Harwich naar Lowestoft


Pagina uit het logboek van Uisge Beatha

  • 3 min.
  • nov 19, 2019
  • aug 20, 2017
  • Zeilen
  • Logboek
  • Tochten
  • Gregor Gregor
Harwich naar Lowestoft

Harwich naar Lowestoft

 geplaatst
  • jun 9, 2011

Wat begon als een zonnige dag, eindigde met zware windstoten en regen.

Deel op  


Harwich naar Lowestoft

Sluis Shotley, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Sluis Shotley
(klik voor grote foto)

Vroeg wakker, liggen nadenken over het getij en tocht van vandaag. Maar omdat ik vroeg wakker ben, de boot afgespoeld en de watertank gevuld. De rest lag nog in diepe rust. Als aan boord van de Temptation ook leve ontstaat, drink ik daar thee en bespreken we de stroomrichting en moment van vertrek. Na het bestuderen van de tabellen kom ik tot de conclusie dat ik gisterenavond blijkbaar zo moe was dat ik tijdstippen van HW en LW door elkaar heb gegooid. De tweede conclusie is, dat we eerder dan bedacht op pad moeten om nog wat stroom mee te hebben. Snel douchen, die overigens perfect zijn in Shotley Marina, ontbijten en dan richting sluis. Windverwachting is 4-5Bft, afnemend en mogelijk een bui.

Youtube

Buiten hijsen we de zeilen, het is een voordewindse koers, hetgeen betekent afkruisen. Dat maakt wel weer een koers voor de genaker. Te beginnen met een poosje puzzelen op het voordek om dit zeil aan te slaan. Als je de enige aan boord bent die dit meermalen heeft gedaan, dan is de aangeboden hulp goed bedoeld, maar het uitleggen duurt op zo'n moment langer dan het zelf doen. Met enige uitleg is dat dan ook oké. Fraai is wel het moment als de genaker dan vol staat en de snelheid ruim 1,5knts hoger is. Op deze manier is de 40Nm naar Lowestoft zo afgelegd.

Bij de eerste gijp gaat het mis; te laat zie ik dat de schoot niet goed loopt, maar dan is het al te laat en draait de genaker zich als een wokkel om de voorstag. Met de nodige frustratie ga ik naar voren om alles opnieuw te ordenen en de lijnen aan te slaan. Nieuwe poging. Dit keer gaat het wel goed en kunnen we over de andere boeg verder. We lopen zelf in op de Tempation. In het vroege zonnetje is het heerlijk zeilen op deze manier, surfen van de golven af en zelfs het gijpen gaat steeds beter.

Achter ons ontwikkelen zich donkere wolken en er lijken stevige buien uit te vallen. Bovendien komt dit wolkendek snel naderbij en het duurt niet lang of de genaker gaat naar beneden om bij de eerste spetters ook twee riffen te steken. Dat blijkt geen half uur te vroeg te zijn, de wind trekt aan tot ruim boven de 20knts. Boot is goed te houden en ondanks de stroom tegen, die de zee knobbelig maakt, schieten we ook redelijk op.

Tegen de tijd dat Lowestoft in zicht komt, heeft de zee zich opgebouwd en staan er flinke rollers en valt de regen gestaag op ons neer. Het water lijkt zwarter van kleur te worden nog voor we de fok hebben kunnen inrollen, krijgen we ruim 30knts om onze oren. Ik heb de boot half tot ruim om de wind gelegd en de enorme golven rollen onder ons door. Anders dan de fok binnenhalen, wat een enorme krachtsinspanning vraagt, en ons vasthouden, zit er niets anders op dan deze windvlagen uit te zitten. Voor het eerst dat ik dit meemaakt, spannend, maar merk ook dat ik het onder controle heb en dat geeft ook wel een zeker gevoel.

De windvlagen zijn van korte duur, alleen de regen blijft. De wind draait 180gr. en tegen de wind in bikkelen we naar de aanloopboeien van Lowestoft. Oproep op Ch.14 en we kunnen door naar binnen, zeilen opruimen en de haven in alwaar Rainier ons opwacht. Eerst diesel te tanken en omdat we zaterdag vroeg weg willen, krijgen we een box achteraan toe gewezen. Blij toe dat we kunnen afmeren. Het was wederom een zware dag. Helaas is, wederom, het clewboard kapot, klinknagels zijn eruit geslagen. Fok is nog wel te gebruiken.

De bootborrel van gisteren gaan we op de Temptation halen waar we de verhalen delen en besluiten om 's avonds Indaas te gaan eten in The Red Rose. Mooie afsluiting van een intensieve dag zeilen.

Gevaren mijlen

Logboek begin375 Nm
Logboek eind412,9 Nm
Afgelegde afstand37 Nm

Gerelateerde artikelen

Artikel "Dilemma's bij Solozeilen" door HISWA-RAI geplaatst

Artikel "Dilemma's bij Solozeilen" door HISWA-RAI geplaatst

Geheel onverwacht kreeg ik een heel leuke vraag van HISWA-RAI of zij een artikel van mij mogen......

Lees verder
Opstapper tijdens Rondje Engeland kijkt terug

Opstapper tijdens Rondje Engeland kijkt terug

Het laatste stuk van mijn zeiltocht rond Engeland stapt Roy op in Southampton en kijkt terug op......

Lees verder
Cijfers bij zeilen Rond Engeland

Cijfers bij zeilen Rond Engeland

Het rondje zeilen om Engeland, Schotland en Ierland in cijfers en een overzicht van de route met......

Lees verder


 Reacties

 Zijn benieuwd naar uw reactie