Pagina uit het logboek van Uisge Beatha

  • 5 min.
  • apr 22, 2019
  • Zeilen
  • Logboek
  • Tochten
  •  Gregor
Opstappen een uitdaging of een ervaring?

Opstappen een uitdaging of een ervaring?

 geplaatst
  • jun 10, 2011

Verhaal van een van de opstappers.

Deel op  


Opstappen een uitdaging of een ervaring?

In april vormt zich de mogelijkheid om op te stappen op de Uisge Beatha. In een gesprek met Gregor liet ik vallen dat ik de intentie had om me in te schrijven voor de toertocht naar Londen met de Nederlandse Vereniging van Toerzeilers. Het geval wil dat Gregor ook het plan had opgevat om met deze tocht mee te gaan en mij het voorstel deed om bij hem op te stappen. An offer I can't refuse and a change of a lifetime. Ik heb nu de gelegenheid om een zeiltocht te maken naar Engeland met bestemming Londen en dat bij iemand aan boord die ik graag mag en waar ik het goed mee kan vinden, geen moeilijke beslissing dus. In de loop van de weken werd duidelijk dat naast mij ook Kees en Maaike mee gaan zeilen, een leuke ontmoeting om naar uit te kijken. Kees en ik hadden elkaar al eens ontmoet op de verjaardag van Gregor dus qua persoon was Kees voor mij geen onbekende. Kees zijn geheugen moest echter wel even worden opgefrist dus ik heb de eerste keer geen indruk gemaakt of zal het door de leeftijd komen :) Maaike en ik waren onbekenden van elkaar, dit hebben we opgelost door telefonisch contact met elkaar te hebben en samen een keer af te spreken om elkaar beter te leren kennen.

De bedoeling was dat wij als opstappers met de veerboot van Hoek van Holland naar Harwich zouden gaan want Gregor had de intentie om solo de overtocht te maken van Herkingen naar Pinn Mill, echter een probleem met de mast wierp roet in het eten waardoor de solo tocht kwam te vervallen en wij vanuit de haven van Herkingen de tocht zouden aanvangen.

Gregor hield ons op de hoogte van de nodige ontwikkelingen voor de tocht met 'newsflashes' en daarbij ook de vraag wie welke taken op zich wilde nemen. En zo werden wij ook aan het 'werk' gezet. Ik vond het geen probleem om boodschappen te doen en heb een wachtschema voor de overtocht in elkaar gezet. Het wachtschema bestond uit twee varianten te weten een op basis van 3 personen en een op basis van 4 personen. Dit omdat we mogelijk met 2 boten tegelijk naar de overzijde zouden zeilen en een van de opstappers dan met de andere boot mee zou zeilen zodat beide boten over 3 bemanningsleden zouden beschikken. Wie dat zou worden dat moest nog bepaald worden maar dat zou Maaike of ik zijn geweest omdat Gregor als schipper en Kees als ervaren zeiler aan boord zouden blijven. Hierbij niet wetende dat het wachtschema voor 3 personen ook nog door een andere oorzaak in werking gesteld zou gaan worden.

Het was voor mij niet de eerste keer dat ik met meerdere personen aan boord van een zeilboot ging vertoeven en weet dat dit de nodige flexibiliteit en incasseringsvermogen vraagt van de bemanningsleden. Er is een stellige regel en die is 'de schipper is eindverantwoordelijk en de baas aan boord' dit betekent niet automatisch dat de schipper vrijbrief heeft in alles maar wel dat er in precaire situaties 1 iemand is die bepaald wat er op dat moment moet gebeuren. Situaties die we tijdens de tocht meerdere malen zullen ervaren.

