Vijfde in de clubwedstrijd


Pagina uit het logboek van Uisge Beatha

  • 4 min.
  • mrt 29, 2020
  • Logboek
  • Gregor Gregor
Vijfde in de clubwedstrijd | Clubwedstrijd, WSV Herkingen

Vijfde in de clubwedstrijd

 geplaatst
  • sep 17, 2011

Geweldige wedstrijd gevaren waar het er best snel aan toe ging.

Deel op  


Vijfde in de clubwedstrijd

De jaarlijkse clubwedstrijd van de WSV Herkingen kenmerkt zich dit jaar door een nieuwe manier van starten, een manier die is ingegeven om meer deelnemers te trekken. Het bijzondere van de start is, dat vooraf de rating is bepaald en die rating is gebruikt om bij een gemiddelde bootsnelheid van 4,45knts een tijdstip van starten te bepalen. Dit leidt ertoe dat de langzaamste boot als eerste start en de snelste als laatste. Voor mij betekende dat, dat ik om 13:04:30 mocht starten, 33"18' na de eerste boot.

Onderweg naar Herkingen spreek ik een van de bemanningsleden dat hij het vandaag niet voor elkaar krijgt om er te zijn. Gezien de windverwachting zou een paar extra handen erg handig, maar begrijpelijk dat het hem niet gaat lukken. Nog even overleg met Arjen en we besluiten er met zijn tweeën voor te gaan.

Aan boord de gebruikelijke voorbereidingen, nodig om de boot wedstrijdklaar te maken.Als ik op de steiger met kussens uit de boot wordt gesignaleerd, dan levert dat ook de nodige opmerkingen op over de ultieme wedstrijdvoorbereiding. Feit is, dat ik een leenauto bij me heb en het handig is om vast wat kussens van boord te halen, maar nog niet zo leeg dat ik niet meer aan boord kan slapen.

Ruim op tijd de gelegenheid om de tactiek voor vandaag te bespreken; met een ZW wind en een verwachte kracht 4-6 is elk rak bezeild. Dan is alleen nog de vraag met of zonder genaker; dit bepaalt de definitieve starttijd (scheelt 5min.) Omdat we samen zijn besluiten we zonder te gaan, maar wel de genua klaar te leggen om deze vliegend te kunnen zeilen.

Wedstrijdbaan, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Wedstrijdbaan
(klik voor grote foto)

Bij het palaver is er nog wel wat tekst en uitleg nodig om de wedstrijd uit te leggen, zo moeten we ook het vaarwater respecteren. Hierdoor wordt een eventueel voordeel voor een ondiepe kiel teniet gedaan. Dan is er nog de starttijd. Deze keer geen gpstijd, maar Blokkertijd; er hangt een huis-tuin-en-keuken-klok die leidend is voor de starttijd. Over de finish is ook het nodig te melden; want de finish is niet op een vast punt, maar wordt bepaald als het vier uur is en de boot die dan als eerste de lijn, pal noord gemeten, is, die wint. Je weet dus vooraf wie je voor moet blijven dan wel voorbij moet. Voor ons is dat de L'Esprit. Nog een laatste vraag, zitten er nieuwe batterijen in de klok?

Tegen 12.15 gaan we het water op. Er staat dan 17knts over het dek en kijkend naar de lucht zou dat wel eens meer kunnen worden. We steken een eerste rif. Als de koers ruimer wordt, dan kan die er zo uit. Tijd genoeg om tijd en afstand tot de startlijn te bepalen. Het gaat al best hard en daarom is het ook proberen hoe de snelheid eruit kan, maar we ook zo weer kunnen accelereren. Uiteindelijk vinden we het ideale punt en zijn op precies onze starttijd over de lijn. Mooi begin.

