Blog categories

EBBM | dé webshop voor elektrische buitenboordmotoren
BACK
26 aug 2011 |
Logboek,  |
Gregor |
Nog geen reacties | 2516 keer bekeken. | Leestijd: 2 min.

Van onweer in Blankenberge tot opgeklaard in Hansweert

Nakaarten over krakende gieken en lekker zeilen op de Westerschelde.

Van onweer in Blankenberge tot opgeklaard in Hansweert

Na een toch onrustige nacht, met een enigszins duf hoofd wakker geworden door de enorme onweersklappen. Het regent dat het giet. Fijn vooruitzicht van deze zeildag. De voorspellingen laten ook weinig goeds zien. We hebben een paar opties, nl. Vlissingen en dan binnendoor verder, Hansweert en dan het kanaal door Zuid-Beverland of de Roompot. De eerste twee bieden de meeste mogelijkheden voor het geval het weer echt slecht wordt. Met de paraplu op eerst richting douchegebouw om een lekkere douche te nemen en wakker te worden.

Bij terugkomst de boot klaargemaakt, regenkleding en life jackets aan. Steekt op dat moment de man van de Dufour naast ons zijn hoofd buiten het luik en begint over het kraken van de giek en vertelt mij dat ik zijn vrouw heel gelukkig heb gemaakt.... Ik ben mij van geen kwaad bewust, anders dan dat ik het kraken heb opgelost. Iets dat je naar mijn ook had kunnen bedenken. Waar ik wel nieuwsgierig naar ben, hoelang heeft dat kraken al geduurd, en vooral, wat is er vannacht tegen elkaar gezegd toen het stopte.... We gooien los, groeten en gaan zeewaarts. De wind is O - ZO, 15-19knts. Welk weerbericht je ook neemt, het kan alle kanten uitgaan. We zien het wel en vertrekken met een rif gestoken.  

Uisge Beatha, Zeilen, WatersportOostende(klik voor grote foto)

Vlak voor de monding zetten we de zeilen en eenmaal om de hoek pakken wind en stroom de boot op en lopen binnen no-time 8knts. De komende uren stroom mee om zo de Westerschelde op te spoelen. De GPS geeft, terwijl de wind aantrekt, 9.7knts aan. Gaat erg lekker!

Het front lijkt om ons heen te trekken, de lucht wordt iets lichter en de windmeter staat meer boven dan onder de 20knts. Met een rif in het grootzeil is de boot goed te houden en zoeken de noordzijde van de vaargeul om door te varen naar Hansweert. Zekerheidshalve de routepunten in de plotter gezet; er bereikte me al een sms over het 'Straatje van Willem'. Voor de geïnteresseerden, zoek eens op deze term op de site.

Uisge Beatha, Zeilen, WatersportFront op komst(klik voor grote foto)

 Tegen de tijd dat we bakboord uit gaan richting Hansweert, krijgen we de stroom langzaamaan tegen en hebben de wind pal achter. Bulletalie erop en scherp sturen, niet te diep, maar net tegen het voordewindse aan. Snelheid zit er goed in waardoor we rond vijf uur de sluis bereiken. Samen met een binnenvaartschip worden we geschut. Bij het aanleggen van dat schip geeft de schipper het roer over aan zijn vrouw. Terwijl ik kijk, verschijnt er een glimlach op haar gezicht. Mooi contactmoment.

We zoeken een plekje na de sluis aan SB om de nacht door te brengen. Helemaal beschut van de wind horen we alleen het gerinkel van de sluisbel en de vrachtschepen die met de sluizen in- en uitvaren. In de kuip genieten we nog even van de licht opklarende lucht om daarna wraps te eten. Op tijd naar bed en lekker slapen!

Log begin: 795,31 Nm
Log eind: 829,59 Nm

Deel deze pagina


Reacties

Op dit artikel zijn nog geen reacties... Laat als eerste een reactie achter!

Klik om op dit artikel te reageren.
 Voeg een beoordeling toe voor deze reactie 
Opmerking titel:
Uw naam:
Uw E-mail adres:
Houd mij op de hoogte van nieuwe reacties op deze pagina:
Uw waardering:

This is a captcha-picture. It is used to prevent mass-access by robots. (see: www.captcha.net)
 

Deel deze pagina

Vraag of opmerking?

This is a captcha-picture. It is used to prevent mass-access by robots. (see: www.captcha.net)