Wordt het ooit nog droog?


Pagina uit het logboek van Uisge Beatha

  • 2 min.
  • nov 19, 2019
  • Logboek
  • Gregor Gregor
Wordt het ooit nog droog?

Wordt het ooit nog droog?

 geplaatst
  • aug 6, 2011

Mini zeilwedstrijd in de stortregen.

Deel op  


Wordt het ooit nog droog?

De zaterdag begint als een grijze dag en de voorspelling klinkt niet veel beter, ongeacht of ik dat nu op de radio, navtex of via de marifoon beluister. Eerst maar eens sinaasappeltje persen, broodje afbakken, krant lezen en dan richting Oude Tonge om mijn opstapper voor vandaag op te halen. Met het OV is het tot daar goed te doen, maar dat laatste stuk naar Herkingen, duurt net zolang als de rit naar de bushalte.

Eenmaal terug aan boord, koffie en lekkere koekjes tot het weer is opgeklaard. In de tussentijd alle gelegenheid om weer eens bij te praten. Uiteindelijk dan is daar toch het moment waarom we aan boord zijn: te gaan zeilen.

Vanaf de L'Esprit komt de uitnodiging om gelijktijdig weg te gaan; ze willen revanche voor de clubwedstrijd van vorig jaar. Met enige regelmaat komt dit onderwerp terug. De laatste analyse had te doen met de lengte van de waterlijn. Het aardige van het onderwerp is dat het op verschillende en onverwachte momenten komt en we er veel plezier om en over hebben. Iets dat denk ik het belangrijkste is.

Het begint al goed, we hebben net de boot op koers gelegd en we worden voorbij gelopen. Gelukkig ook daarna allebei door een Hanse 29... We zetten de 'achtervolging' in richting Stampersplaat. Het lijkt wel of er meer een wedstrijdje aan het doen zijn, hetzij met elkaar, hetzij met ons. Grappig te ervaren. Met een schuin kijken we naar de dichttrekkende lucht. Het wordt grijzer en in de verte lijken de eerste buien te vallen. De boot naast ons laat weten dat hij op buienrader heeft gezien dat er een klein front overtrekt. Tijd om mijn zeiljas aante trekken. Ik heb deze nauwelijks aan of de eerste druppels vallen, dikke druppel. Binnen no-time daalt er een scherm van water op ons neer en is er geen hand meer voor ogen te zien. De aangereikte boterham moet ik afslaan omdat ik zelfs mijn handen nat worden. Op de kaartplotter zie ik de randen van de vaargeul; op zicht zijn ze niet te zien.

Er is een gezegde: "komt regen voor wind, berg dan de zeilen gezwind. Komt wind voor regen, tel dan je zegen". Het geval wil dat het vandaag het eerste het geval is. Hebben we dan de zeilen opgeruimd? Nee, terwijl het wel harder begint te waaien. Maar het regent ook nog steeds. Mijn inschatting is dat het wel zal meevallen. Dat lijkt ook te kloppen, de wind komt niet boven de 14knts uit. En daarmee varen we richting Archipel om daarna plat-voor-de-lap door te varen naar de Hals. Oja, we hebben ook nog een tegenstander. Voor ons.

In de Hals klaart het weer op en hebben met elkaar nog even telefonisch contact en spreken een borrel op de afloop af. Hoewel we nog niet binnen zijn. Gezien mijn diepte kunnen we nog een stuk afsteken, maar dat mag ons niet helpen om er voorbij te komen. Voor de haveningang heeft de L'Esprit een lichte voorsprong. Tijd om af te tuigen en aan de borrel te gaan. Na afloop aan boord eten terwijl het wederom met bakken naar beneden komt om daarna huiswaarts te gaan.

Gevaren mijlen

Logboek begin614,07 Nm
Logboek eind630,47 Nm
Afgelegde afstand16 Nm

Gerelateerde artikelen

Artikel "Dilemma's bij Solozeilen" door HISWA-RAI geplaatst

Artikel "Dilemma's bij Solozeilen" door HISWA-RAI geplaatst

Geheel onverwacht kreeg ik een heel leuke vraag van HISWA-RAI of zij een artikel van mij mogen......

Lees verder
Opstapper tijdens Rondje Engeland kijkt terug

Opstapper tijdens Rondje Engeland kijkt terug

Het laatste stuk van mijn zeiltocht rond Engeland stapt Roy op in Southampton en kijkt terug op......

Lees verder
Cijfers bij zeilen Rond Engeland

Cijfers bij zeilen Rond Engeland

Het rondje zeilen om Engeland, Schotland en Ierland in cijfers en een overzicht van de route met......

Lees verder


 Reacties

 Zijn benieuwd naar uw reactie