Het eerste rak is een beetje knijpen om binnen de boeienlijn te blijven. Ter hoogte van de GH7 wordt de koers ruimer en trekken we het rif eruit. De snelheid varieert tussen de 6,5 en 7knts. Dit gaat goed. Hoewel we nog niet echt inlopen komen de latere starters ook niet dichterbij. Vanaf de G17 gaan we terug naar de boei voor Bruinisse, iets ruimer dan aandewindse koers. Vanaf daar een voordewindse koers naar een klein verstopt geel opblaasbaar tonnetje. Om de snelheid erin te houden, kruisen we dit rak af. Arjen is druk doende met een extra schoot om de keerfok optimaal te gebruiken, varen nu ruim 7knts. De achtervolgers zijn er wel, maar kunnen we op afstand houden. Mooi draai om de boei en dan naar de Grevelingenton. Redelijk hoog varen en een beetje knijpen om niet te laag uit te komen en dan een extra klap te moeten maken om de ton alsnog te halen. De wind is vlagerig en heeft uitschieters naar de 23knts. We varen nog steeds ongereefd.

Het is nu een kwestie van baantjes varen tussen de gele ton en de Grevelingenton. We liggen goed in het veld, een vierde plaats. De L'Esprit ligt een eind achter ons, maar een Dorade en een Elan naderen in rap tempo. Na de Grevelingenton gaat het halve wind tot ruime wind en kost het moeite om de 'tegenstanders' voor te blijven. Bij de gele ton weer een perfecte gijp, het tempo blijft erin. Nog een goed half uur, dus dan finishen we ergens ter hoogte van de Mosselbank. De wind lijkt iets gedraaid waardoor de Grevelingenton beter bezeilbaar wordt. Het lukt zelfs om boven het naderende veld te komen waardoor ons niet steeds de wind uit de zeilen wordt genomen, maar we dat de anderen 'aandoen'. Hoewel het hard werken is, genieten we allebei met volle teugen en is die anderhalve bui niet van belang.

Het laatste stuk lijkt ingezet. Achter ons komen er twee boten met behoorlijke snelheid aan. We zien het finishschip zich verplaatsen en is het alleen nu nog de vraag of we vierde of vijfde worden. Die Dorade en Elan komen wel snel dichterbij, sneller dan gewenst. De Bavaria die daarachter ligt, komt wel dichterbij, maar zou geen probleem moeten zijn. Ik probeer de Dorade nog te laten loeven, maar mag 'm niet buiten het vaarwater drukken en daarmee komt hij erlangs. Dan is daar nog de snor van de Elan. Dit gaan we niet redden, niet zo min als een klein blauw bootje voor ons. Zodra de Elan ons voorbij loopt zegt Arjen "oploeven en druk 'm tegen zijn achterkant aan", ehhhh, ok, dit vind ik wel heel spannend worden, maar het lukt me om mee te surfen op zijn hekgolf. De adrenaline voel ik door me heen gaan, de boot tikt de 8,1knts aan. Dit is gaaf! We surfen een stuk mee, maar het om er zo kort op te blijven zitten krijg ik niet voor elkaar en moet 'm laten lopen.

Het eerste finishsignaal klinkt al. De Breezer is er al eerste overheen; die was ons gemakshalve ook voorbij gelopen. Wij komen als vijfde over de streep en moeten de Dorade, de Elan en de voorzitter, voor laten gaan. Opgetogen geven we elkaar de hand. Mooie wedstrijd gevaren en enorm genoten! Straks maar eens met de L'Esprit napraten...

De gevaren track (met snelheden) is:

Gevaren mijlen

Logboek begin877,78 Nm
Logboek eind899,61 Nm
Afgelegde afstand22 Nm

Gerelateerde artikelen

Aanpassen koelbox Dehler 36 JV (deel 2)

Aanpassen koelbox Dehler 36 JV (deel 2)

Lijmen van de PIR-platen in de koelbox en aanbrengen van een eerste triplex afwerklaag....

Lees verder
Aanpassen koelbox Dehler 36 JV (deel 1)

Aanpassen koelbox Dehler 36 JV (deel 1)

De koelbox in de Dehler 36 JV beter isoleren met PIR-platen om zo efficiënter met energie om......

Lees verder
Wat cijfers over 2019

Wat cijfers over 2019

Enkele cijfers over mijn zeil-, hardloop- en fitnessjaar....

Lees verder


 Reacties

 Zijn benieuwd naar uw reactie