding is eenvoudig, met enige humor geschreven en gedetailleerd. Op de dynamo moeten twee draden worden gesoldeerd waarvan er uiteindelijk straks maar een wordt aangesloten. Welke dat is, wordt bepaald zodra de motor draait; op deze draad staat het hoogste voltage. Echter, om de koolborstels te bereiken is het even pielen om het beschermkapje eraf te halen. Achteraf blijkt het een eenvoudig kliksysteem te zijn bij de dynamo van de Volvo Penta MD2020d. Of dit op andere dynamo's ook zo is, dat kan ik niet zeggen. Of het werkt zal over een paar weken duidelijk worden als ze weer te water gaat.


Gerelateerde artikelen

Toiletwaterlozing aangepakt

Toiletwaterlozing aangepakt

Artikel uit de Toerzeilen (feb. '19) over de stand van zaken rondom het lozen van toiletwater op......

Lees verder
Klapschroef schoonmaken

Klapschroef schoonmaken

Het blinkend schoonmaken van de Featherstream 3-blads klapschroef en op maat maken van een......

Lees verder
Wat cijfers over 2018

Wat cijfers over 2018

Enkele cijfers over mijn zeil-, hardloop- en zwemjaar....

Lees verder
Blauwe romp schilderen

Blauwe romp schilderen

Het schuren van de romp van Uisge Beatha is achter de rug en kan worden begonnen aan het......

Lees verder


 Reacties

 Zijn benieuwd naar uw reactie