De boodschappen zijn ingeslagen en tezamen met de bagage in de auto gestopt, hierbij ruimte overlatend voor Maaike en haar spullen. In Den Haag Maaike opgehaald en met een auto vol rijden wij vrolijk naar Herkingen. Hier komt Gregor net aan met de boot, die had bedacht om de dag voor vertrek nog de 40 mijl van Bruinisse te gaan zeilen en zo de nieuwe mast uit te testen. In de tussentijd dat wij bezig zijn met het inruimen van de boot komt ook Kees aan boord. Gezamenlijk drinken we koffie met vers gebakken appeltaart en daarna worden er nog wat klussen aan boord gedaan. De windrichtingaanwijzer en de radarreflector moeten nog in de mast geplaatst worden een taak die Gregor mag uitvoeren. Met behulp van de lieren wordt hij omhoog getakeld de mast in. In de loop van de middag verlaten we de haven van Herkingen en zeilen richting de Roompot. Een stevige tocht en we moeten de Oosterschelde afkruisen.

Tot zover over het zeilen, verhalen mbt de tocht zijn verder te lezen op deze site. De essentie van dit verhaal gaat tenslotte over opstapper een uitdaging of een ervaring en daar wil ik het verder over hebben.

Wanneer je als opstapper mee gaat moet je jezelf heel goed realiseren dat je met verschillende persoonlijkheden te maken krijgt met alle prettige maar ook onaangename kenmerken die bij een persoon kunnen horen. Een flexibele instelling is dan ook gewenst. Tevens is het ook aftasten wat er van je verwacht wordt binnen de mogelijkheden die je hebt. Ik ben de minst ervaren zeiler aan boord en heb op het gebied van zeilkennis dan ook het minste te bieden maar wil deze tocht aangrijpen om zo veel mogelijk op te steken en zal daarbij moeilijke situaties niet ontlopen en ben me bewust dat ik ook kritiek kan krijgen op wat ik doe.

Gedurende de zeiltrip zijn er situaties geweest die het nodige vragen van het incasseringsvermogen. Spannende momenten zoals mist op zee en dat je het attentiesein hoort van een schip en deze niet ziet. Wat doe je in zo'n geval, onze schipper koos ervoor om een securité bericht uit te laten zodat de grote schepen om ons heen weten dat we er zijn, als het goed is zijn we zichtbaar op de rader (althans dat hoop je dan). Of dat het weer ineens omslaat en er windvlagen komen opzetten en er acuut een rif moet worden gestoken, de boot dan nog niet te houden is en er een 2e rif in moet. Momenten dat de schipper zijn commando's over het schip heen schreeuwt en die door ons worden uitgevoerd. Behoorlijke krachtinspanning worden daarbij vereist en het uiterste wordt gevergd van je arm- en schouderspieren. Behoorlijke golven op zee die het schip alle kanten op duwt en die je moet opvangen. Voor de schipper over het algemeen een niet al te moeilijke taak omdat die kan lezen en schrijven met zijn schip maar voor ons als bemanning een taak die concentratie vergt. Belangrijk aspect in deze is wel dat wanneer je het roer overneemt je dan ook de verantwoordelijkheid draagt op dat moment. En wat verantwoordelijkheden nemen betreft zit hier ook het stukje uitdaging, hoever ga je en wanneer sta je die verantwoordelijkheid af. Weet je zelf die grens te stellen of neemt iemand anders die beslissing voor je. Zaken die tot de nodige discussies leiden aan boord en die dan ook niet zonder gevolgen zijn gebleven. Hierin spelen de verschillende persoonlijkheden een rol en moeten er keuzes gemaakt worden. Keuzes die niet leuk zijn maar die soms noodzakelijk zijn om de harmonie te bewaren.

Voor mij, Monique, was dit een leerzame en aangename reis met plezierige bemanningsleden, leuke ontmoetingen en wil mijn mede bemanningsleden daarvoor bedanken.


Gerelateerde artikelen

Zeilen met Pasen

Zeilen met Pasen

Een zonnige Pasen voorspeld en de boot is net weer te water gegaan en daarmee een mooi......

Lees verder
De 8 Uur van de Oosterschelde

De 8 Uur van de Oosterschelde

8 uur zeilen op de Oosterschelde, zoveel mogelijk mijlen maken over vooraf bepaalde rakken en......

Lees verder
Huiswaarts na drie weken zeilvakantie

Huiswaarts na drie weken zeilvakantie

Nog een mooie zeildag als we van St. Annaland naar Herkingen vertrekken. De vakantie zit er bijna......

Lees verder


 Reacties

 Zijn benieuwd naar uw reactie